Masszázs

A lép megbetegedéseinek kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Az ok nélkül, hosszabban fennálló lépduzzanat okát orvosnak kell megállapí­tania.

Meghatározás

A lép (gör. splen) nyirokszerv, és fontos szerepet játszik a vérképzésben, tisztításban és a fertőzések leküzdésében. A máj és a csontvelő mellett a lépben képződnek a vérsejtek. A lép másrészről vi­szont szűrő, amely eltávolítja a vérből az elöregedett, funkcionálisan használha­tatlan sejteket, szétbontja őket, és használható részeiket az új sejtek felépítésé­nél alkalmazza.

A lép a védekezés fontos szerve. Azok a fehérvérsejtek például, amelyek kapcso­latban álltak a kórokozókkal, a lépbe vándorolnak, és ott megfelelő ellenanyagot termelnek a kórokozók elpusztítására vagy idegen anyagok közömbösítésére. Az ellenanyagok általában csak egy kórokozó vagy idegen test ellen hatnak, ezért a szervezet elraktározza és szükség esetén aktivizálja a megfelelő ellen­anyagot. Az ellenanyag-termelésnek ezt a sajátosságát használják fel például a védőoltásoknál.

Panaszok:

A lép megbetegedésének legfontosabb jele a szerv megduzzadása.

Ennek leg­gyakoribb okai a következők:

  • fertőzések, különösen vírusos megbetegedések esetén az ellenállást biztosító sejtek aktivizálódása és újraképződése;
  • fertőzéskor túlságosan sok elhasznált sejt kerül a lépbe;
  • a vérsejtképződés zavara, például leukémia;
  • túltermelés esetén megnövekedett mennyiségű vérsejt lebontása, a vérsejtek megnövekedett felhasználása és élettartamuk csökkenése.

A kezelés módjai:

A lép fertőzések esetében fellépő duzzanata legtöbbször ártalmatlan, gyorsan múló folyamat.

Különösen az alábbi, gyakori betegségek tünete:

  • mumpsz
  • Pfeiffer-kór (mononucleosisinfectiosa)
  • kanyaró

A szivacsos, nagyon puha lépet csak vékony burok veszi körül, ezért duzzadt ál­lapotban különösen sérülékeny. Erős vérzésre való hajlamát tünetmentes hasi sérüléseknél is tekintetbe kell venni. A lépduzzanatnak nincs specifikus kezelési módja. A terápiát az alapbetegséget, például leukémiát megállapító diagnózis határozhatja meg. A lép erős duzzanata azzal a veszéllyel jár, hogy megreped a burok, ezért nyugalom és kímélet szük­séges.

lép megbetegedéseinek kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.