Orvosi tanácsok

Hogyan válasszunk bioélelmiszert?

Hogyan gondoskodhatunk arról, hogy az élelmiszerek, amiket vásárolunk, lehetőleg mentesek legyenek minden vegyszertől, gyógyszertől és genetikailag módosított anyagtól? Nagyon egyszerűen: fogyasszunk öko- (organikus) termékeket! A frissen fogyasztott bioételek ízletesek, és tele vannak tápanyagokkal.

Miért bioterméket?

Az ökoszabványok tiltják azon műtrágyák, szintetikus gyomirtók és növényvédő szerek használatát, melyeket a hagyományos mezőgazdaságban ma széles körben alkalmaznak. Ennek köszönhetően az így előállított élelmiszerek a termelő és a fogyasztó számára egyaránt biztonságosabbak. Ezek a szabványok tiltanak továbbá mindenféle génmódosítást, továbbá az állatok antibiotikumokkal és növekedési hormonokkal végzett rutinszerű kezelését is.

 • Az ökogazdálkodás kevesebb veszélyes hulladékot juttat a környezetbe, mint a hagyományos módszereket alkalmazó. A műtrágyák és mesterséges növényvédő szerek maradékát az eső az élővizekbe mossa, s akár az ivóvízkészletekbe is bekerülhetnek. Sok madár, állat és rovar pusztul el vegyszerekkel permetezett növények vagy más, e vegyszereket tartalmazó tápanyagok fogyasztása miatt.
 • A hagyományos mezőgazdaság minden más iparágnál több kőolaj fogyasztásáért felelős, elsősorban a szintetikus trágyák és növényvédő szerek előállítása miatt.
 • Az ökogazdálkodási elvek alapján az állatokkal humánusabban bánnak, mint a hagyományos állattartás során. A biogazdák például nem használnak mesterséges világítást a hozam növelése érdekében.
 • Az ökogazdálkodók a talajt a táplálkozási lánc alapjának tekintik, és nagyon sokat tesznek szerkezetének javításáért. Ezáltal csökkentik annak valószínűségét, hogy a szél vagy a víz el hordja a termőtalajt, tehát csökkentik az eróziót.

Biztos tipp

Olcsóbban juthatunk bioterményekhez, ha közvetlenül a termelőktől vásárolunk – a gazdaság kapujában, a piacon vagy a helyi szövetkezetnél. Az internetes házhoz szállítás is jó lehet, mivel kikerüli a szokásos kereskedelmi lánc egy-két állomását.

Pro-kontra

Az ökoéleImiszerek legtöbbje drágább a hagyomá­nyos módon termeiteknél. Ennek két oka van: a biogazdaságok kisebbek a hagyományos módszere­ket alkalmazóknál, valamint ez a termelési forma sokkal több időt és munkát igényel. Ha ökoélelmiszereket vásárlunk, biztosak lehetünk benne, hogy a termelő nem használt olyan szereket vagy mód­szereket amelyek árthatnának a környezetnek vagy nekünk. Ily módon a többletköltséget befektetés­nek is tekinthetjük, mellyel önmagunk és környeze­tünk egészségét óvjuk – ez pedig mindenkinek jó.

Vigyázat! A „hormonmentes” vagy „vegyszermentes” jelölésű hús nem feltétlenül bio eredetű. Ez csak azt jelzi, hogy az állatok nem kaptak növekedési hormont.

Hogyan álljunk át?

Ha nem akarunk vagy nincs lehetőségünk teljes mértékben áttérni az ökogazdaságban ter­mesztett élelmiszerek fogyasz­tására, csökkentsük minimálisra érintkezésünket a mezőgazdasági vegyszerekkel úgy, hogy csak a leggyakrabban fogyasztott termé­kekből vásárolunk biováltozatot!

 • Keressünk olyan címkét, amely a termék öko vagy biodinamikus vol­tát tanúsító akkreditált szervezet nevét és lógóját viseli!
 • Ha biozöldséget vagy -gyümölcsöt veszünk, a darabok nem feltétlenül lesznek egyforma nagyságúak és alakúak. Ezeket ugyanis az ízükért és a tápértékükért termesztik, nem pedig a megjelenésükért.
 • Ne ijedjünk meg attól, hogy egyes ökogazdaságban készült aszalt gyü­mölcsök színe eltér az általunk megszokottól! A aszalt biosárgabarack például kissé sötétebb – de ugyanakkor sokkal ízletesebb -, mivel nem kapott kén-dioxidos tar­tósító kezelést.
 • Vegyük figyelembe, hogy egyes bioélelmiszerek rövidebb ideig tart­hatók el, mint hagyományos mód­szerekkel előállított megfelelőik, mi­vel nem tartalmaznak tartósítószereket. Fogyasztás előtt ne tároljuk őket túl sokáig!
 • A csomagolóanyaggal való takaré­kosság érdekében az öko-gabonaféléket és -hüvelyeseket kimérve vegyük, lehetőleg nagy forgalmat bonyolító bioboltban, illetve közvet­lenül a termelőtől!
 • Vásárlás előtt mindig alaposan ve­gyük szemügyre a terményt! Az öko eredetet igazoló címke nem feltétle­nül tanúsítja azt is, hogy a termék frissessége vagy tápértéke megfelel az elvárásainknak.
 • Ne vegye el a kedvünket, ha az ökozöldségben vagy -gyümölcsben egy-egy kártevőt találunk – ez általában csak azt bizonyítja, hogy a terméket valóban nem kezelték növényvédő szerekkel. (Sajnos azonban igazolhatja azt is, hogy nem a megfelelő vegyszert alkalmazták permetezéskor, vagyis a kukacos alma nem minden esetben jelzi azt, hogy ökogazdaságban termesztett gyümölcsről van szó.)
Ökotanúsítványok
SzervezetMinősítés
Biokontroll Hungária Közhasznú Társaság(HU-ÖKO-OI) A Biokultúra Egyesület (alapítás éve: 1996) hozta létre az ökológiai gazdálkodást folytató magyarországi szervezetek termékei, valamint szolgáltatásai ellenőrzésére és tanúsítására.
Hungária Öko Garancia Kft.(HU-ÖKO-02), alapítás időpontja: 2002.
Bio Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM)A legnagyobb nemzetközi öko-/organikus szervezet, 1972-ben alakult. Ajánlásokat, irányelveket dolgoz ki, ezek alapján alakítják ki a tagszervezetek a saját előírásaikat.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.