Masszázs

Allergia kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Reflexzónamasszázst csak könnyű eseteknél, főként megelőzésként szabad használni. Súlyos allergiás megbetegedéseknél nem helyettesíti az akut fázis­ban időben alkalmazott gyógyszeres kezelést.

Meghatározás

Az allergia (gör. allos = másként, ergon=tett) kifejezést gyakran nem megfelelő­en használjuk. Meg kell különböztetni az ingerekre, például savakra vagy az UV-sugárzásra adott reakciót a mindig az ún. allergénekhez kapcsolódó valódi aller­giától. Az allergének olyan anyagok, amelyeket a szervezet „testidegenek”-nek tekint, és megfelelő védekező reakciót produkál ellenük.

Ha az érintett gyakran kerül kapcsolatba ilyen anyagokkal, a védekező reakció fokozódik, szenzibilitás jön létre. Az egyre gyakoribb allergiákért a környezet káros hatásait teszik fele­lőssé, aminek következtében az immunrendszert állandó inger éri.

A leggyako­ribb allergének:

  • fa- és virágpollenek, állati szőr
  • élelmiszerek, tartósító anyagok
  • fémek, por, kémiai anyagok, festékek, tisztítószerek
  • gyógyszerek, kozmetikumok, testápolók

Panaszok:

Ha a test allergénnel találkozik, védekező reakció kezdődik, amely gyulladással, védekező sejtek és védekező anyagok, ellenanyagok termelésével jár. Az aller­giás reakció során az adrenalinhoz hasonló hormon, hisztamin szabadul fel, amely az alábbi jellegzetes tüneteket okozhatja:

  • a bőr és a nyálkahártyák duzzanata;
  • vörös foltok, kiütések, hólyagocskák, viszketés;
  • a vérkeringés stresszé (a pulzusszám növekedése), belső nyugtalanság.

A kezelés módjai:

A kezelés alapelve, hogy kerülni kell mindenféle kapcsolatot az allergén anyagokkal. Ha erre nincs mód, el kell fojtani vagy legalábbis csökkenteni kell az allergiás re­akciót, amelynek erőssége minden esetben az érintkezés intenzitásának és a test allergiára való készségének összege. Akut stresszfázisban a test allergiás kész­sége erősen csökken, az elernyedés szakaszában viszont nagymértékben meg­nő. Fontos tehát, hogy az akut fázisból lehetőleg lassan és egyenletesen jussunk át az elernyedő szakaszba.

Akut kezelés a következő gyógyszerekkel érhető el:

  • antihisztaminok: megakadályozzák a hisztaminok felszabadulását
  • cromoglicinsav: lezárja a hisztamintartalmú sejtek falát
  • kortikoszteroidok: csökkentik a gyulladást, meggátolják a veszélyes duzza­natképződések kialakulását

aAllergia kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.