Masszázs

Fejfájás kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Fájdalomcsillapítók tartós használata rövid idő alatt legalábbis pszichogén függőséget idézhet elő. Korunk embere egyre érzékenyebb a fájdalmakra. A fájdalom elkerülhetetlen része a normális, egészséges érzékelésnek, amit nem kell feltétlenül elnyomni.

Meghatározás

A fejfájásoknak (gör. cephalalgia) számtalan oka lehet. Leggyakrabban tompa, egymást hullámokban követő fájdalomról van szó, amelyhez az egész fejre kiter­jedő nyomásérzet társul. Sajátos formája a migrén, erős, gyakran egyoldalú, ha­sogató fájdalommal, hányingerrel és keringési zavarokkal. Gyakori a nyakcsigo­lyákból kiinduló, a tarkóba húzódó fájdalom is. Az ok a gerincoszlopból kilépő idegvégződések mechanikus ingere.

Okozhatnak fejfájást az érzékszervek, a szem, a fül és a száj, különösen a fogak. Helyi és általános gyulladások, például gennyes melléküreg-gyulladás vagy magas láz is járhatnak fejfájással. Ritkább, de annál komolyabban veendő az agyhártya-, ill. az agyvelőgyulladás. A kopo­nyanyomás növekedése, például az agyvérzés is megnyilvánulhat fejfájásban.

Panaszok:

A fejfájás nagyon gyakori; nincs mindig meghatározott oka és különös terápiája. Ha a fájdalom oka nem ismeretes, az alábbi tünetek jelentkezésekor feltétlenül alapos orvosi diagnózisra van szükség:

  • hirtelen jelentkező, tartós, addig nem ismert erősségű fejfájás;
  • nagy testi megerőltetés után jelentkező tartós fejfájás;
  • először jelentkező egyoldalú fejfájás;
  • nyakmerevséggel és lázzal járó fejfájás;
  • érzékelési zavarral, bénulással vagy tudatzavarral járó fejfájás.

A kezelés módjai:

Az enyhe fejfájások gyakorta nem igényelnek különös terápiát.

A tüneteket eny­híthetik a következő módszerek:

  • hideg vizes borogatás, kímélet, fény- és hangingerek kerülése.

Krónikus fejfájásnál hasznosak lehetnek a

Fájdalomcsillapítót csak ritkán és ellenőrzés mellett szabad szedni.

  • Gyógyszeres kezelés általánosságban: acetilszalicilsav, codein;
  • Migrénes fejfájásnál: ergotamin-készítmények. A megfelelő gyógyszert az orvos írja elő.

Fejfájás kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.