Orvosi tanácsok

Mi az a aerob mozgás?

Minden olyan mozgásformát aerob típusúnak nevezünk, amely fokozza az oxigénfogyasztást, ezért mélyebb légzésre késztet, és felgyorsítja a szívverést. Kortól és edzettségtől függetlenül bárki végezhet ilyen testmozgást. Idetartozik a gyaloglás, a futás, az úszás és a kerékpározás.

Előnyök

  • Fogyni fogunk. Azok, akik minden­napi tevékenységükbe rövid, intenzív mozgási ciklusokat iktatnak be, fogy­ni fognak, és az elért testsúlyt na­gyobb valószínűséggel őrzik meg, mint azok, akik a hagyományos, heti háromszor 45 perces edzésprog­ramnál maradnak.
  • Kisebb lesz a súlyos betegségek kockázata. A javuló erőnlét és vitali­tás mellett maradandó előnyök is jelentkeznek: például a szív- és ér­rendszeri betegségek, a magas vér­nyomás, a cukorbetegség és a rák kockázata csökken.
  • Ha teljes erőbedobással végzünk aerob típusú testmozgást, megta­pasztalhatjuk azt a természetes, örömteli érzést, amelyről a futók és más élsportolók gyakran beszélnek. Az erőteljes aerob testmozgás so­rán jó közérzetet okozó endorfinok szabadulnak fel az agyban.
  • Lassítjuk az öregedés folyamatát, mivel az aerob testmozgással ellen­súlyozzuk a maximális oxigénfelvétel

Vásárlási tippek

Az évek múlásával óhatatlanul bekövet­kező csökkenését. Erre utaló jelek még a hetvenes és nyolcvanas éveik­ben járó személyeknél is megfigyel­hetők.

  • A szabadban végzett testmozgás alkalmat ad arra, hogy elgyönyör­ködjünk a természetben. A fasorok szegélyezte utcák és a városi parkok kellemes környezetet kínálnak a fu­táshoz és a gyalogláshoz.
  • A rendszeresen végzett, mérsé­kelten intenzív aerob típusú test­mozgás segíthet az enyhe depresszió megelőzésében és kezelésében, ráadásul nincsenek olyan mellékha­tásai, mint a gyógyszereknek.
  • Pénzt takarítunk meg, és óvjuk a környezetet. Ha az autózás vagy a tömegközlekedési eszközök használata helyett gyalogolunk, futunk vagy kerékpá­rozunk, kevesebbet költünk, és a káros­anyag-kibocsátást is csökkentjük.

Vásárlási tippek

Ha otthon szeretnénk edzeni, ne vásároljunk szobakerékpárt, futógé­pet vagy más szobai edzőgépet anélkül, hogy előtte ne próbáltuk volna ki! Ezek az eszközök meglehetősen drágák, és bár kiváló eredmények érhe­tők el velük, rendszeres használatuk unalmas lehet. Ezért is kínálnak olyan sokat eladásra apróhirdetésekben. Kölcsönözzünk ki egy gépet 3 hónap­ra, s ha annak letelte után is vásárolni szeretnénk, nézzük át az apró­hirdetéseket! Sok pénzt takaríthatunk meg használt eszköz vásárlásával.

Gyalog az egészségért

A gyaloglás ingyenes közlekedési módszer, amellyel a globális fel­melegedés ellen is teszünk vala­mit. Óriási előnye, hogy bármi­kor, bárhol végezhetjük.

  • Húzzunk kényelmes cipőt, lépjünk ki a lakásból, és tegyünk egy sétát a háztömb körül! Ismételjük ezt meg másnap, harmadnap és azután is -legalább egy hónapon át, még akkor is, ha nem érzünk hozzá kedvet! A lényeg az, hogy a gya­loglás szokássá váljon.
  • Amikor már eléggé edzettnek érezzük ma­gunkat, hetente legalább 3-4 alkalommal tegyünk fürge, 30 perces sétát!
  • Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mindennapos tevékenységünk elég-e az edzettség megőrzéséhez, használ­junk lépésszámlálót! A napi cél leg­alább 10 000 lépés legyen! Lehet, hogy ennek teljesítéséhez elég egy megállóval előbb leszállni a buszról.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.