Orvosi tanácsok

Kóros verőértágulat (aneurizma) műtéti kezelése

Leggyakrabban, 65%-ban, a hasi verőereken alakul ki, a lakosság mintegy 4%-ában. Fokozott kockázati tényezők: 60 év fölötti életkor, főleg férfiak­nál, családi előfordulás, dohányzás, magas vérnyomás. Legnagyobb rizi­kója a szétszakadás – ruptura – és a hasüregben való elvérzés. Ez a veszély a verőértágulat nagyságával hatványozottan nő. Ezért nem lehet más a cél, mint az elváltozás időbeli felismerése – hasi ultrahangvizsgálattal – és tervezett műtéti kezelése, mivel azon rupturált eseteknek (kb. 30-40%) is, melyek elérik a kórházi ellátási lehetőséget, csupán fele éli túl a sebészi beavatkozást, a legoptimálisabb körülmények között.

Milyen tünetekre figyeljünk oda?

  • Tünetei lehetnek: hasi, -háti, -keresztcsonti fájdalom, lüktetés a hasban.
  • Diagnosztizálása: tapintással, hasi ultrahangvizsgálattal, CT-vizsgálattal, műtét esetén érfestéssel.
  • Műtéti javallat: tünetmentes állapotban 4-5 cm átmérőjű tágulat, illet­ve kisebb tágulat esetén is, ha valamilyen jellegű hasi vagy deréktáji fájda­lom jelentkezik. Műtéti lehetőségek: hagyományosan sebészi úton a has megnyitását követően a kórosan tágult érszakasz kiiktatása és egy műér beültetésével való pótlása . A műeret, amely lehet egy cső formájú vagy „Y”- alakú, a felső és alsó ép érszakaszokkal varrjuk össze.

Milyen műtéti megoldások vannak a kezelésére?

Alternatív lehetőség napjainkban a kóros tágulat éren belül elhelyezett és rögzített speciális szerkezetű műérrel (endoprotézis) történő kirekesz­tése. Ezt az eszközt egy katéter segítségével juttatjuk be, két oldalról a lágyékhajlati verőereken keresztül egy kisebb bőrmetszés segítségével.

Az eljárás az esetek mintegy negyedében-harmadában alkalmazható, speciális sebészi és technikai felkészültség esetén.

Jegyezzük meg! A hagyományos, terve­zett műtét eredményessége rövid és hosszabb távon bíztató, csupán 3-5%-os szövődményaránnyal kell számolni.

Az alternatív megoldás hosszú távú eredményessége az eljárás rövid gyakorlata miatt még nem ismert, a korai eredmények biztatóak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.