Masszázs

A reflexzónák definíciója

A reflexzóna elnevezés már régóta használatos a manuális terápiában, többnyire különböző idegi reflexekkel kapcsolat­ban. A kötőszövetmasszázst így is nevezik: „A kötőszövetek reflexzónáinak masszázsa”. Head és Mackenzie már a múlt század végén használták a belső szervek és a periféria közötti reflexösszefüggések fogalmát.

A reflexek szigorúan orvostudományi definíciója Pschyrember szerint a következő: „Akaratunktól független izom-össze­húzódások, amelyeket külső ingerek központi szerv (például gerincvelő) közvetítésével idéznek elő.” Amikor azonban a láb reflexzónáiról beszélünk, a „ref­lex” szót nem vonatkoztatjuk közvetlenül az idegrendszerre…

Hanem kétféle módon értelmezzük:

  • Az összkép (fej-nyak-törzs) tükrözéseként egy kisebb felületre (láb), mint ahogyan a reflex fogalmát például a tükörreflexes fényképezőgép esetében használjuk.
  • A láb azon részeinek megnevezéseként, amelyeknek empi­rikusan bizonyított közvetlen energetikai kapcsolatuk van a test bizonyos szerveivel.

Itt nincsen szó sem a Head-, sem a Mackenzie-féle vagy kötő­szöveti zónákról, sem pedig az akupunktúra energiapályáiról. Ezeknek a rendszereknek megvan a maguk ellátó hálózata és saját szabályozórendszere. De hogy mindazokat a ma ismert és még fel nem kutatott energiarendszereket „életenergia” néven foglaljuk össze, magától értetődő.

Hogy a különböző rendszerekkel való átfedési pontokat elkerüljük, (elkövetkező) cikkeink minden rajzán  csak a láb körvonalait és a csontokat adjuk meg, figyelmen kívül hagyva az izmokat, inakat, véredényrendszereket és meridiánokat. A zónákat tehát ábrázolásukban kiemeljük eleven összefüggé­seikből, ám így könnyebben megtanulhatóvá válik a módszer.

A reflexológus a gyakorlatban a keresztcsonti és ágyéki részek folytatásán dolgozik a lábon anélkül, hogy ezért kötő­szöveti masszázst végezne; akupunktúrás pontokat érint anélkül, hogy emiatt akupunktúrát végezne; időnként végig­simítja a csonthártyát anélkül, hogy csonthártyamasszázst végezne; nyirokerek duzzadt területeit érinti anélkül, hogy nyirokdrénezést hajtana végre.

A lábmasszázs fogalma

A lábmasszázs fogalma csak a dr. FitzGerald-féle testi zónák fogalmával válik teljessé, mert az egyik a másikból fejlődött ki. A lábon végzett munkát Ingham „reflexológiának” nevezte; William FitzGerald elnevezése a „zónaterápia” volt, nemcsak a láb, hanem az ember egészének kezelését illetően.

Az ülő ember és lába közötti szembeötlő alaki hasonlóság is megkönnyíti a zónák megfeleltetését:

  • a fej és a nyak területe a lábujjakon található,
  • a mellkasé a lábközépcsontokon,
  • a hasüregé és a medenceűré a lábtőcsontokon.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.