Orvosi tanácsok

Alsóvégtagi gyűjtőeres megbetegedések tünetei, megelőzése

E betegségcsoportban meg kell különböztetnünk a felületes és a mély gyűj­tőereket érintő elváltozásokat. Ezek tünetileg és kezelés szempontjából is alapvetően különbözőek. Kóroktanilag itt is két nagy csoportot különíthe­tünk el.

Mit kell róla tudnunk?

Az egyik a kóros tágulat, mely következményes vérpangást okozhat az érintett végtagon. Hosszabb idejű fennállás esetén alakul ki a krónikus gyűjtőeres keringési zavar, mely az esetek körülbelül 10%-ában gyűjtőeres fekély kialakulásához vezethet. A gyűjtőeres fekélyek a belbokatájon a lakos­ság körülbelül 1%-ában fordulnak elő, melyek gyógykezelése nehéz feladat és gyakori a kiújulás. A másik csoportot a gyűjtőeres elzáródások, trombózi­sok képezik, melyek különböző fokú visszaáramlási akadályt képeznek.

Mik lehetnek a tünetei?

Az elhelyezkedéstől és kiterjedéstől függően jelentkeznek a klinikai tünetek. A felü­letes gyűjtőerek trombózisa fájdalmas, köteges elváltozás jól láthatóan, többnyire gyulladásos környezetben. Fő kockázata a mély gyűjtőerekre terjedés, vérrögszó­ródás, tüdőembólia.

A cél ennek megelőzése, többnyire sebészi beavatkozással. A mély gyűjtő­eres rendszer elzáródása következtében a heveny szakban a tüdőembólia a legsúlyosabb szövődmény. Későbbiekben az idült visszaáramlási zavar, idült alsóvégtagi gyűjtőeres keringési zavarok okozta tünetekkel. A cél mindkét szövődmény megelőzése.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Az utóbbi években ez egyre ritkábban történik műtéti úton, sokkal inkább alkalmazott a vér­rög gyógyszeres oldása és tartós vérhígító keze­lés. A mély gyűjtőeres rendszer trombózisának legjellemzőbb tünete az érintett végtag feszes duzzanata.

A fent említett elváltozások diag­nosztizálására manapság ultrahangvizsgálatot alkalmazunk, mellyel nagy pontossággal állapítható meg az elzáródás he­lye és foka. A felületes gyűjtőeres tágulat (visszérbetegség), a leggyakoribb érbetegség. Az átlag lakosság körülbelül 25-30%-át érinti, de klinikailag csak mintegy felében jelentkezik, nőknél lényegesen gyakrabban.

Mik az okai és tünetei?

  • Okai: örökletes tényezők, tartós állást követelő foglalkozások, kevés fizikai ak­tivitás, testsúlynövekedés, hormonális tényezők, terhesség.
  • Tünetei: esz­tétikailag és kozmetikailag is zavaró, látható értágulatok, végtagduzzanat (terhelést követően nap végére), „nehézláb-érzés”, éjszakai lábikragörcs.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.