Gyermeknevelés

Szoptatás – tanácsok kismamáknak

Az anyatej a természet tökéletes bébitápszere. Könnyen emészthető, segít az újszülötteknek megelőzni és legyőzni a fertőzéseket, és fejlődésük legkritikusabb szakaszában ellátja a csecsemőket minden szükséges tápanyaggal. Nem csoda tehát, hogy az orvosok lelkesen biztatják az anyákat, hogy szoptassanak. Szerencsére egyre többen fogadják meg ezt a tanácsot. Míg 1999-ben a szülés utáni időszakban az Egyesült Államokban az anyáknak mindössze 68 százaléka szoptatott, a legújabb adatok szerint ez az arány 74 százalékra nőtt.

Van a szoptatásnak hosszú távú kedvező hatása is?

IGEN E tekintetben azonban túlzó vélemények is születtek. Összehasonlítottak olyan test­véreket, akik közül az egyik kapott anyatejet, a másik nem. Az egyetlen hosszú távú előnynek az bizonyult, hogy a szoptatott gyerek egy kicsit okosabb volt.

Kutatási eredmények! A kutatók 2734 testvérpár adatait elemezve úgy találták, hogy azok a gyerekek, akiket csecsemőkorukban bármennyi ideig szoptattak, (3 ponttal) magasabb IQ-val rendelkeztek, mint a tápszeren nevelt gyere­kek.

A különbség még kamasz­korban is tetten érhető volt. A kutatók azonban úgy vélik, hogy túlzók az anyatej egyéb előnyeivel kapcsolatos vélemé­nyek, például hogy kisebb a hajlam az elhízásra vagy a szívbetegségre. Ezek az elő­nyök inkább a szoptató anyák életmódjával és nevelési gya­korlatával hozhatók összefüg­gésbe, mintsem az anyatejjel.

A rövid távú előnyöket ezzel szemben adatok sokasága bi­zonyítja. Az anyatej védi a csecsemőket a hasmenéstől, a légúti fertőzésektől, a fülpana­szoktól, a húgyúti fertőzések­től és egy sor más betegségtől, de csak addig, amíg szopnak.

Fontos: az anyatej nem tartal­maz elegendő D-vitamint, ezt rendszeresen pótolni kell!

Az anyának is jót tesz a szoptatás?

IGEN Nemcsak az újszülöt­tel való érzelmi kapcsolatnak használ, de amellett, hogy megakadályozza a szülés utáni depressziót, az anyát is védi többféle krónikus betegségtől.

A szoptatás során hormonok képződnek, például oxitocin és prolaktin, amelyek megnyug­tatják az anyát és hozzájárul­nak ahhoz a jó érzéséhez, hogy képes gondoskodni az új­szülöttről. A szoptatás alatt szünetel a havivérzés (csökken a teherbe esés valószínűsége), és segítségével megszabadul az anya a terhesség alatt fel­szedett kilóktól. Csökken az ösztrogénszint, ami véd a hormonfüggő daganatoktól és a cukorbetegségtől. A szopta­tás során vesztett kalcium és a tartós ösztrogénhiány miatt viszont nőhet a csontritkulás veszélye.

Jegyezzük meg! Azt is kimutatták, hogy ki­sebb a valószínűsége az emlő­rák kialakulásának olyan nők esetében, akik szoptatnak.

Hasonló hatást találtak a pete­fészekrák esetében.

Kutatási eredmények! A Harvard Egyetem kutatói 149 693 nő adatait elemezve azt találták, hogy a 18 hónapig vagy még tovább szoptató nők között 40 százalékkal kisebb volt a petefészekrák kockázata, mint azoknál, akik sohasem szoptattak. Más kutatók adatai szerint a 6 hónapig vagy to­vább szoptató nők körében kisebb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. Minél tovább szoptat valaki, annál védettebb lesz.

A szoptatással kb. 500 kcal energiát éget el naponta az anya – ennek is van hosszú tá­vú jótékony hatása. Egy másik előny, hogy a szoptató nőknek kevesebb alvásról kell lemon­daniuk. Kimutatták, hogy azok, akik éjjel is szoptatnak, 45 perccel többet alhatnak, mint a tápszeren nevelt gyere­kek szülei.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.