Masszázs

Asztma kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! A relaxációs technikák, a légzésterápia és az alternatív kezelési módok, mint például a reflexzóna-masszázs, nem helyettesítik az alapbetegség rendszeres kezelését. Vannak olyan vizsgálati módszerek, amelyek kimutatják, mely ke­zelési módok helyesek és szükségesek.

Meghatározás

Az asthma bronchiale (asztma, gör. beszűkülés) a légutak megbetegedése. Leg­főbb tünete a légszomj, a hörgők beszűkülése és ellenállás a kilégzésnél. A tüdő­ben levegő gyülemlik fel, csökken a kicserélhető levegő mennyisége. Ennek kö­vetkeztében a beteg gyorsabban lélegzik. Súlyos esetekben így sem sikerül ele­gendő oxigént juttatni a vérbe, ill. eltávolítani a szén-dioxidot. Az oxigénhiány és a vér szén-dioxiddal való telítettsége súlyos zavarokat okozhat a test működésé­ben.

A hörgők görcsös állapotának külső és belső okai lehetnek:

  • Belső ok általában a hörgők krónikus gyulladása a görcsre való fokozott haj­lammal, vagy megnövekedett váladékképzés
  • Külső okok lehetnek az ingerkeltő anyagok és az allergének

Panaszok:

Asztmás panaszok jelentkezhetnek állandóan és rohamokban. Súlyos roham esetén a beteg rövid idő alatt életveszélybe kerülhet:

  • légszomj (dyspnoe), gyors légzés (tachypnoe);
  • sípoló, húzó levegővétel;
  • sápadtság, az ajkak elkékülése (cianózis);
  • a pulzusszám növekedése (tachikardia);
  • félelem, nyugtalanság.

A kezelés módjai:

A kezelés célja, hogy csökkentse a légutak ellenállását, javítsa a levegőcserét és stabilizálja a keringést.

A kezdődő légszomjnak gyakran egyszerű eszközökkel lehet elejét venni:

  • speciális légzési technikával (például a levegőnek az ajkakkal történő vissza­tartásával);
  • relaxációval, a stresszhelyzet megszüntetésével.

Az akut kezelés eszközei:

A hörgőtágító gyógyszerek, amelyek különösen belélegezve gyakorolnak jó hatást. Krónikus hörgőgyulladást csak gyulladásgátlók következetes használatával, pél­dául glükokortikoidok belélegzésével lehet gyógyítani. Ezek a szerek meggátol­ják a szövődmények kialakulását. A glükokortikoidok mellékhatásai belélegezve általában nem érvényesülnek.

Asztma kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.