Fogyókúra tudástár

A motiváció, mint alapeszköz a fogyásban?

Motiváció nélkül nehéz lesz elszánni magunkat a fogyókúrá­ra. Az emberek jó része esztétikai okból, esetleg megelőző céllal fogyókúrázik. Az emberek többségét érdekli, hogy a környezete mit gon­dol róla, a családtagjai mit mondanak. Vannak jó- és rossz­akarók. Fontos ezért, hogy megfelelő önképünk legyen, s a megfelelési vágy is belülről kell hogy jöjjön.

Parancsra még senki nem fogyott le, nem szokott le a do­hányzásról, nem hagyta abba az alkoholizálást. Nekünk kell arra az elhatározásra jutni, hogy miért akarunk lefogyni, vagy valamilyen káros szenvedélyünkről lemondani (ekkor alakul ki a motiváltság) és ezek után kell magunkban a döntést, a komoly elhatározást meghozni.

Külső támogatás

Sokat segíthet az elhatározásunk betartásában az, ha a környezetünkben élő emberek közül néhányan tudnak a szándékunkról és támogatnak bennünket. Az is előfordulhat, hogy adott esetben figyelmeztetnek bennünket, amikor ép­pen „bűnbe esnénk”, elcsábulnánk. Ilyenkor fontos, hogy a fi­gyelmeztetést, dorgálást ne vegyük hántásnak.

Orvosi vizsgálat?

A program előtt javasolt orvosi, laboratóriumi vizsgálat azért is hasznos, mert ha koleszterin-, vércukor- vagy vér­nyomás-eltéréseket találunk, akkor az a motivációt tovább erősíti, sőt az objektív, méréssel igazolt és egészséget veszélyeztető jelek már komoly figyelmeztető jelnek is tekinthetők, mely után a leletek javulni fognak.

Tiltás helyett ajánlás

Régi tapasztalat, hogy a csak tiltáson alapuló fogyókúrák nem válnak be. Ezért inkább a legkülönbözőbb táplálékokból olyan változatokat kell ajánlani a fogyókúrázók számára, amelyeket akár tetszés szerinti mennyiségben is fogyaszt­hatnak, ha ezek kalória-, zsír- és gyorsan felszívódó szén­hidráttartalma alacsony, rosttartalma pedig magas.

Tűzzünk ki reális célokat!

A jelenlegi szakmai vélemény szerint egészségi szempont­ból nem törekszünk az ideális testsúly elérésére, mely sok­szor nem is kivitelezhető. Tapasztalat szerint a 10%-os testsúlycsökkenés (kb. 10 kg fogyás) általában lényegesen javíthatja vagy akár normali­zálhatja is a vérzsír-, a vércukor- és a vérnyomás-érté­keket.

Jegyezzük meg! Egyébként ne törekedjünk 40 vagy 50 éves korban min­denáron a 20 éves korunk súlyának elérésére, mert a szer­vezet védekezni kezd, és megakadályozza a reális testsúly­tól való lényeges eltérést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.