Masszázs fajták

Emésztési panaszok csökkentése

Az emésztési rendellenességek sokféle kellemetlen tünetet, például puffadást vagy hányást okozhatnak. A stressz, illetve az érzelmi feszültség nagy
mértékben hozzájárulhat az ilyen panaszok kialakulásához. A masszázs,
a mélylélegzés, illetve az aromaterápia könnyíthet a megterhelt emésztőrendszeren.

Alkalmas illóolajok

Rendkívül sokféle emésztési prob­lémára találhatunk megfelelő aro­materápiás olajokat. Alább néhány gyakori problémára ajánlunk illó­olajokat: adjunk ezekből pár cseppet három evőkanál hordozó­olajhoz, és alkalmazzuk őket a következő masszázstechnikákkal. Az alábbiakon kívül bármely svéd­ vagy aromaterápiás hasi masszázsfogás hasznos lehet.

  • Gyomorrontás, hányásgyömbér, borsmenta
  • Székrekedés – fekete bors, édeskömény, borsmenta, narancs
  • Puffadás – fekete bors, kamilla, majoránna, narancs, borsmenta
  • Hasmenés – fekete bors, kamilla, ciprus, édeskömény, gyömbér, mandarin, borsmenta

Körkörös simítások a hason

Helyezzük tenyerünket a hasra, majd lassan masszí­rozzuk meg az óramutató járásával ellentétesen.

Körkörös simítások a hason

Ez a technika segíti az emész­tést, enyhíti a kellemetlen tüneteket. A bal oldalon fel­tüntetett illóolajok használa­ta növeli a hatékonyságot.

A gyomor reflexzónái

Talp reflexzóna

Helyezzük bal lábfejünket a jobb térdünkre. Keressük meg a talpon a gyomor reflexzónáját, és hüvelykujjunk­kal masszírozzuk meg átlósan.

Önmasszázs a hason

Feküdjünk a hátunkra és húzzuk mindkét térdünket a mellkasunkhoz. Tegyük a térdünkre a kezünket, majd körözzünk térdünkkel az óramutató járásával megegyező irányban.

Önmasszázs a hason

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.