Női egészség

Hátfájás okai, megelőzése gyógyítása nőknél

Gerinc felépítéseA hát bonyolult szabályozó- és egyensúlyozó-rendszere – a gerincoszlopban, az ízületekben, a támasztóizmokban és a szalagokban – könnyen megsérül. Ez az oka annak, hogy nem szabad megmozdítani a sérültet, ha azt gyanítjuk, hogy megsérült a gerince.

A gerincoszlopot felépítő csontokat csigolyáknak nevezzük. Idővel a csigolyák közti porckorongok elvékonyodhatnak, és elveszítik ütközéscsillapító képességüket. Előfordul, hogy a korongok elmozdulnak vagy benyomulnak a gerinccsatornába, nyomást gyakorolva egy ideggyökre, ami fájdalmat okozhat. A csigolya közti ízületek is túl merevvé válhatnak, ami szintén hathat az ideggyökerekre.

Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől! Rendkívüli módon megterheli a gerincet

Kétségtelen, hogy a túlsúly károsan hat a gerincre. Az ízületeket támasztó, védő és tehermentesítő izomtól eltérően a szervezetben raktározott zsír csak a terhet növeli, amelyet az ízületeknek kell viselniük.

A túlsúlyos emberek zsírfölöslegük nagy részét többnyire a hason hordozzák, ami meggyengítheti a hasizmokat. A meggyengült izmok ezután nem képesek ellátni fontos feladatukat, a gerinc megtámasztását. Mindenkinek, aki a hát alsó részében jelentkező fájdalomtól szenved, ajánlatos kíméletes gyakorlatokkal erősítenie a hasizmait: ez lehet az első lépés a probléma megoldása felé.

Hogyan alakul ki a probléma? A mozgásszegény életmód, a rossz tartás és az ülő munkavégzés kockázati tényezőnek számítanak

A guggolás, a hajolás, az emelés és a cipelés nagy terhet róhat a hátunkra. Az órákon át ugyanazt a mozgásformát igénylő tevékenység – fametszés, ásás, fűnyírás, gyomlálás – igencsak igénybe veszi a hátat; a terhelés még nagyobb, ha szabálytalan időközönként végezzük a tevékenységet.

A keveset mozgó, rossz tartású, ülő életmódot folytató egyéneknél krónikus hátproblémák alakulhatnak ki.

A gerincoszlop görbületei- akár kóros elváltozások és betegségek okozója is lehet a gerincferdülés

Abnormális gerinc

A gerincnek négy természetes görbülete van, amelyek csillapítják a járás során fellépő ütközések hatását, valamint a test súlya és mozgása jelentette terhelést és megerőltetést. A görbületek nagysága egyénenként változó.

Miért fáj a hátunk? Az életmód megbetegíthet!

Az ülőideg testünk leghosszabb idege: hat gerincvelői ideg alkotja, amelyek a gerincoszlop aljánál lépnek ki és állnak össze egy nagy ideggé, amely végigfut a láb hátsó részén. Ha bármelyik része becsípődik, a hatás a hátunktól egészen távol is jelentkezhet.

Az ülőideg akkor csípődik be, ha egy sérvesedett porckorong összenyomja, vagy ha a gerinchez nyomódik (ami a terhesség alatt is előfordulhat). Az akut tünetek közé tartozik az éles és nem szűnő fájdalom azokon a területeken, amelyet a becsípődött ideg lát el: általában a farpofáknál vagy a láb hátsó részén.

A hátfájás másik oka lehet, ha egy csigolya összeroppan, ami isiász típusú fájdalmat okoz. Ez többnyire súlyos csontritkulás miatt következik be.

Nem mindig hátprobléma okozza a hátfájást. Lehet, hogy a fájdalom csak kisugárzik a gerinc egy adott területére, például azért, mert a test két különböző területéhez ugyanazok a fájdalomérző útvonalak tartoznak. Az ilyen kisugárzó fájdalom különböző nőgyógyászati, hasi és mellkasi probléma miatt jelentkezhet.

Ízületi problémák a gerinc esetében- mozogjon, de ne terhelje túl magát!

A harminchárom csigolya egymás tetején helyezkedik el, közöttük porckorongok találhatók. A gerincoszlopot erős szalagok és csigolya közti ízületek tartják össze.

Az ép porckorongok az egészséges gerincoszlopban feszesek, rugalmasak. A mozgás során összenyomódnak, de pihenés közben visszanyerik normális alakjukat.

Porckorongsérv- előzze meg kialakulását!

Túlzott terhelés hatására a porckorong külső, erős, körkörösen futó kötőszöveti rostjain sérülés keletkezhet, melyen a porckorong belső, kocsonyás része kitüremkedhet, és nyomást gyakorolhat.

Porckorong sérve

Porckorong korolhat egy idegre. Ezt a fájdalmas jelenséget porckorongsérvnek nevezik. A porckorongok zsugorodás apadhat, ami a rugalmasság csökkenéséhez és fájdalmas szövődményekhez vezethet.

Hogyan előzhető meg a hátfájás? Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mozgás fontosságát!

Tornázzunk rendszeresen, hogy erősödjenek a hasizmaink!

A legfontosabb, hogy azonnal hagyjunk abba minden tevékenységet, és feküdjünk le az ágyra vagy a földre. Ez azonnal megszünteti a gerincünkre nehezedő terhelést. Segíthetünk magunkon, ha arra koncentrálunk, hogy testileg és lelkileg is ellazuljunk. A háton fekvés hatékony módja a terhelés csökkentésének. Behajlíthatjuk térdünket, de teljes talpunk legyen a talajon, karunkat pedig helyezzük magunk mellé.

Ha fekve sem szűnik meg a fájdalom, vagy az a lábunkba is kisugárzik, forduljunk az oldalunkra, lábunkat húzzuk fel derékszögbe, fejünket pedig támasszuk meg a karunkkal vagy egy párnával. Helyezhetünk párnát a térdünk közé is.

Nem mindegy, milyen nehéz táskákat cipelünk. Ügyeljünk a tehermentesítésre!

Ha nehéz táskát cipelünk a vállukon, testünk az egyensúly fenntartása érdekében oldalra dől, ami természetellenes helyzetbe kényszeríti gerincünket (bal oldal); ez idővel sérülést okozhat. Ennél lényegesen jobb nagyjából egyforma tömegű tárgyakat vinni mindkét oldalon. Használhatunk hátizsákot is, de vegyük fel mindkét vállunkra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.