Orvosi tanácsok

Hogyan eddzük testünket?

A mindennapos testmozgás nélkülözhetetlen az egészséghez. Formában tartja a testet, csökkenti a szívbetegség kockázatát, és segít az elhízás megelőzésében is. Nem kell drága pénzért edzőtermi bérletet vásárolnunk – elég, ha kilépünk a házból. Soha sem késő elkezdeni!

Mozgás és környezet

A testmozgás során két, a környezettel kapcsolatos szempontot kell figyelembe vennünk: tiszta és biztonságos-e a környezet, amelyben edzünk? Környezetbarát módon végezzük-e a testmozgást?

 • Ne fussunk vagy gyalogoljunk főútvonalak közelében vagy csúcsforgalom idején, mivel a szmog belégzése káros. Nem fog javulni a közérzetünk, ha szennyező anyag jut a szervezetünkbe. Különösen oda kell figyelnünk a levegő minőségére, ha asztmásak vagyunk!
 • Ha éjszaka gyalogolunk, futunk vagy kerékpározunk, viseljünk fényvisszaverő ruhát!
 • Ha éjszaka űzünk szabadtéri sportot, a megvilágításhoz reflektorok kellenek. Ezek sok energiát fogyaszthatnak, s ezáltal hozzájárulnak a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásához.
 • Ha golfozunk, vagy sportpályán edzünk, járjunk utána, hogy a pázsit gondozásához környezetbarát termékeket használnak-e!
 • Mielőtt úsznánk egy folyóban, tóban vagy tengerben, nézzük meg a legfrissebb vízszennyezettség-jelentéseket! A nagyobb esők után 2-3 napon át nagyobb lehet a tengervíz szennyezettsége, ugyanis az eresz-csatornákból ennyi idő alatt jut el az összegyűlt csapadék a tengerbe. Azt sem árt tudnunk, hogy nincs-e a kiválasztott partszakasz közelében szennyvíztisztító telep.
 • Ha valamilyen vízisport után has-menést kapunk, hallgassunk a testünkre, és tartsuk távol magunkat a víztől, mivel az szennyezett lehet.
 • A testmozgást lassan kezdjük, és fokozatosan növeljük a terhelést! Ne akarjunk egyből 5 kilo¬métert futni, ha csak most kezdtünk neki! A szervezetünk nem áll még készen, és ha túl magasra rakjuk a mércét, csalódás vár ránk.
 • Haladjunk a saját tempónkban, és ne aggódjunk, ha ez a tempó lassabb, mint szeretnénk! A szervezetünk egyértelmű jelzéseket ad, ha ideje magasabb fokozatba kapcsolnunk.
 • Olyasmit végezzünk, amit élvezünk! Válasszunk mérsékelten megerőltető testmozgást, amely a szokásosnál intenzívebb működésre készteti a szívünket, de amelyet ugyanakkor szórakoztatónak is találunk! Ha a kondi-teremben nem érezzük jól magunkat, válasszunk más sportágat!
 • Ha van úszómedencénk, próbáljunk meg barátaink és szomszédaink bevonásával összehozni egy vízitorna csoportot! Így a foglalkozásokat vezető edző bérét közösen fizethetjük.
 • Tartsunk ki a választott mozgás mellett még akkor is, ha eleinte nehéznek tűnik! A tartós edzettség titka a rendszeres testmozgás.
 • Rendszeresen teniszezzünk, golfozzunk, vagy végezzünk más hasonló szabadtéri sportot! így több időt töltünk a szabadban, ahol a napfény hatására D-vitamin képződik a szervezetünkben, ez pedig fokozza a kalcium beépülését, és segíti az immunrendszer működését is.
 • Ha biztatásra van szükségünk, kérjük meg egy barátunkat, hogy eddzen velünk! így nehezebb lesz elodázni a mozgást csak azért, mert nincs hozzá kedvünk.
 • Amennyiben úgy érzi, hogy a célok kitűzése segíthet, tegyen úgy! A kitűzött cél azonban mindig legyen elérhető, s ne számítsunk azonnali eredményre! A jó teljesítményért jutalmazzuk meg magunkat!

Biztos tipp

Nézzük meg a fitneszgyakorlatokat bemutató videó- és DVD-kínálatot: rengeteget találhatunk, az intenzív aerobiktól és a kickboxtól kezdve a súlyzózáson át egészen a sétáig, a táncig, a pilatesig és a jógáig, minden elképzelhető témakörben. Egy egyéves edzőtermi bérlet áráért több DVD-t és videót is megvehetünk, amelyek hosszú éveken át a hasznunkra lesznek.

Ésszerű edzés

Ne kezdjük az edzést nyújtással! Ma már úgy vélik, hogy ennek több a kára, mint a haszna, mert a bemelegítetlen izmokat nem lehet biztonságosan és kellő mértékben kinyújtani.

A kiszáradás elkerülése érdekében edzés előtt, alatt és után is igyunk sok vizet!

Az edzést mindig lassan, óvatosan kezdjük, hogy elkerüljük a merev izmok sérülését – és az esetleges drága orvosi kezelést! A terhelést 5-10 perc alatt, fokozatosan növeljük! Minél jobban bemelegedtek, annál jobb teljesítményt nyújtanak majd az izmaink, s annál jobb hatás-fokkal hasznosítják az oxigént és a tápanyagokat.

Az edzés végén hagyjunk elegendő időt a szervezetnek arra, hogy lehűljön, illetve a pulzusunk visszaállhasson a normális értékre! Az a leghatékonyabb, ha a mozgásra szánt időbe némi mély nyújtás is belefér, amíg az izmok még melegek.

Az edzés befejeztével még leg-alább 5-10 percet várjunk, mielőtt a zuhany alá állnánk, és akkor is csak langyos vizet használjunk, más-különben testünk magas hőmérséklete és a víz melege együttesen szédülést vagy még rosszabb esetben akár ájulást is okozhat.

Mozgás- mellékesen

Mindennapjaink során sokkal kevesebbet mozgunk, mint hajdanán elődeink tették — „hála” az autónak és a háztartási gépeknek, íme néhány hasznos ötlet arra, hogyan mozoghatunk többet nap mint nap.

 • Ahelyett, hogy megfizetnénk érte valakit, végezzük el magunk az autó-mosást, az ablaktisztítást, a fűnyírást, a gereblyézést, a fürdőszoba-takarítást vagy a porszívózást! Ez mind kiváló aerob típusú testmozgás, és még spórolunk is vele!
 • A mozgólépcsőn gyalogoljunk fel-felé, s a lift helyett használjuk a lépcsőt! Keményebben megdolgoztatjuk a lábizmainkat, ha közben nem kapaszkodunk a korlátba.
 • Játsszunk gyermekeinkkel vagy unokáinkkal ahelyett, hogy csak tétlenül figyelnénk a játékukat! Ha az iskola a közelben van, reggelenként gyalog sétáljunk el velük oda! Nekünk hasznos lesz a mindennapos testmozgás, a kicsik pedig egészséges szokásokra tehetnek szert.
 • Lassan üljünk le: ahelyett, hogy lehuppannánk a székbe, az izmainkat használva ereszkedjünk le!
 • Felálláskor hagyjuk, hogy a hasizmaink végezzék a munka javát! Ne támaszkodjunk a kezünkre, és ne hintáztassuk a testünket, hogy így nyerjünk lendületet!
 • Gyalog járjunk a postára vagy a boltba!
 • A bevásárlószatyrokat ne lendületből, hanem erőből emeljük az autó csomagtartójába!

Tízperces edzések

Az alábbi módszerek segítségével napi fél órának megfelelő testmozgáshoz juthatunk akkor is, ha nem tudunk egyszerre 30 percet szánni erre.

 • Osszuk fel a heti edzésidőt 15, egyenként 10 perces részre! 10 alkalommal aerob típusú testmozgást végezzünk, háromszor erősítést, kétszer pedig nyújtsunk vagy jógázzunk!
 • A 10 percből 2 perc legyen a bemelegítés, 6 perc a tényleges munka, végül pedig
 • 2 perc a levezetés!
 • Ügyeljünk rá, hogy a pár perc alatt keményen dolgoztassuk meg magunkat, mivel a rövid ideig tartó testmozgás csakis így lehet hatékony. Az edzés nehézsége az egytől ötig terjedő skálán négyesnek feleljen meg!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.