Babaápolás

A baba fogainak ápolása

„A lányom első foga most jött ki. Az orvos szerint el kellene kezdenem mosni, de valahogy butaságnak tűnik.”

Azok a kijövetelük előtt annyi fájdalmat és az íny áttörésekor annyi izgalmat okozó kis gyöngyök kihalásra ítéltettek. Mindegyik várhatóan kiesik az iskolás­kor elején, lecserélődik végleges fogakra.

Tehát miért gondozzuk őket?

Több oka van. Először is, mivel őr­zik a végleges fogak helyét, a szájat per­manensen deformálhatja ezeknek az első fogaknak a romlása és pusztulása. Má­sodszor, a babának még több évig szük­sége van a tejfogakra harapáshoz és rá­gáshoz, a rossz fogak akadályozhatják a helyes táplálkozást. És az egészséges fogak szükségesek a helyes beszéd fejlődéséhez és a megfelelő megjelenéshez – a gyerek önbizalma szempontjából mindkettő na­gyon fontos.

Az a gyerek, aki hibás fogak miatt nem tud tisztán beszélni, vagy aki­nek csukva kell tartani a száját, hogy lyukas vagy hiányzó fogait eldugja, nem érzi annyira jól magát a bőrében. Végül, ha a gyerek korán kezdi el a fogmosást, mire a második fogkészlet kijön, való­színűleg már természetes lesz számára a helyes fogápolás.

Az első fogak tisztítása

Az első fogakat letörölhetjük tiszta, nedves gézlappal, törlőkendővel vagy er­re a célra tervezett, eldobható ujj fogkefével, moshatjuk vízzel nedvesített, nagyon puha, kicsi csecsemőfogkefével (amelynek csak háromsornyi sörtéje van). A fogorvos (hamarosan amúgy is szük­ség lesz rá) vagy gyógyszerész javasolhat megfelelő fogkefét, és segíthet az ujj-fogkefék megtalálásában.

Amíg az őrlők ki nem jönnek, várhatóan jobban tisztít a törlés, de a fogmosás olyan szokást ta­nít meg a babának, amire az életfogytig tartó helyes fogápolás során szüksége lesz, tehát legjobb a kettő kombinációja. A törlést vagy fogmosást étkezések után és lefekvés előtt végezzük. Legyünk óva­tosak – a babafogak puhák. Gyengéden töröljük vagy mossuk meg a nyelvet is, mivel szintén lehetnek rajta bacik (de csak a nyelv elejét mossuk meg, a túlzott hátranyúlás öklendezést válthat ki).

Használjunk fogkrémet?

A baba fogainál nincs szükség fog­krémre, de megízesíthetjük a fogkefét egy pici fogkrémmel (olyat használjunk, ami csecsemőkre és tipegőkre van ter­vezve, és nem tartalmaz fluoridot), ha ez a fogmosásban érdekeltebbé teszi a ba­bát. Ha fluoridos fogkrémet használunk, csak egy borsónyit rakjunk a fogkefére. A legtöbb baba imádja a fogkrém ízét, és amikor vége a fogmosásnak, kiköpés helyett lenyeli, így túl sok fluoridot fogyasztana. A legtöbb idősebb baba és tipegő vágyik arra, hogy „maga csinálja”.

Miután már megvan a kézügyessége, engedjük, hogy a baba saját maga mos­sa meg a fogait étkezések után, de lefek­vés előtt a fogakat rendszeresen töröljük át alaposan gézlappal, vagy mossuk meg ujj fogkefével. Engedjük, hogy nézzen, miközben a saját fogainkat ápoljuk. Ha anya és apa jó fogápolási példával jár elöl, később megbízhatóbb fogmosó és még később fogselymező lesz.

A baba első fogkeféje

Amikor a baba első fogkeféjét választ­juk ki, nem minden a kinézet – bár a kedvenc figurák és az élénk színek mindig hasznosak lehetnek. A minő­ség is számít. A sörte legyen puha, hogy ne sértse meg az érzékeny ínyt; ha a sörték pereme megkeményedett (ami viszonylag gyorsan megtörté­nik, ha a baba szeret ráharapni), akkor ki kell cserélni. Még ha a fogkefe tel­jesen újnak tűnik, akkor is kettő-­négy havonta cserélni kell, mivel az idő során a szájból származó bakté­riumok a fogkefén felszaporodnak.

Bár a fogmosás és fogselymezés a baba élete során folyamatosan fontos lesz, mostantól a megfelelő táplálkozás ugyanannyira befolyásolhatja fogai (igazából a születése előtt megalapozódott) egész­ségét. A megfelelő kalcium, foszfor, fluorid és más ásványi anyagok és vitaminok fogyasztásának biztosítása (különösen a C-vitaminé, ami segít az ínyek egészségé­nek megőrzésében), valamint a finomí­tott cukrokban gazdag ételek (beleértve a forgalmazott fogzási kekszeket) vagy ra­gacsos természetes édesség (mint például szárított gyümölcsök, például mazsola) korlátozása megelőzhet sok, fogszuvaso­dással és fogínyvérzéssel járó problémát.

Korlátozzuk az édességeket

Ideális esetben az édességeket (még az egészségeseket is) korlátozzuk napi egy­szeri vagy kétszeri alkalomra, mivel mi­nél jobban eloszlik a cukorfogyasztás a nap folyamán, annál nagyobb a fogakra nézve a veszély. Az étkezésekkel együtt adjuk őket, mivel így kevésbé károsítják a fogakat, mint étkezések között fogyaszt­va. Vagy az édességek fogyasztása után rögtön mossuk meg a baba fogait.

Amikor a baba édességeket vagy szén­hidrátokban gazdag nassolnivalót fogyaszt az étkezések között, és nincs kéznél fog­kefe, adjunk egy darab sajtot utána (emen­tálit vagy cheddart, ha már megkóstolta őket), amely képes a lepedékben lévő bacik által termelt, fogromlást okozó sava­kat semlegesíteni. A további fogbizton­ság érdekében szoktassuk hozzá a babát ahhoz, hogy gyümölcslevet csak pohár­ból igyon (felvizezve adjuk, étkezésekkel és uzsonnákkal együtt, nem köztük) és soha ne engedjük, hogy cumisüveggel fe­küdjön le aludni. A csőrös pohár haszná­latát is korlátozzuk.

Gyermekfogász?

A megfelelő otthoni fogmosás és étkezés mellett a babának megfelelő, szakszerű orvosi felügyelet is szükséges, hogy egészséges ínyben ép fogai legye­nek. Mielőtt bármi sürgős probléma akad, kérjük meg a baba orvosát, javasoljon megbízható gyerekfogászt vagy olyan fogászt, aki sok gyereket kezel, és jól tud velük bánni. Ha kérdésünk van a baba fogaival kapcsolatban, hívjuk fel az illetőt vagy kérjünk időpontot, amint a kérdés felmerül.

Orvosi felügyelet, ellenőrzés

Az első rutinellenőrzés az első és a második születésnap között legyen (a hat és tizenkét hónapos kor között a babák a fogromlás tekintetében nagy veszély­nek vannak kitéve – például azok a ba­bák, akik rendszeresen alszanak egy cu­misüveg gyümölcslével vagy tápszerrel, akik sokszor kortyolgatnak éjszaka vagy napközben, vagy akik napjuk nagy részét cumisüveggel a szájukban töltik).

Minél korábbi az orvosi vizsgálat, annál na­gyobb az esély a fogproblémák megelő­zésére (a fogorvosi vizsgálattal kapcsola­tos fóbia is gyakoribb azoknál, akiket a fogorvoshoz először már nagyobb tipe­gőkorukban viszik el). A távol elhelyez­kedő fogakat, amik később egymás mel­lé húzódnak, általában nem szükséges korán kezelni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.