Női egészség

Az egészséges külső megőrzése: ép testben ép lélek

A nők túl sokszor gondolkodnak negatívan. Sokan gyermekkorukban, a családjuktól vették át ezt a gondolkodásmódot, de része lehet ebben – egyebek mellett -a társadalomnak és a médiának is. Sokaknak túl kevés az önbizalmuk, elégedetlenek saját testükkel. A negatív gondolkodásmód befolyásolhatja, hogyan viselkedünk gyermekeinkkel, a kapcsolatainkban vagy a munkahelyünkön. A nők gyakran úgy érzik, „tökéletesnek” kell lenniük, ezért túlhajszolják magukat, túl sokat akarnak belezsúfolni mindennapjaikba. Eleget tenni azoknak az igényeknek és elvárásoknak, amelyeknek barátnőként, feleségként, anyaként és dolgozó nőként meg kell felelniük – mindez arra kényszerítheti őket, hogy elérhetetlen célokat tűzzenek ki. Ez pedig sem a lelki, sem a testi egészségnek nem válik hasznára.

Legyünk jók önmagunkhoz! A saját magunkra szakított idő meghálálja magát

A kutatások mellett a mindennapi tapasztalat is azt mutatja, hogy ha szeretjük önmagunkat, annak olyan előnyei vannak egészségügyi szempontból, amelyek a külsőnkön is meglátszanak. A legegészségesebbnek azok tűnnek, akik képesek megkeresni és élvezni az élet örömeit. A jó közérzet és a pozitív érzelmek fölélénkítik az érzékeket, közvetlenül hatnak az immunrendszerre, az idegrendszerre és a szív- és érrendszerre. Ha időt szakítunk saját magunkra, és tudatosan keressük a szemet gyönyörködtető látványt, dallamos hangokat, finom illatokat, ínycsiklandó ízeket és meghitt érintéseket, nagyon jót teszünk magunkkal.

Ellensúlyozzuk belső békével a külső feszültséget!

Ha életmódunk lelkileg vagy testileg megvisel minket, az önmagunkhoz való jóság lehet az első gyógyító lépés. Ha elhatározzuk, hogy véghezvisszük, amit már egy ideje tervezgetünk, és rájövünk, hogy ettől milyen jól érezzük magunkat, az előnyök számos módon megmutatkozhatnak. Önmagunk kényeztetése pozitív lépés a betegségek kockázatának csökkentése felé.

Egyik napról a másikra valószínűleg nem lesz ragyogó a bőrünk és a hajunk, miután áttérünk az egészséges étrendre és a rendszeres testmozgásra. De megerősíthet minket a tudat, hogy a tápláló ételek, amelyeket megkap a szervezetünk, és az aktívan végzett, erőnlétet és kitartást fokozó gyakorlatok hatása végül meg fog látszani. Minden változáshoz idő kell.

A sikerbe vetett bizalmunkat erősíti, ha reális és elérhető célokat tűzünk ki. Nincsenek csodatévő, gyors eredményt hozó módszerek. Meg kell dolgoznunk azért, hogy lefogyjunk vagy megőrizzük az ideális súlyt; egy hasonló érdeklődésű csoport ösztönözni és biztatni fog bennünket. Arra koncentráljunk, amit elértünk, és ne arra, ami nem sikerült. Bármibe fogunk is azonban, mindig igyekezzünk kellőképpen kipihenni magunkat a különböző tevékenységek között.

Fejlesszük önbecsülésünket! Vagyunk annyira értékesek, mint bárki más

Az önbizalom kialakításának egyik módja, hogy olyan életmódot választunk, amelyben saját kedvtelésünkre is jut időnk (ezeknek nem kell drágának vagy bonyolultnak lenniük, a lényeg, hogy örömet szerezzenek). Ne alapozzuk önértékelésünket más emberek dicséretére vagy hálálkodására. Ne érezzük úgy, hogy tartozunk másoknak az elismerésért. Ügyeljünk, hogy ne csak másokról gondoskodó lényként tekintsünk magunkra. Ha időt szakítunk arra, hogy törődjünk önmagunkkal és erősítsük önbecsülésünket, annak szintén jó hatása lesz egészségünkre és jóllétünkre.

Őrizzük meg a fiatalságot! A szeretetteljes környezet sokat segíthet ebben

Életünknek ebben a szakaszában az egész világ a miénk: számtalan lehetőség kínálkozik, és a jövőnket általában pozitívan látjuk. Ha szerető családtagok és barátok vesznek körül, az segít abban, hogy tudatában legyünk saját értékeinknek.

Céltudatosság a mindennapokban

Ha karrierünkre és bimbózó kapcsolatainkra koncentrálunk, az elégedettséggel tölthet el. Megtanuljuk, hogy a dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogy terveztük, de ha ezt felismerjük, képesek leszünk megbirkózni az előre nem látott eseményekkel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.