Női egészség

Rheumatoid arthritis tünetei és gyógyítása nőknél

A rheumatoid arthritis olyan, több ízületet érintő kisízületi gyulladás, amely gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Bár a betegség pontos oka ismeretlen, ma úgy gondolják, hogy vagy autoimmun hátterű – vagyis azért alakul ki, mert a szervezet sejtjei saját szöveteire támadnak -, vagy fertőzés következménye. A rheumatoid arthritis leggyakrabban harmincöt és negyvenöt éves kor között alakul ki, de a hatvanöt év feletti nők körében szintén nagy a kockázata.

Milyen jelei vannak a betegségnek? Tudjon meg többet az akár egész szervezetre kiterjedő problémáról!

Az első jelek akkor mutatkoznak, amikor az ízületek belső tokja (synovialis hártya) begyullad és vastagodni kezd. Idővel a porc, majd az ízesülő csont vég egy része is károsodik, miközben a környező izmokhoz kapcsolódó ínhüvelyek szintén gyulladásba jönnek és megvastagodnak. A bőrben reumás csomók keletkeznek. A betegség előrehaladtával fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával. Ennek következménye az ízületi fájdalom, a merevség, a duzzadás és a mozgékonyság csökkenése. A betegek körülbelül 10 százaléka mozgáskorlátozottá válik. A leggyakrabban érintett ízületek a csukló, az ujjak és a gerinc, de bármely más ízületet is érinthet. A rheumatoid arthritis más szervekre is kiterjedhet, például a szívre és a tüdőre, valamint a kötőszövetekre.

Hogyan gyógyítható? A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy cél a tünetmentesítés!

Jelenleg nem gyógyítható, bár a kezelés csökkentheti a tünetek súlyosságát és lassíthatja a betegség előrehaladását. A kezelés célja, hogy csökkentse a gyulladást és a fájdalmat és fenntartsa az ízület működőképességét. A kezdő terápiák közé tartozik a nemszteroid gyulladásgátlók és a kis dózisú kortikoszteroidok alkalmazása, mielőtt a betegséget módosító, korszerűbb terápiákra sor kerülne. A gyógytorna (fizioterápia), illetve az erősítő és kondicionáló edzés segít növelni a mozgékonyságot, de nagyon fontos a fokozatosság a betegség súlyosságától függően. Az új gyógyszerek lelassítják a betegség előrehaladását, és segítenek megőrizni az ízület működőképességét. Ezek közé tartozik a metotrexát, a szulfa-szalazin, az azatioprin, a penicillinamin, a leflunomid és a hidroxiklorokinon. Kortikoszteroidokat is szoktak felírni, de ezek szedése csak szigorú felügyelet mellett lehetséges, mivel Cushing-szindróma (a szteroidhormonok túltermelése) kialakulásához vezethet. A szteroidok további mellékhatásai az elhízás, a magas vérnyomás, a gyomorvérzés, a cukorbetegség és a csontritkulás. A deformálódott ízületek miatt sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Milyen vizsgálatokra lesz szükség a diagnózis felállításához?

A fizikális vizsgálat elvégzése után orvosunk vérvizsgálatra küld, hogy megvizsgálják a „rheumatoid faktor” jelenlétét (amely az immunológiai hátterű arthritisre jellemző), valamint a gyulladásra és krónikus betegségre utaló markereket. Ha fölmerül az ízületi károsodás gyanúja, röntgenfelvételt fognak készíteni, amelyen kimutathatók a porc és a csont pusztulásának jelei.

Milyen mozgás ajánlott a betegeknek? Az úszás remek választás a mozgékonyság megőrzéséhez!

Ha ízületeink kezdenek megduzzadni, és a fájdalom akadályoz bennünket mindennapi tevékenységeink elvégzésében, járjunk el rendszeresen úszni. Ez a mozgásforma kíméli az ízületeket, de erősíti az izmokat. Nézzünk utána, hol szerveznek speciális gyógytornát arthritisben szenvedők számára.

Kik a fokozottan veszélyeztetettek?

A különböző korosztályokat az immunológiai hátterű arthritis különböző formái veszélyeztetik. A legfőbb érintett csoport a gyermekek és a fiatal nők. A tünetek hullámzóak lehetnek vagy átmenetileg javulhatnak. Minden életkorban az a legnehezebb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a pihenés és a testmozgás között anélkül, hogy a betegség eluralkodna mindennapi életünkön.

Gyermekkorban is elkezdhető a fizioterápia!

A fiatalkori rheumatoid arthritisben szenvedő gyermekeknek kezelésre van szükségük, például fizioterápiára, hogy fejlődő testük aktív maradjon.

A húszas években a tünetek hol fellángolnak, hol enyhülnek

Ekkor a leggyakoribb a szisztémás lupus erythematosus (a tünetek hol fellángolnak, hol eltűnnek). A fényérzékenység miatt fokozottan óvni kell a bőrt.

A várandósság enyhítheti a fájdalmakat

Vannak nők, akiknél a terhesség alatt átmenetileg visszahúzódik az arthritis, de röviddel a szülés után a tünetek sajnos visszatérnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.