Női egészség

Allergia, mint korunk népbetegsége

Szénanátha: háttérben a pollenallergia

A fák, fűfélék és más növények pollenjének belélegzése minden tavasszal és nyáron milliók életét keseríti meg a szénanátha tünetei révén. A könnyező, égő, viszkető szem, a vizes orrfolyás és a kaparó érzés a torokban annak az immunreakciónak a következménye, amelyet a pollen vált ki. A szteroidos orrspray-k segíthetnek elnyomni az immunválaszt; kiegészíthetők antihisztaminokkal (bár ezek álmosítanak), szemcseppekkel és igény szerint orrcseppekkel.

Viseljünk napszemüveget, tartsuk zárva az autó és a hálószoba ablakát, és lehetőség szerint maradjunk zárt helyen, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb (kora reggel és az esti órákban). Este korán zuhanyozzunk le, hogy lemossuk a pollent.

Ekcéma: a pamut ruhák viselése segíti a gyógyulást

Ezt a bőrbetegséget környezeti allergénekre adott immunválasz okozhatja az arra fogékonyaknál. A poratkák ürüléke, állati bőrdarabkák és a pollenek gyakori kiváltó anyagok. Hatásukra hámló foltok és nedvedző hólyagok jelennek meg a bőrön, amelyek kiszáradnak; váladékozhatnak is.

Tartsuk hűvösen a bőrt, és szintetikus anyagok helyett viseljünk természetes anyagból, például pamutból készült ruhát. A bőrpuhító krémek nedvesítik a bőrt és enyhítik a viszketést, a szteroidos krémek pedig segítenek megszüntetni a gyulladást.

Csípések: súlyos tünetek esetében azonnal hívjunk mentőt!

Van, akiben allergiás reakciót váltanak ki a rovarcsípések, különösen Létfontosságú az azonnali kezelés adre-a méhcsípés. Anafilaxiás sokk esetében hívjunk mentőt. A rendkívül nagy mennyiségű hisztamin okozza, amely akadályozza a légzést, és sürgős beavatkozás nélkül katasztrofális vérnyomáseséshez vezet.

Élelmiszer allergiák: válogassuk meg, mi kerül a tányérra!

A valódi élelmiszer-allergia, amely nem azonos az élelmiszer-érzékenységgel, hisztaminfelszabadulással jár, ami súlyos tüneteket okozhat, például csalánkiütést, hányingert, hányást, gyomor- és bélgörcsöt, hasmenést. Súlyos esetekben gégeduzzadás miatt elzáródhatnak a légutak vagy anafilaxiás sokk léphet fel. A leggyakoribb allergén a földimogyoró, a földimogyoróolaj és más fehérjealapú ételek.

Ha a kiváltó allergén ismert, mindig olvassuk el a késztermékeken lévő feliratokat, étteremben pedig kérdezzük meg, hogy az adott étel tartalmazza-e az allergént.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.