Masszázs

Útmutató az indikációkhoz (reflexzóna kezelés)

Az indikációs javaslatok a reflexzóna-masszázs több évtizedes tapasztalatain alapulnak ugyan, azonban csupán általános tájékoztatásnak tekintendők. A közölt javaslatoknál fontosabb a betegség személyi hátterének és a páciens pilla­natnyi reakciókészségének felderítése. Ehhez minden esetben szükség van arra, hogy az első reflexzóna-masszázs alkalmával szabad szemmel és tapintással megvizsgáljuk a pácienst.

A vizsgálat eredménye jó alapot szolgáltat a további kezelé­sekhez. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a bekövetkező reakciók miatt a páciens állapota a kezelések közben megvál­tozhat.

Megjegyzés

Aki minden alkalommal ugyanazt a zónát kezeli, az nem ismeri fel, hogy az egészség és a betegség folytonosan változó dinamikus folyamat.

Az abnormális zónákról mindig a szemrevételezés adja az első tájékoztatást. Az eredményt azonban mindig ki kell egészíteni és meg kell erősíteni tapintásos vizsgálattal is.

Ha a tapintásos vizsgálat fájdalmas zónákat talál, az annak a jele, hogy valamilyen betegség előállapotával, szervgyenge­séggel, heveny vagy idült betegséggel van dolgunk. Még ha nem tapintunk is fájdalmas zónákat, a vegetatívum gyakran egyértelműen zónaterhelést jelez (kézizzadás, a légzés, a pul­zus vagy az arcszín megváltozása).

Az első lábkezelés alkalmával talált fájdalmas zónákat a kö­vetkezőképpen osztályozzuk:

  • Tüneti zónák (TZ): rendszerint ezeken kezdjük a későbbi kezeléseket.
  • Háttérzónák (HZ): szintén kezelni kell őket; ezek határoz­zák meg, hogy mi az oka a szövetek és szervek megbete­gedésének.

A háttérzónák azok a zónák, amelyeknek szerepük van a fenn­álló panaszok kialakulásában, és a panaszok miatt erősebben vannak terhelve (például fájdalmak esetében a napfonat, gyul­ladásoknál a nyirokcsomók, túlsavasodott reumás betegeknél az emésztő- és húgyúti szervek zónái stb.).

A következőkben felsorolt tüneti és háttérzónákat a láb­fej első vizsgálatakor külön meg kell vizsgálni, hogy eredmé­nyesen használhatók-e. Csak így juthatunk el az írott betűtől az élő gyakorlatig.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.