Masszázs

A belső elválasztása mirigyek zónái ÁBRÁKKAL! – Láb-reflexológia

A belső elválasztású mirigyek zónái a testben elfoglalt helyze­tüknek megfelelően az egész lábon eloszlanak. A hipofízis (agyalapi mirigy) zónája máig is sokrétű, mint Inghamnél 1938-ban. Zóna a nagylábujj begyén belül azon a helyen található, ahol a bőr koncentrikus barázdáinak vagy íveinek középpontja van. A barázdák az ujjlenyomatok papillái­nak megfelelői.

Mivel a papillák zónája az ember testsúlya miatt gyakran messze oldalra tolódik, ez a hely nagyjából az agy külső alsó peremének felelne meg, nem pedig a hipofízis anatómiai hely­zetének. Gyakorlatilag közvetetten és semlegesen a nagyláb­ujj begyének minden pontjáról elérjük az agy összes zónáját, tehát a hipofízist is, így annak papillákon történő kezelése nem „helytelen”, hanem pontatlan.

Nyirokszervek zónái

Reflexológia láb kezelési térképNyirokszervek zónái - lábHipofízis helyzete lábon, reflexzóna

Ma azonban pontosabban lokalizálható a zóna. „Új” elhelye­zése érthetővé válik, ha FitzGerald 10 zónás beosztásának munkamodelljét és a formahasonlóságot vesszük alapul:

  • A test hosszanti zónája, amelyben a hipofízis található, a két egymás mellé állított nagylábujjbegy középső oldalá­nak fele mentén húzódik. (Emlékeztetőül: az 1. hosszanti zóna a törzs végétől két félre oszlik, tehát kétszer is meg­található a lábfej pár közepén.)
  • A két egymás mellett elhelyezkedő utolsó nagylábujjízület csontszerkezete jól mutatja az úgynevezett töröknyereg alakját, amelyben a hipofízis a nagyagy középső felső részén elhelyezkedik.

A korábbi helyzethez hasonlóan ma is viszonylag kevés gya­korlati tapasztalatunk van a hipofízis zónájával, de a vizsgála­tok, amelyeket azokon a betegeken volt alkalmunk elvégezni, akiket e terület zavaraival kezeltek vagy műtötték, a nagyujjon lévő jelenlegi hely nagy valószínűségét igazolták.

Pajzsmirigy zóna

A pajzsmirigy zónája (amely egyúttal a nyak elülső része is) a két nagyujj-alapízület alsó és felső részén helyezkedik el, és betegségek (például pajzsmirigy-túlműködés) esetében óvatosan kell kezelni, mert ezeknél a pácienseknél a vegetatív idegrendszer túl érzékenyen reagál. A talpi oldal inkább a 7 nyakcsigolya körüli területnek felel meg, amely hormonzavar esetén, különösen nőknél, „banyapúp” néven is ismert, és a belső elválasztású mirigyekkel is kapcsolatban áll.

A hasnyálmirigyről, amely részben emésztőszerv; részben belső elválasztású szerv, az emésztőszervek kapcsán már esett szó.

A mellékvese zónája alig különböztethető meg a veséétől, mert annak felső részével közvetlenül érintkezik. A mellék­vesezónák nemcsak a vesebetegeknél érzékenyek nyomásra, hanem az összes reumatikus és allergiás megbetegedés eseté­ben is (kortizon!). Ez jól magyarázza többek között azt, hogy miért fájdalmas olyan gyakran ez a zóna.

Nemi szervek zónái

A nemi szervek zónái magukban foglalják a lábon mediálisan és laterálisán elhelyezkedő, boka környéki szervek zónáit: a mediális elhelyezkedésűek a méh (uterus) és a hüvely (vagina), illetve a dülmirigy (prosztata) és a herék (testis) zónái, a laterálisok a petefészek (ovarium) és a herék kapcsolati zónái.

Nőknél a terhesség alatt és után végzett reflexzóna-masszázs nagyon egészséges, és nemcsak az anyának, hanem nyilvánva­lóan a gyermeknek is hasznos. Minthogy a normális terhesség nem betegség, hosszú esztendőkre visszatekintő tapasztalata­ink alapján elmondhatjuk, hogy a reflexzóna-masszázs problémamentésen alkalmazható.

Természetesen nem szabad meg­feledkezni arról, hogy a tüneti zónákat sohasem elkülönítve kezeljük, hanem mindig egy terápiás összkép részeként, hogy számoljunk a tünetek keletkezésének hátterével is. Veszélyek­kel járó terhesség esetében az orvosnak kell eldöntenie, sza­bad-e az anyát masszírozni.

A nők azonban nem mindig egészségesek a terhesség alatt. Az esetleges vénás, nyirok vagy statikus eredetű duzzanatok, szív- és légzési problémák nagyon jól reagálnak a kezelésekre. Mindazonáltal beigazolódott, hogy a masszírozást jobb csak a terhesség 4. hónapjától kezdeni, mivel a nők ma összessé­gében ingerlékenyebbek és kevésbé terhelhetők. A szülés és utána a szervek visszafejlődése a lábkezelés hatására általá­ban könnyebben és természetesebben zajlik le. A szoptatási időszak is meghosszabbítható, illetve kiegyensúlyozottabbá tehető.

Petefészek lábon reflexzóna

Láb reflexzónái

Megjegyzés

A tapasztalatok szerint a vándor- vagy rejtettheréjűség (cryptorchismus) is jó eredménnyel kezelhető a fiúgyermekek esetében. Az összes lehetséges háttérzónát figyelembe kell venni (lásd a könyv 3. részét: „Némelyik szülő ezt a gyer­mekkori fejlődési rendellenességet nem veszi elég komolyan.

Emlőmirigy zónái

Az emlőmirigyek zónái a lábháton, a lábközépcsontok középső részének magasságában találhatók. A menstruá­ciót megelőző tünetek (a mell megduzzadása és fájdalma) esetében reflexzóna-masszázs alkalmazása után a páciensek a következő menstruációig általában panaszmentesek. A nemi szervek zónái és a női mell közötti ismert összefüggések lehe­tőséget nyújtanak az átfogóbb kezelésre.

Összefoglalás

A szemrevételezéses és tapintásos vizsgálattal és a hét zóna­csoport szisztematikus átvizsgálásává! be is fejeződik az első kezelés. Ez a későbbiek során vezérfonálként szolgál a reflex­zóna-kezelés későbbi sorozatához. Mivel már az első vizsgálat során felléphetnek hevesebb reakciók, ilyenkor is igen hasznos és megnyugtató lehet a nyug­tató simítások alkalmazása.

Kezeléssorozat

Mint említettük, magát a terápiát a további kezelések jelentik. Miután az első vizsgálat felvázolt „vörös fonalát” áttekintettük és kikérdeztük a pácienst a legutóbbi reflexzóna-kezelés óta fellépett reakciókról lehetőségünk nyílik egyéni és minden alkalommal új súlypon­tot adni az aktuális kezelésnek. Ha ezt elmulasztanánk, min­den alkalommal ugyanazokat a zónákat kezelnénk sematiku­san, mint az első vizsgálatnál. így legfeljebb a tüneti zónák kerülnének előtérbe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.