Masszázs

Javallatok szakemberek és laikus gyógyítók számára (reflexzóna terápia)

Általános tudnivalók

A láb zónakezelése mellett számos jó érv szól. Mielőtt felso­rolnám ezeket, hangsúlyozni szeretném, hogy a törvény pon­tosan kimondja, kinek szabad beteget kezelnie, és hol húzódik a határ az érdeklődő laikusok számára.

A páciensek (beteg emberek) kezelésének feltétele német nyelvterületen és némely más országban is az elismert orvosi­-gyógyítói munkakör (például orvos, természetgyógyász, fizioterapeuta, illetve gyógytornász, pszichoterapeuta, állami­lag elismert masszőr, betegápoló, illetve beteggondozó, idős­gondozó, podológus). Mindazok, akik nem orvosi gyógyító tevékenységet végeznek, orvosi vagy természetgyógyászi útmutatás alapján dolgoznak.

Mivel azonban az egészség megőrzése napjainkban épp­olyan fontos, mint régen, a gyógyítás iránt érdeklődő laikusok és magánszemélyek által nyújtott kezeléseknek szintén nagy a jelentőségük. Ők a családi vagy baráti körön belül tevékeny­kedhetnek, de be kell érniük annyival, hogy egészséges embe­rek múló hétköznapi panaszait kezeljék.

Bevált javallatok szakemberek számára

A talp reflexzóna-kezelése az alábbi betegségek esetén javallott:

 • Statikus-muszkuláris heveny és idült megbetegedések, például a gerincoszlop panaszai, lumbágós betegségek, térd- és csípőízületi porckopás, váll- és medenceövi fájdal­mak és mozgáskorlátozottság.
 • Az emésztőrendszer funkcionális megbetegedései, például gyomorhurut, idült obstipáció (székrekedés), diarrhoea (hasmenés), felhasi panaszok, epeműködési zavarok, hemorroidák (aranyér).
 • Légúti panaszok, például idült meghűlés, bronchitis (hörgőgyulladás), heveny száraz köhögés.
 • Húgyúti megbetegedések, mint hólyaghurut (láz nélkül), hiányos vagy túlságosan gyakori vizeletkiválasztás.
 • Allergiák, mint szénanátha, asztma, különféle bőrbetegsé­gek, élelmiszer-összeférhetetlenség.
 • Az alvás és ébrenlét ritmusának szervi vagy érzelmi hát­terű, például táplálkozási zavarból vagy sokkhatásból eredő idült zavarai.
 • Női kismedencei szervek funkcionális zavarai, például erős fájdalom és hangulatingadozás menstruáció előtt, alatt vagy után, túl gyenge vagy túl erős menstruáció.
 • Gyermekek és idős emberek a maguk sokféle betegségével különösen jól reagálnak a lábkezelésre.

Bevált javallatok laikus gyógyítók számára

A laikusok számára kínálkozó lehetőségek könnyen össze­foglalhatók: magánszemélyek, illetve nem gyógyító szakmák képviselői (pedikűrösök, kozmetikusok, torna-vagy jógaokta­tók, táplálkozási tanácsadók, Feldenkrais-oktatók stb.) addig végezhetnek zónakezelést mások lábán, amíg azt nem vala­mely betegség gyógyításának igényével teszik.

Példák

 • Hátfájás fárasztó kerti munka vagy túl hosszú autózás után, egyoldalú munkavégzés hatására keletkező vállpanaszok túl, fárasztó vagy egyoldalú sportolás után fellépő múló térdfájás.
 • Gyomorpanaszok egészségtelen étkezés után, székrekedés hely- vagy éghajlat-változáskor, hasmenés hirtelen izgalom után, felfúvódás bizonyos ételek fogyasztásakor.
 • Meghűlésre való hajlam, nátha, időről időre kiszáradó orr­nyálkahártya.
 • Túlságosan gyakori vizelés érzelmi megterhelés esetén, például úti előkészületekkor, enyhe medencefenék-gyengeség, szülés után.
 • Múló elalvási és alvási zavarok.
 • Szakmai és családi stressztényezők által kiváltott kedély­ingadozás.

Megjegyzés

A láb társaságot és törődést jelentő rendszeres érintése és keze­lése különösen gyermekekre és idős emberekre van jó hatással, mivel az érintkezés az ember egyik alapvető igénye.

Orvosi-gyógyítói képzettségű szakemberek és laikusok egy­aránt képesek a láb zónáinak kezelésével a rájuk hagyatkozók testi és lelki állapotát megelőzés és egészségmegőrzés (úgynevezett közérzetjavító kezelés) céljából harmonizálni és stabilizálni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.