Babaápolás

Szabálytalanul kibújó vagy elszürkülő fogak a babáknál

“A babám fogai nem szabályosan bújnak elő. Ez azt jelenti, hogy szükség lesz majd fog­szabályozásra?”

Egyelőre ne kérjünk időpontot a fogsza­bályozó szakorvostól! Az első tej fogak megjelenése nem jelzi előre a későbbi fogsor fésületlenségét. Valójában a tej-fogak gyakran bújnak ki szabálytalanul, különösen az alsó „egyesek” gyakran V alakot képeznek, amikor áttörnek. A felső fogak pedig óriásinak tűnnek az alsókhoz viszonyítva. Ráadásul egyesek­nél a felsők hamarabb kibújnak, mint az alsók, de emiatt sem kell aggódnunk.

Két és fél éves korára a kicsikénk valószínűleg egy teljes tej fogsor – össze­sen húsz fogacska – büszke tulajdonosa lesz. A fogak addigra bizonyosan ará­nyosan és katonás sorban állnak, azon­ban nem kell aggódnunk, ha nem így lenne. A szabálytalanul álló tej fogsor nem vetíti előre a szabálytalan végleges fogsor képét.

Elszíneződött fogak

“A lányom két foga szürkére színeződött. Lehetséges, hogy már szavasodnak?”

Van esély arra, hogy az amúgy hófehér fogakat nem a szuvasodás színezi lehan­golóan szürkére, hanem a vas. Néhány baba esetében, akik vastartalmú folyé­kony vitamin- és ásványianyag-pótlást kapnak, a fogak elszíneződnek. Ez egy­általán nem árt a fogaknak, és el fog múl­ni, amikor a kicsi az ilyen folyadékokról a rágótablettára tér át. Addig is csökkent­hetjük az elszíneződés mértékét, ha a vi­taminpótlás beadása után azonnal meg­tisztítjuk a fogait fogkefével vagy gézzel.

Ha a baba nem kap folyékony vi­tamin- és ásványianyag-pótlást, és kü­lönösen akkor, ha gyakran szopogat gyü­mölcslevet vagy zabkását cumisüvegből lefekvéskor, az elszíneződés jelezhet szuvasodást. Okozhatja sérülés is, vagy a fogzománc képződésének veleszületett hiányossága. Kérdezzük meg erről a há­ziorvost vagy a fogorvost.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.