Allergia és asztma

Bőrallergia és ekcéma kezelése

Szereti kaparászni a bőrét, állandóan vakaródzik? Nos, lehet, hogy ez a későbbi al­lergia és asztma első jele. Gyakran derül ki ugyanis az, hogy a két állapot legkorábbi jele nem a tüsszögés, a köhögés vagy a nehézlégzés volt, hanem egy bőrkiütés, az úgynevezett atópiás dermatitisz, vagy atópiás ekcéma. Az állapot gyakorisága az el­múlt évtizedekben a sokszorosára nőtt, ez a csecsemők és a gyermekek körében a leggyakoribb bőrgyógyászati probléma.

Ha viszket , az már allergia?
Ha viszket , az már allergia?

Magyarországon a felmérések szerint a 19 év alatti lakosság kb. 17 százaléka érintett.

Veleszületett hajlamon alapuló bőrgyulladás: az atópiás dermatitisz genetikailag meghatározott, a bőr barrierzavarával (ez azt jelenti, hogy a bőr mint a szervezet és a környezet közötti fontos védőgát nem funk­cionál megfelelően), immunológiai rendellenességekkel jellemezhető betegség, melynek tüneteit bizonyos provokáló faktorok (egyes esetekben élelmiszerek vagy külső környezeti allergének) fellobbanthatják.

Gyakori tévhit ugyanis, hogy a bőrön jelentkező allergiás reakciót olyasvalaminek kell okoznia, ami érintkezik a bőrrel. Való igaz, hogy van az ekcémának olyan típusa is, az úgynevezett allergiás kontakt dermatitisz, amelyben a bőrrel közvetlenül érintkező allergén (például valamilyen növény vagy a krémekben használt bizonyos tartósítószerek) hatására alakul ki immunrendszeri reakció a bőrön. Az atópiás dermatitisz belső kiváltó okra, például valamilyen ételre adott, külsőleg megnyilvánuló reakció is lehet.

Kutatás: a bőrallergia nem életveszélyes, viszont súlyosan ronthatja az életminőséget. Egy tanulmány szerint az ekcémás emberek életminőség-érzete rosszabb, mint a szívbetegeké vagy a magas vérnyomásban szenvedőké.
 A bőrallergia nem életveszélyes, viszont súlyosan ronthatja az életminőséget.
A bőrallergia nem életveszélyes, viszont súlyosan ronthatja az életminőséget.

Ha jobban belegondol, érhető is. Elvégre senkinek sem kell tudnia, hogy önnek magas a vérnyomása, és hacsak nincs épp nagyon rosszul, nem is látni önön. (Itt jegyezzük meg, hogy nem véletlen a „csendes gyilkos” elnevezés…) A bőrproblémákat viszont mindenki lát­ja. Sok ember emiatt kínosan érzi magát, szégyenlőssé és visszahúzódóvá válik. Olyan is akad, aki teljesen elbújik a világ elől. Az ekcémás gyerekek pél­dául sokszor nem hajlandók rövidnad­rágot vagy pólót viselni. A helyzetet tovább rontja az állandó viszketés és vakarózás, ami vörös foltokat, duzzana­tokat, kirepedezést, nedvedzést, kéreg­képződést és pikkelyesedést okozhat.

Bőrallergia kialakulása és megjelenése

A betegség hol felerősödik, hol visszahúzódik; olykor rosszabb (pl. a stressz miatt), olykor pedig teljesen eltűnik. Általában ötéves kor előtt megjelenik, és van, akinél teljesen megszűnhetnek a tünetek, mások vi­szont életük végéig szenvednek tőle. Nincs olyan módszer, amely egyetlen vizsgálattal ki tudná mutatni az atópiás dermatitiszt. Még az allergiavizsgálatok sem mindig döntőek, mivel az ekcémás személyek nem feltétlenül allergiásak.

A polarizált fény erősíti az immunrendszert.
A polarizált fény erősíti az immunrendszert.

A csecsemők ekcémáját ugyan súlyosbíthatja valamilyen ételallergia – ezt mindig azonosítani kell. A felnőtteknél már kevésbé egyértelműek az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy bármiféle étrendi változtatás javíthatna az ekcémán, bár a betegek számára mindenképpen javasolt, hogy kerüljék azokat az ételeket, amelyekre allergiásak, emellett jót tehet nekik az állandóan jelen lévő háztartási allergénekkel, például a poratkákkal vagy az állati hámsejtekkel való érintkezés minimalizálása is.

Az atópiás dermatitisz kezelése

Az ekcémát hagyományosan kortikoszteroidos krémekkel és kenőcsökkel kezelik, amelyek az immunválasz megfékezése révén hatnak. A szteroidok használatának azonban különféle kellemetlen mellékhatásai vannak, egyebek közt a bőr elvékonyo­dása, az erek kitágulása, striák megjelenése és fertőzések fellépése.

Az utóbbi években szerencsére két újfajta, nem szteroid jellegű szer, két úgyneve­zett helyi immunmodulátor is megkapta a forgalmazási engedélyt: a takrolimuszt, illetve pimefaolimuszt tartalmazó krémek meggátolják az ekcémához vezető kémiai üzenetek létrehozását az immunrendszer sejtjeiben. Mindkét gyógyszer használatát kétéves kortól engedélyezték. Fő mellékhatásuk az, hogy fokozzák a bőr érzékeny­ségét a napfénnyel és az egyéb forrásokból származó UV-fénnyel szemben, ezért nagyon fontos, hogy a szabadban elfedje azokat a testrészeit, amelyeken ezeket a ké­szítményeket használja.

Ha a fent említett kezelések közül egyik sem használ, akkor szájon át szedett szteroidokra lehet szüksége, hogy elnyomják az immunrendszert, és meggátolják az ekcéma fellángolásait. E gyógyszereket azonban csak nagyon súlyos esetekben alkal­mazzák, és akkor is csak rövid ideig. Orvosa más, az immunrendszerre ható gyógy­szert, például ciklosporint is felírhat -szintén csak rövid időre. Ha nagyon erős viszketése van, és nem bírja vakarózás nélkül, antibiotikumok sze­dését is javasolhatja a bőrfertőzések megelőzésére, antihisztaminokat pedig azért adhat, hogy enyhítse a viszketést, és ezzel segítse az alvásban.

A fényterápia segíthet!

Az atópiás dermatitiszt fényterápiá­val, azaz UV-A és UV-B sugarakkal is kezelhetik, akár önmagukban, akár gyógyszerekkel kombinálva. Ez a keze­lés azonban csak állandó orvosi ellen­őrzés mellett végezhető, mivel megnö­velheti a bőrrák későbbi kialakulásának a kockázatát. Ne kezelje magát szolá­riumban!

Van némi bizonyíték arra vonatko­zóan is, hogy az egyébként a depresszió kezelésére használt gyógynövény, a kö­zönséges orbáncfű krém formájában alkalmazva segíthet az atópiás dermatitisz kezelésében.

Kutatás: piercing- és fémallergia: a fémallergiák rohamos terjedéséhez hozzájárul a test különböző részein – a fülben, az orrban, a nyelvben, a köldöknél, az emlőkön és a nemi szerveken – elhelye­zett piercingek divatja is. A kutatások szerint minél több piercingje van valakinek, annál valószínűbb, hogy allergiás lesz valamely fémre – általában a nikkelre, ami gyakrabban okoz allergiás reakciót, mint az összes töb­bi fém együttvéve. [caption id="attachment_14551" align="aligncenter" width="700"] Vigyázzunk a piercingekkel![/caption] A serdülők körében a fül átlyukasz­tása a nikkellel szembeni érzékenység egyik fő forrása. Tanulmány: egy nemrég készült finn tanulmány készítői az átszúrt fülű személyek 31 százalékánál találtak nikkelallergiát, ami kivörösödésben, vízhólyagokban vagy ekcémában nyilvánulhat meg. A tünetek gyakran csak az érintkezés helyén jelentkeznek, bár egyes esetekben az egész test­re átterjedhetnek.

Ilyenkor el kell távolítani a testékszereket, mivel a kialakult fémallergia többé nem szüntethető meg. Ráadásul a nikkel mindenhol jelen van, egyebek közt a pénzérmékben és a hétköznapi tárgyakban is. Az euró-érmék nikkeltartalma pl. olyan magas, hogy egyeseknél a puszta érintése is allergiás reakciót vált ki.

Az arany és az ezüst nikkelt tartalmaznak!
Az arany és az ezüst nikkelt tartalmaznak!

Még az arany vagy az ezüst sem feltétlenül jelent biztonságos megoldást, mivel ezek is gyakran tartal­maznak nikkelt Egy kutatás során 66 fülbevalót vizsgáltak meg, s közülük 25-ben magasabb volt a nik­kelkoncentráció a biztonságos értéknél. A legbiztonsá­gosabb testékszerek titánból vagy sebészeti minőségű rozsdamentes acélból készülnek – ezeket az anyagokat használják a testbe ültetett protéziseknél is.

Az alábbi óvintézkedések az alkal­mazott kezeléstől függetlenül segíthet­nek csökkenteni a fellobbanások gyakoriságát és súlyosságát:

7 tipp a bőrallergia ellen:

1. Bánjon kíméletesen a bőrével!

Különösen fontos, hogy kerülje az olyan irritáló anyagokat, amelyek ronthatnak az állapotán – például a durva szöveteket, a mosószerekhez, testápolóidhoz és szappanokhoz adott illatszereket és színezékeket, valamint a füsttel és a vegyszerek­kel való érintkezést.

2. Öltözködjön lazán és rétegesen!

A bőrt a természetes rostok, például a pamut kímélik a legjobban – olyannyira, hogy mind ruhának, mind ágyneműnek a 100 szá­zalékos pamut alapanyag a legalkalmasabb. Az új ruhákat mossa ki az első használat előtt, hogy megpuhuljanak, és vágja ki belőlük a címkéket, amelyek szintén irritál­hatják a bőrét.

3. Kerülje a felhevülést!

A verejtékezés és a hirtelen hőmérséklet-változás is ront­hat az atópiás dermatitiszen. Ha éppen előjött az ekcémája, ne menjen edzőterem­be, vagy ha mégis elmegy, akkor legfeljebb némi könnyű nyújtást végezzen. A laká­sában és lehetőleg a munkahelyén is legyen kellemesen hűvös.

4. Kerülje a hagyományos szappanokat!

Az illatosított szappanok is ronthatnak az állapotán. Ha gyulladt a bőre, szappan és víz helyett inkább valamilyen vizes bázisú krémmel próbálja megtisztítani.

5. A viszketés enyhítésére próbálja ki a hűtőfurdőt!

Kerülje a szoba-hőmér­sékletűnél melegebb vizet, mivel a meleg kitágítja a bőr ereit, és csak még rosszabbá teszi a viszketést. Ne üldögéljen a kádban, mert ez kiszárírja a bőrét, inkább zuha­nyozzon. Zuhany után óvatosan itassa szárazra a bőrét puha törülközővel, majd illatmentes testápolóval gondoskodjon a nedvességtartalom megőrzéséről. Ápolja és nyugtassa a bőrét bőrpuhító krémekkel.

6. Foglalja el a kezét!

Ha képtelen megállni, hogy vakarózzon, próbálja elfoglalni a kezét valamivel, tanuljon meg például kötni, vagy fejtsen keresztrejtvényt. A kör­mét mindig vágja rövidre, hogy ha mégis vakarózik, ne sértse fel a bőrét. Hacsak lehet, a körömmel vakarás helyett inkább csak a tenyerével dörgölje meg a viszkető helyet. A vakarózás legrosszabb hatásai egy pamutkesztyű használatával is elkerül­hetők – ez a módszer különösen hatásos a csecsemők és kisgyerekek éjszakai vakaró-zása esetén.

7. Csökkentse a stresszt az életében!

De legalábbis mérsékelje a saját, stresszre adott reakcióit. A stressz önmagában nem okoz atópiás dermatitiszt, amint azt ré­gebben hitték, de sokat ronthat a meglévő ekcémán.

8. Egyen joghurtot!

Ha ekcémás csecsemője van, próbáljon probiotikumokat adni neki joghurt vagy táplálékkiegészítők formájában. Egy finn vizsgálat szerint a Lactobacillus acidophilus nevű probiotikum (amely egészen fiatal korban is biztonságosan használható) alkalmazása esetén a felére csökkent a csecsemőkori ekcéma előfordulási gyakorisága a placebóval „kezelt” kontrollcsoporthoz képest.

A saját napi étrendjét is kiegészítheti egy pohár élőflórás joghurttal, feltéve persze, hogy nem allergiás a tejtermékekre. Noha nem végeztek még kutatásokat a hatékony­ságának az igazolására, könnyen lehet, hogy az élőflórás joghurt a felnőtteknek is ugyanolyan jót tesz, mint a csecsemőknek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.