Női egészség

Az aktív harmincas évek: az anyává válás és a karrier építésének időszaka

Sok nő tapasztalja, hogy harmincas évei alatt önbizalma megnő, és jól érzi magát a bőrében; megszabadult a korai felnőttkor bizonytalanságaitól és a kortársakkal való versengéstől. Van, akinek ekkorra már jó úton halad a karrierje, és tudja, mit akar az élettől.

A megbízható fogamzásgátló módszerek lehetővé tették, hogy a nők akkorra halasszák a gyermekvállalást, amikor ők is és a párjuk is megfelelőnek ítélik a körülményeket. Előfordul az is, hogy valaki szülőtárs nélkül, egyedül kívánja felnevelni gyermekét. Ha gyermeket szeretnénk vállalni, tisztában kell lennünk, mennyire fontos az egészséges életmód a fogamzás előtti időszakban, és a lehető legjobb formába kell hozni magunkat, mielőtt teherbe esnénk. De az is előfordul, hogy valaki gyermekvállalás helyett inkább karrierjének vagy kedvteléseinek szenteli életét, és van, aki számára a párkapcsolat elegendő örömöt nyújt, és nem érzi szükségét, hogy anyává váljon.

Az anyaság és a munka- összeegyeztethető?

A legtöbb nő képes természetes úton megfoganni és egészséges kisbabákat szülni, akiknek a gondozásában sok örömüket lelik. Van, aki maga is meglepődik, milyen intenzív szeretetet érez gyermeke iránt; másoknak időbe telik, mire kötődni kezdenek csecsemőjükhöz.

A baba születésével óhatatlanul megváltozik a párkapcsolatunk. A gyermek adta közös öröm szorosabbra fűzheti a kötelékeket, különösen akkor, ha a szülők megosztják egymás közt az ezzel járó gondokat. Az új feladatok ugyanakkor meg is terhelhetik a kapcsolatot. Megváltozik a szüléinkhez, partnerünk szüleihez és távolabbi rokonainkhoz való viszonyunk is, emellett ügyelnünk kell ezek egyensúlyára.

Ha a szülés után nem sokkal újra munkába állunk, mert sikeres, de sok áldozatot kívánó pályát választottunk, megeshet, hogy nehezebb lesz helytállni a munkahelyünkön és a családban, mint ahogy vártuk – még akkor is, ha van otthon segítségünk. Olyan életmód kialakítása, amelyben a nő önálló ember és megbízható, gondos anya kíván lenni egyszerre, nagyobb erőpróbát jelenthet, mint gondolnánk.

Szülés utáni depresszió- mennyire gyakori?

Azok, akiknek a valóságtól elrugaszkodott elképzeléseik voltak az anyaságról, úgy érezhetik, elveszítik az oly nagyra becsült és természetesnek vélt szabadságot; ez egyeseknél depressziót okoz. Ám a szülés utáni tartós depresszió hátterében gyakran hormonális változások állnak: a depressziónak ezt a formáját mindig komolyan kell venni.

Újdonsült anyaként megrémíthet minket, mennyi terhet ró ránk egy újszülött ellátása. Előfordulhat, hogy nem kapunk segítséget a rokonoktól, és magányosnak, lehangoltnak érezzük magunkat. Ilyenkor törekednünk kell arra, hogy megismerkedjünk a környékünkön lakó más anyákkal, akik társaságot, támogatást és biztatást nyújtanak. Szülővé válni sok kihívással jár: el kell sajátítanunk például azokat a képességeket, amelyek a gyermekneveléshez és a társunkkal való együttműködéshez szükségesek.

Akiknek nincs gyermekük, azok jóllétét munkahelyi elvárások vagy stresszhelyzetek befolyásolhatják. Ebben az időszakban egy szakítás, családi feszültségek vagy munkahelyi nehézségek depressziót, szorongást válthatnak ki. Ha nem szeretnénk barátainkra, családunkra támaszkodni, segítséget kaphatunk háziorvosunktól vagy más tanácsadótól.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.