Masszázs

Tüneti és háttérzónák reflexzóna terápia esetén

TZ

Tüneti zónákon (TZ) a láb azon területeit értjük, amelyek köz­vetlen kapcsolatban állnak a beteg tüneteivel. Ez gyomorhurutos beteg esetében a gyomorzóna, vállsérülést szenvedett páciens esetében a vállízület zónája.

HZ

A háttérzóna (HZ) elnevezés a láb azon zónáira vonatko­zik, amelyek azt a hátteret, illetve terhelt területet jelzik, ahol a beteg által szubjektíven érzékelt panaszok keletkeztek. Egy fejfájós betegnél ezek a máj, a bél, a gerincoszlop vagy – fáj­dalmas havivérzésű nő esetében – a kismedence szerveinek zónái lehetnek.

Pácienseink nem minden betegségénél kell az összes lehet­séges háttérzónát kezelni; a zónák kiválasztása mindig az első egyéni vizsgálattól függ. Ha egy zóna terheltnek bizonyul (fájdalom, nyirkos kéz a vege­tatív túlterhelés jeleként), kezeljük, egyébként pedig nem.

Zónák terheltségének vizsgálata

Ebből adódik, hogy alapvetően minden új páciens esetében látlelet készül az első kezeléskor, amikor is az összes zóna terheltségét vizsgáljuk. Csak így lehet objektív képet kapni a beteg pillanatnyi állapotáról.

A páciens beszámolói arról, hogy a kezelések közötti időszakban milyenek, mekkora idő­tartamúak és milyen erősek a reakciók, használható kiindu­lópontot jelentenek a későbbi kezelésekbe bevont zónák kivá­lasztását illetően. Kivételt képeznek ez alól a fájdalom-, illetve akut kezelé­sek, amelyek esetében a tüneti zónák mellett a közvetlenül hozzájuk tartozó háttérzónákat is kezelni kell.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.