Gyermekbetegségek

Ekcémás bőrgyulladás kezelése gyerekeknél

Ez a bőrgyulladás a gyerekek kb. 8%-át érinti, általában már az első néhány hónap során jelentkezik, de nem később, mint hároméves korban. Az ekcémában szenvedő csecsemőknél nagyobb a valószínűsége az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás és az asztma kialakulásának.

Okai

A genetikai hajlamon kívül (az ekcéma gyakrabban előfordul allergiás vagy ekcémás szülők gyermekeinél) valószínű­leg valamilyen ételallergia vagy légzési allergia okozza, bár nehéz kimutatni a közöttük lévő kapcsolatot. Az viszont tény, hogy az ekcéma akkor jelenik meg, amikor már nem csak anyatejet fogyaszt: tehéntejet, gabonaételt, szóját, halat, tojást, amerikai mogyorót, ugyanis ezek a leginkább allergiát okozó ételek. Az ekcémás gyerekek vérében magas szintű az E antitestcsoport, ami az allergiás reakciók jellemzője, és könnyen szabadítanak fel hisztamint. Ez a folyamat mind az allergiánál, mind a gyulladásoknál lejátszódik.

Az ekcéma megjelenési helye

Az ekcéma megjelenési helye az életkorral változik.

  • Csecsemők esetében főként az arcon és a hajlatokban, időnként a törzsön és a pelenka alatt.
  • Kisgyermekeknél a végtagokon a kinyújtó felszíneken, a nagyobbaknál pedig a behajlító felületeken.

Tünetek

Az ekcéma tünete a kipiro­sodott bőr, az ödéma (vagyis a felgyülem­lett folyadék miatti duzzanat), az erős viszketés, a pikkelyesedés és a hámlás. A csecsemőknél az első foltok az arcon jelennek meg, majd továbbterjednek a fül mögé, a nyakra, a térdre, a könyökhajlatra, a csuklóra, a hasra, valamint a pelenka takarta bőrfelületre.

Ekcéma helye

A viszketés a legkel­lemetlenebb tünet, de a kis beteg elvisel­hetetlennek érez bármilyen érintkezést a takaróval, ruhával; a gyakori vakarózás sebeket okoz, majd váladékozni kezd. Néhány csecsemőnél valamely étel bevezetése nemcsak ekcémát okoz, hanem bélkólikát, csalánkiütést, bőrpírt erős viszketéssel. A nagyobb gyerekeknél (3-5 év) a bőr megvastagodik, szárazabb és hiperpigmentált lesz (sokkal sötétebb színű, mint egyébként).

Diagnózis

Nagyon könnyű, ha a viszketés erőteljes és a családban van már allergiás vagy ekcémás beteg. Végül speciális vérvizs­gálatot rendelnek el, amellyel kimutatják a magas E- és hisztaminszintet. A bőrpír próbája: egy kis dörzsölés hatására egy perccel később fehér csík jelenik meg. A be­tegségre jellemző a normálisnál szárazabb bőr, a pihe pedig ritkul az állandó dörzsölés miatt (különösen a szempilla érintett).

A bőrpír, az ödéma, a váladékozás és a bőr kérgesedése nem kizárólag az ekcéma tünetei lehetnek: a biztos diagnózishoz más betegségeket is ki kell zárni, mint a koszmó, vagy a száj körül jelentkező elsődleges irritatív bőrgyulladás, vagy a popsin a nedves pelenka miatti pirosodás, ami hamar elmúlik, ha a kiváltó okokat megszüntetjük.

Terápia

Nincs igazán hatékony terápia. A helyi kezelés nagyon fontos, a lágyító krémek, nedves borogatások alkalmazá­sa. Tartózkodjunk a gyakori és hosszan elhúzódó fürdetésektől (kizárólag olajos fürdetőt használjunk), kényelmes pamut ruhát adjunk a gyermekre. Továbbá kerüljük az allergizáló ételeket, amelyek erősítik a viszketést. A hisztaminok adása az akut sza­kaszokban felesleges, a kortikoszteroidok pedig sok mellékhatással járnak, ha hosszú távon szedik azokat: időlegesen ugyan javulnak a tünetek, a terápiát követően viszont súlyosbodnak.

Homeopátia

A homeopátiás szerekkel kiváló eredményeket lehet elérni, ha meg­felelően adjuk a tünetek megjelenésekor és a passzív időszakokban is. A Calendula officínalis és a Cardiospermum haíícacabum alapú kenőcsök, valamint a Psorínum 9 Ch gyógyszer jó a viszketésre, ha az erős és a visszahúzódó fázisok egymást váltogatják.

A Sulfur 9CH annak a gyermeknek való, aki szenved a melegtől, bőre száraz, vörös és gyulladt, éjszaka kitakarózik, továbbá friss, szabad levegőre kívánkozik. A Graphites 15CH az orvos által előírt adagolásban, a baba igényei szerint a váladékozó, nedves ekcémára való, amikor világos vagy sárgás váladék jelenik meg, a fül mögött és a hajas fejbőrön foltok vannak.

Növényterápia

A Ribes nigrum (feke­te ribiszke) MG 1DH gyulladáscsökkentő hatású, a Cédrus libani (libanoni cédrus) MG 1DH a száraz, viszkető ekcémára jó, a Jugians regía (közönséges dió) MG 1DH pedig a váladékozóra. Mindegyikhez orvosi recept szükséges, a gyermek súlya szerint meghatározva a beadandó cseppek számát

OligoTerápia

A cink, a szelén és a kén javítanak a bőr regenerálódásában, naponta 1 fiolával kell bevenni, 2 hónapon keresztül, váltogatva azokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.