Panaszok és kezelésük

Az izomgörcs kezelése, megelőzése

Az izomgörcs abból fakad, hogy egy önkéntelenül összehúzódott izom nem ernyed el. A test bármely izma begörcsölhet, de különösen gyakori a lábak, a lábfej és a lábikra izmainál. Amikor egy izom önkéntelenül összehúzódik, azt nevezik görcsös összehúzódásnak, amely izomgörccsé válik, ha hosszabb ideig tart.

Gyakori állapot, és a legtöbb ember egy vagy több alkalommal biztosan megtapasztal­ja élete során. Izomgörcsök rendszerint fizikai tevékenység után jelennek meg, vagy a szervezet testfolyadék-, hormon- vagy sóegyensúlyának (kalcium-, magné­zium- és káliumionok, más néven elektrolitok) kibillenéséből származnak, esetleg kiszáradás következményei.

Néhány gyógyszerhez hasonlóan a nem megfelelő vérkeringés szintén kiválthat izomgörcsöket. Bár önmagukban nem veszélyesek, bizonyos esetekben az izomgörcsök valamely háttérfolyamat tünetei lehetnek.

A legtöbb izomgörcs megszüntethető, ha az adott izmot kinyújtjuk

Ha a lábon je­lentkezik izomgörcs, ki kell nyújtani a lábat és a nagylábujjakat felhúzni, közben az érintett területet óvatosan dörzsölve, hogy ezáltal is könnyebbé váljon az izom ellazulása. Lábikragörcsnél az érintett lábra kell helyezni a testsúlyt és a térdet óvatosan behajlítani.

Combizomgörcs esetén mindkét lábat kinyújtva kell tarta­ni és csípőből (az egyensúly megtartásával) előre kell hajolni. Hideg borogatást szintén szoktak alkalmazni a feszült izmok ellazítására. A görcs elmúlása után egy átmelegített törülköző vagy egy melegítőpárna szintén enyhítheti a fájdal­mat és az érzékenységet.

Jegyezzük meg! Az izomgörcs önmagában nem betegség, hanem valamilyen egyéb betegség tü­nete. A hagyományos gyógyításban az első lépés a pontos diagnózis felállítása és a súlyos betegségek kizárása.

Étrend és étrend-kiegészítők

A szervezet alacsony elektrolit- (különösképpen magnézium-, kalcium- és kálium-) szintje görcsökhöz vezethet. Ezek hiányát általában pótolni lehet, ha megváltoztatjuk az étrendet, és olyan ételeket fogyasztunk, amelyek ezekben a tápanyagokban gazdagok. Magnéziumpótló készítményekre is szükség le­het. Az izomgörcsök kezelésében nélkülözhetetlen a szervezet víztartalmának megőrzése is.

Miben segít nekünk a ricinusolaj?

Az izomgörcsök enyhítésében segíthet a ricinusolajos borogatás. Tegyünk egy mosdókesztyűre ricinusolajat, melegítsük meg mikrohullámú sütőben, majd he­lyezzük az érintett területre 15 percig. Ez enyhítheti az izomgörcs okozta fájdal­mat, és magát a görcsölést is megszüntetheti.

Mikor alkalmazzuk az izomlazítókat?

Ezeket akkor alkalmazzák, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a görcs sérülésnek köszönhető, és rövid ideig tart. Izomlazítókra akkor is szükség lehet, ha a görcsöket valamilyen ideget vagy izmot érintő betegség okozza. Krónikus görcsölés esetén növények (például a macskagyökér) is hozhatnak némi enyhülést:

10 g keltikegyökértörzset, 12 g Atratylodes macrocephala gyökértörzsét, 15 g Poria cocos termőtestét, 10 g kosztuszgyökeret, 8 g keserűnarancsot, 5 g édesgyökér gyökértörzsét és 3 g álgyömbért vagy kardamomot összekeverve, a növényi részeket üveg- vagy kerámiaedénybe kell helyezni, három pohár vízzel felforralni, majd további 30 percig lassú tűzön főzni. A leszűrt folyadékból naponta kétszer egy pohárral kell elfogyasztani.

Mikor alkalmazhatunk akupunktúrát?

Az akupunktúra alkalmazható a görcsök kezelésére mind egy görcsös epizód alatt, mind azt megelőzően, hogy a háttérok megszüntetését segítse. Krónikus állapot esetén heti rendszerességű kezelésre lehet szükség. Egy teljes terápia 12 alkalomból épül fel, és a betegeknek egy vagy több ilyen terápiára is szükségük lehet.

Mire jó az akupresszúra?

A Qi Hai és a Zhong Wan pontokra történő nyomásgyakorlás javallott a görcsök oldására. Fekvő testhelyzetben az ujjbegyekkel kell a Qi Hai pontra nyomást gyakorolni, amely az alhas középpontjánál, belégzéskor a köldök alatt 2,5 cm-rel található. Szintén az ujjbegyekkel kell a Zhong Wan pontokra nyomást gya­korolni, amelyek a has felső területén, a középvonal bal és jobb oldalán, a köl­dök felett 7,5 cm-re helyezkednek el. Ezekre a pontokra nem szabad túl erős nyomást gyakorolni.

Mire figyeljünk étkezéskor?

Az édesgyökér-, a fodormenta- és a borsmentatea igen hasznos a görcsök keze­lésében. 30 g összetört licsimag és 6 g friss gyömbér vagy szárított narancshéj forró vízzel történő leforrázásával készült tea fogyasztását is ki lehet próbálni. Ebből a teából naponta egy pohárral kell elfogyasztani a fájdalom enyhítésére.

Milyen az optimális étrend?

Étrendünk legyen tápanyagokban gazdag, alapuljon teljes értékű ételekre, ilye­nek például a friss zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák. Ez az ét­rend gyulladáscsökkentő és májerősítő. Ha állati fehérjét eszünk, bizonyosod­junk meg róla, hogy az antibiotikum- és hormonmentes. Fogyasszunk hideg vízben élő halakat, például lazacot, makrélát és heringet, lenmagot és diót, mivel esszenciális zsírsavakban gazdagok és csökkentik a gyulladást.

Gabonapehelybe is keverhető 1 teáskanál magas rosttartalmú lenmag. Adjunk naponta két étkezéshez búzacsírát és/vagy sörélesztőt. Kerüljük a hidrogénezett olajok és transz-zsírsavak fogyasztását. Ezek elősegítik a gyulladást és súlyosbítják a tüneteket. Az alkohol kiszárítja a szervezetet és megzavarja a vércukorszintet; ezek görcsös tüneteket súlyosbító tényezők, tehát kerüljük az alkoholfogyasztást.

Étrend-kiegészítők

Szedjünk naponta kétszer 250 mg magnéziumot természetes izomlazító hatá­sa miatt. A kalcium a magnéziummal szinergikusan segíti az izmok és idegek ellazítását, naponta kétszer szedjünk 500 mg kalciumot.

A káliumhiány izomgörcsökhöz vezethet, ezért előzzük ezt meg napi 300 mg bevitelével. Aki vérnyo­máscsökkentő gyógyszert szed, a káliumot orvosi ellenőrzés mellett szedje!

A B-vitaminok kiürülnek a szervezetből, ha sok stressz éri, és ez néhány ember­nél izomgörcsöt vált ki. Fogyasszunk naponta 50 mg B-vitamin-komplexet.

Kérjünk egy lazító masszázst!

Masszíroztassuk magunkat, kérjünk mélyre ható gyúrást, ami lazítja az izmo­kat és javítja a keringést. Alkalmazzunk a masszírozáskor rozmaring-, rózsa-és gerániumolajat egy illóolaj-keverékben, és adjuk ezeket egy alapolajhoz.

A következő homeopátiás szerek csökkentik a görcsök hosszát és súlyosságát. Azonban, ha gyakori és visszatérő rohamokkal küzdünk, kérjük homeopata szakember tanácsát, aki a háttérben megbúvó problémát is kezeli.

  • Arnica montana: A legjobb szer azokra az esetekre, amikor az izomgörcs a túlzásba vitt edzés eredménye, különösen olyanoknál, akik nincsenek hozzá­szokva a testmozgáshoz.
  • Strychnos nux vomica: Gondoljunk erre a szerre akkor, ha az izomgörcsöt a stressz, a rossz és kevés alvás, másnaposság vagy hányinger okozza. Az általános tünetek az izomfeszülés, az ingerlékenység és türelmetlenség, válaszul a fizikai és szellemi túlterheltségre, nyomásra.
  • Veratrum album: Ha a görcs a lábszárban hányinger vagy hasmenés után je­lentkezik (a kiszáradás következtében), használjuk a Veratrumot. A szerre jellemző, hogy az érintett terület masszírozása enyhülést hoz, míg a séta rontja a tüneteket.
  • Páfrányfenyő: A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levelének kivonatát tartalmazó készítmények nemcsak az agy vérkeringésének javítására használhatók, hanem minden olyan betegség, tünet enyhítésére alkalmazhatók, amelyet a test valamely részének csökkent vérellátása okoz.

A láb artériáinak beszű­külése következtében járás közben fájdalom, görcs, fáradtságérzés jelentke­zik, ami pihenés hatására szűnik. Ez az állapot az ún. időszakos sántítás, amelynek kiváltó oka a lábizmok rossz vérellátása.

A ginkgo fokozza a vér­áramlást a beszűkült verőerekben, csökkenti a panaszokat, és alkalmazá­sa esetén nő a fájdalommentesen megtehető út hossza. A páfrányfenyő leve­le nem használható fel házilag, mert allergén anyagokat is tartalmaz, ezért gyári, ellenőrzött hatóanyag-tartalmú, ginkgolevél-kivonatot tartalmazó ké­szítményeket alkalmazzunk. A ginkgokivonat napi dózisa 120-240 mg. A kezelésnek ritkán van mellékhatása. Fontos tudni, hogy a páfrányfenyő ki­vonata fokozhatja egyes véralvadásgátló gyógyszerek hatásosságát.

  • Kína-kéreg: A kínafa (Cinchona pubescens) kérgének keserű, kinint is tartalmazó kivonata az éjszakai lábikragörcs kezelésében leghatékonyabban alkalmaz­ható szerek közé tartozik. A készítmények nem növényi kivonatot, hanem tiszta kinint tartalmaznak, mivel a hatás ennek a vegyületnek tulajdonítha­tó. A kinin a görcs kialakulásában szerepet játszó idegekre és izmokra köz­vetlenül hatva fejti ki hatását. A tünetek súlyosságától függően naponta 200-400 mg kinint tartalmazó készítménnyel kell végezni a kezelést. Kinint vagy kína-kérget tartalmazó termék szedése várandósoknak és szívritmusza­varban szenvedőknek ellenjavallt. Mivel sok gyógyszerrel kölcsönhatásba lép­het, alkalmazásáról feltétlenül konzultálni kell a kezelőorvossal!
  • Paprika: Az erős paprika (Capsicum annuum) kivonatát tartalmazó, helyileg al­kalmazandó készítmények (kenőcsök, krémek) a vérkeringés fokozásával enyhítik a görcsöt. A hatást a paprika csípős ízéért is felelős anyag, a kapszaicin fejti ki. A túl nagy dózisban alkalmazott kapszaicinnek kellemetlen mellékhatásai lehetnek, ezért csak ellenőrzött hatóanyag-tartalmú készít­ményeket használjunk, és tartsuk be az alkalmazás időtartamára vonatko­zó korlátozásokat. Az erőspaprika-kivonatot tartalmazó készítmények leg­feljebb néhány napig alkalmazhatók. A készítmények gyulladt vagy sérült bőr kezelésére nem használhatók

Az izomgörcsök gyakran az izom rossz vérellátása következtében alakulnak ki. A terápiában alkalmazható növényi szerek a vérkeringés javításával fejtik ki hatásukat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.