Masszázs fajták

Izomgörcsök csökkentése

A fekete bors, a római kamilla, a muskotályzsálya, a leven­dula, a majoránna és a kakukkfű illóolaja hatékonyan oldja az izomgörcsöket. A rendszeres masszázs hozzájárul az izmok egészségéhez, és csökkenti a további izomgörcsök jelentkezésének esélyét.

Mi váltja ki az izomgörcsöt?

Fájdalommal járó, hosszan tartó görcsös összehúzódás a váz­izomzatban és a belső szervek simaizomzatában egyaránt előfordulhat.

Az izomgörcs gyakran túlzott igénybevétel eredményeképp je­lentkezik, de állhat a hátterében nélkülözhetetlen ásványi anyagok­ban – magnéziumban, kalcium­ban, nátriumban és káliumban szegény étrend is. Kiválthatja továbbá fokozott izzadás, hiszen ilyenkor a szervezet vizet és elekt­rolitokat veszít, melyek elengedhe­tetlenül szükségesek a megfelelő izomműködéshez.

Görcs általában két ízületet összekötő izmokban jelentkezik – vagyis a test nagyobb izmaiban, például a vádliban és a combhajlí­tó izomban. A probléma nyújtással és masszírozással általában meg­szüntethető.

Jegyezzük meg! Az izomgörcsök elkerülése érdekében törekedjünk kiegyen­súlyozott táplálkozásra és bőséges folyadékbevitelre, különösen meleg napokon.

Az egészséges izomzathoz megfelelő rugalmasságra van szükség

Vádli nyújtás

Vádli nyújtás

Álljunk egyméternyire a faltól, támaszkodjunk neki mindkét kézzel, és lépjünk egyik lábunkkal előre. Felsőtesttel dőljünk a fal felé, a hátul maradt lábat tartsuk nyújtva, az elöl levőt pedig hajlítsuk be, és nyújtsuk meg a vádlit. Tartsuk meg tizenöt­-húsz másodpercig. Ismételjük három­szor mindkét oldalon.

A térdín nyújtása

Feküdjünk hanyatt a talajon vagy egy ágyon, és egyik lábunkat behajlított térddel húzzuk fel. Fogjuk körül egy törülközővel a másik talpat, és emeljük fel függőleges tartásba ezt a lábat, amíg nem érezzük a térdín feszülését. Tartsuk meg tizenöt-húsz másodpercig. Ismételjük a gyakorlatot háromszor mindkét oldalon

Vádli és térdín

Alkalmazzuk a következő négy­lépéses önmasszázs sorozatot a lábon.

1. Helyezzünk el két széket egymás­sal szemben.

Üljünk le az egyikre, a másikra pedig tegyük fel az egyik lábunkat behajlított térddel.

Vádli

Fogjuk meg két kézzel határozottan ezt a lábunkat úgy, hogy hüvelykujjaink a vádliizom középvonalában legye­nek. Mozgassuk el az izmot egyik oldalról a másikra, hogy az izom­rostok ellazuljanak.

2. lépés

Tartsuk ugyanebben a pozícióban a kezünket, de ezúttal hüvelykujjainkkal erőteljes mozdulatokkal dörzsöljük végig körkörösen alaposan a vádliizmot. Ismételjük háromszor-ötször.

Vádli kezelése

3. lépés

Maradjunk ugyanúgy ülve, mint korábban. Összeérintett ujjakkal mozgassuk a kezünket először felfelé, majd lefelé a comb hátsó részén. Ujjainkkal tologassuk az izmot egyik oldalról a másikra.

4. lépés

Keresztezzük lábunkat úgy, hogy a felül levő láb vádliizma az alul levő láb térdkalácsán legyen. Nyomkodjuk hozzá a vádlit a térdkalácshoz, a lábfejünket közben mozgassuk le-fel. Akkor végezzük helyesen, ha a vádli mélyizmainak ellazulását is érezzük. Ismételjük ötször.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.