Allergia és asztma

Hogyan magyarázza el gyermekének az asztmát?

Tételezzük fel, most derült ki, hogy hétéves fia krónikus köhögését és nehézlégzését nem vírusfertőzés, hanem asztma okozza. Naponta kell gyógyszert szednie, meg kell tanulnia a csúcsáramlásmérő használatát, és olyan dolgokra kell odafigyelnie, amelyek a legtöbb gyermeknek eszébe sem jutnának – például hogy vannak-e a ba­rátaik lakásában állatok. Hogyan magyarázhatja el neki mindezt?

gyerek_betegseg

Beszéljen egyszerűen!

Magyarázza el, mit csinál a tüdő, hogyan telik meg levegővel belégzéskor, majd azt is, mi történik, ha valaki asztmás, miért érzi a tüde­jét „eldugultnak”, és miért nem működik ez a szerve tökéletesen.

Használjon vizuális segédeszkö­zöket! Jó néhány gyermekkönyv léte­zik, amely érthetően elmagyarázza a gyerekeknek, miként működik a testünk. Lehet, hogy a szakorvosnál a témához kapcsolódó tájékoztató füze­tek és gyerekeknek szóló rajzos kiad­ványok is vannak.
A gyerekkönyv segítséget nyújthat!
A gyerekkönyv segítséget nyújthat!

Legyen őszinte!

Ne tegyen úgy, mintha a gyógyszer édesség lenne, vagy meggyógyítaná a gyermeket! Mondja inkább azt neki, hogy szerencsére manapság már vannak olyan gyógysze­rek, amelyektől jobban fog működni a tüdeje, de nagyon fontos, hogy ezeket mindennap bevegye. Ne próbálja baga­tellizálni a betegség súlyosságát! Győ­ződjön meg arról, hogy gyermeke is pontosan tisztában van azzal, mit kell tennie, ha nem kap levegőt.

Szülők kérdezték – Biztonságos az immunterápia a gyerekek számára?

Az immunterápia alkalmazása gyermekek esetében igen eltérő protokoll alá esik a különböző országokban. Noha az USA három nagy allergológiai és immunológiai bizottsága is azt találta, hogy az immunterápia nem csupán hatékony a gyermekeknél, s a kicsik jól tűrik, Nagy-Britanniában mégsem javasolják ebben az élet­korban, csak ha egy gyermek minden erőfeszítés ellené­re hevesen reagál például a háziállatok jelenlétére.

Mindig legyünk őszinték gyermekünkkel!
Mindig legyünk őszinték gyermekünkkel!

Magyarországon a gyermekkori immunterápia meg­kezdésének időpontja függ az allergéntől és a terápia módjától is. Általában ötéves kor felett szokták elkezde­ni. Darázs-, illetve méhcsípés-allergia esetén egészen a legutóbbi időkig szintén 5 év volt a korhatár, de mivel a csípés életveszélyes reakciót is kiválthat, a legfrissebb ajánlás szerint az életkor nem befolyásolja a terápia kezelésének lehetséges időpontját. A kezelést allergológus szakorvos végzi, gyermek intenzív osztályos hát­térrel rendelkező intézményben.

Szükség van megfelelő segítségre

A háziorvosok és gyermekorvosok általában nem ismerik olyan jól a legmodernebb kezeléseket és ajánlásokat, mint az allergológus vagy tüdőgyógyász szakorvosok. így például egy gyermekek körében végzett nagyszabású kutatás megállapította, hogy a kórházak sürgősségi osztályára kerülők közül sokan nem vagy nem megfelelően alkalmazzák a megelőző gyógyszereiket. Túlnyomó többségüknek nem volt cselek­vési terve asztmás roham esetére, és csúcsáramlásmérőt sem használtak, aminek alapján feltehető, hogy a kezelésük nem volt kellően hatékony.

Gyermekünknek szüksége van ránk és a kezelőorvosra is! Csak is így lehet megoldni a problémát.
Gyermekünknek szüksége van ránk és a kezelőorvosra is! Csak is így lehet megoldni a problémát.
Felmérés: a British Medical Journal által 2002-ben megjelentetett tanulmány pedig arról számolt be, hogy az 1144 asztma elleni inhalátort használó gyermek 35 százaléka nem a neki megfelelő típusú eszközzel rendelkezett. A gyermekek és a felnőttek is túlbecsülték azt, hogy mennyire képesek a gyerekek kezelni az inhalátort, így a kutatók arra a következte­tésre jutottak, hogy igen sok gyermek kap olyan inhalátort, amit azután nem tud megfelelően használni.

Ha a gyermek az állapota miatt gyakran hiányzik az iskolából, időnként pedig sürgősségi vagy kórházi ellátásra szorul, az életminősége pedig érezhetően romlik, akkor kérjen szakorvosi beutalót a gyennekorvosától! Elég nagy a valószínűsége annak, hogy szakember segítsége kell ahhoz, hogy a kezelés megfelelő legyen, és a gyermek állapota javuljon.

Akár az orvosával, akár egy specialistával beszél, soha ne feledje, hogy gyermeke állapotának a kezelése csapatmunkát igényel!

Az alább felsorolt összes személy segítségére szükség lesz ahhoz, hogy a gyermek megfelelő ellátásban részesüljön:

1. Gyermekorvos és a rendelői személyzet

Nemcsak az orvos fontos, hanem az ápolók, az időpontokat egyeztető recepciós és (ha van) a rendelőintézet asztma­részlegének munkatársai is. A nyomtatott anyagok is nagyon fontosak: a rendelő az a hely, ahol a kezelésre vonatkozó legfontosabb információkat beszerzi.

Gyermekünk betegségéről tájékoztassunk mindenkit!
Gyermekünk betegségéről tájékoztassunk mindenkit!

2. Iskolai dolgozók

Ne feledje, hogy gyermekének az iskola ugyanazt jelenti, mint önnek a munkahelye – olyan helyet, ahol sok időt tölt, és ahol naponta kerül érintkezésbe ugyanazokkal az emberekkel. Ha a gyermeke asztmás, arról az isko­lának tudnia kell.

Mihamarabb keresse fel az osztályfőnököt, és beszélje meg vele a problémákat. Amennyiben magasabb beosztású személlyel kívánja megvitatni a kérdést, forduljon az iskola igazgatójához, illetve a különleges nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó fejlesztő pedagógushoz (ha van). Joga van tudni, hogy az iskolában ki foglalkozik a különleges nevelési igényű gyermekekkel, illetve ki felü­gyeli az egészségüket (általában védőnő).

3. A gyermek életében szerepet játszó felnőttek

Nemcsak a családtagoknak, de gyermeke barátainak a szüleitől kezdve a zongoratanárán át egészen az úszó­vagy futballedzőjéig minden felnőttnek tudnia kell a gyermek különleges egészség­ügyi szükségleteiről. Nagyon fontos, hogy elbeszélgessen mindegyikükkel, és tájé­koztassa őket a gyermek állapotával kapcsolatos főbb tudnivalókról.

4. A család

A modern egészségápolás egyik aranyszabálya a felelősségvállalás. Az állapot kezelése elsősorban a család dolga – a szülőké és persze a gyermeké is -, nem pedig az orvosé vagy bárki másé. Ha vannak nem aller­giás, illetve nem asztmás gyermekei is, nekik is beszéljen a testvérük egészségéről és arról, hogyan segíthetnek neki. Biztassa őket arra, hogy tegyék fel a kérdéseiket, és mutassa be nekik az esetleges segédeszközök működését is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.