Orvosi tanácsok

Milyen célt szolgál a hormonpótló kezelés?

Megelőzhető a használata?

Hormonpótló kezeléssel megelőzhetők és megszüntethetők a változáskori (klimaxos) panaszok és tünetek. Ezek közül leggyakoribbak a hőhullámok, az izzadásrohamok, az éjszakai izzadásrohamok miatti alvászavarok, a másnapi fáradtság, levertség, fejfájások, idegfeszültség, ingerlékenység miatti otthoni és munkahelyi konfliktusok. De jelentkezhet depresszió, a szexuális életben is zavarokat okozó hüvelyszárazság és az ennek következtében észlelhető közösülés alatti fájdalom, a méhsüllyedés, hólyagsérv, vizelettartási nehézségek, a bőr szárazsága és ráncosodása, hajhullás, körömszárazság és köröm repedések, az emlők petyhüdése stb.

Jegyezzük meg! A hiányzó ösztrogén-hormon pótlásával ezek a panaszok mind megelőzhetők, illetve jobbára megszüntethetők, és ezáltal jelentősen javulhat a beteg élet-minősége.

Miért javasolják a hormonpótló kezelést?

Közismert már, hogy hormonpótló kezeléssel lelassítható vagy megállítható az ösztrogénhiány változáskori kialakulásával összefüggő csontvesztés üteme, megelőzhetővé válik az oszteroporózis, a csonttöréseket okozó időskori csontritkulás. Az oszteoporózis népbetegség, hiszen minden harmadik 65. életévét elérő nő ese­tében kimutatható már legalább 1, csontritkulás következtében kialakult össze-roppanásos (kompressziós) csigolyatörés. Ez görnyedt testtartást eredményez, és fájdalmakkal is jár. Az öregkori combnyaktörések túlnyomó többsége is csontrit­kulás eredménye. Az ehhez társuló szövődmények (pl. tüdőgyulladás, trombózis, tüdőembólia) miatt a combnyaktöröttek halálozása körülbelül 20%.

Mikortól érdemes odafigyelnünk az oszteoporózis kialakulására?

Az oszteoporózis megelőzését már a fiatal életszakaszban kell elkezdeni.

Jegyezzük meg! Fontos, hogy a sok mozgással, sportolással jellemezhető életmód és a kalciumdús táplálko­zás eredményeként erős, ásványi anyagban gazdag csontozata alakuljon ki az em­bernek, hogy legyen miből veszítenie a változáskorban felgyorsuló és az idősebb korban állandósuló jelentősebb mértékű csontvesztés időszakában.

Táplálkozzunk egészségesen!

Az egészséges életmód és táplálkozás hangsúlyozottan fontos a változás korában, sőt az ezt köve­tő életszakaszban is. A kialakuló ösztrogén hiányt gyógyszeresen kell pótolni. Mint­hogy a magyar nők utolsó menstruációja átlagosan 50-51 éves korban következik be, eddig az életkorig olyan hormonpótló szereket javaslunk, amelyek biztosítják a menstruáció rendszerességét is. Később már olyan hormonpótló szereket alkal­mazunk, amelyek nem hozzák meg a menstruációt.

Mi az előnye a hormonpótló tablettáknak?

A hormonpótló gyógyszerek – eltérően a nagyobb dózisokat tartalmazó fogamzásgátló tablettáktól – élettani hormonokat tartalmaznak és csupán élettani mennyiségben. Miért is okoznának bármiféle bajt, ha a fiatalabb életkorban 30-40 éven át ott voltak a szervezetben és ebből baj nem származott. Természetesen a hormonpótló kezelést hozzáértő nőgyógyász szakorvosnak kell irányítania, mert minden gyógyszernek lehetnek el­lenjavallatai és a tartósan gyógyszert szedőket rendszeresen kell ellenőrizni is.

A hormonpótló kezelés ellenjavallatai

A még ki nem vizsgáit vérzészavar, terhesség, májgyulladás és májfunk­ció-eltérések, az úgynevezett porfíria-betegség, az éppen fennálló visszérgyulladás, trombózis, embólia és a még műtéti, sugár- vagy gyógyszeres kezelés időszakában lévő méhtestrák és emlőrák. Ilyen esetekben a keze­lést nem szabad elkezdeni, ilyen betegségek gyógyszerszedés melletti fel­lépése esetén a kezelést átmenetileg vagy végleg le kell állítani.

Jegyezzük meg! Néhány más betegség (pl. myoma uteri, endometriosis, migrain, egyes jóindulatú emlőbetegségek, valamint trombózis és embólia utáni állapot stb.) rela­tív ellenjavallatot képeznek, ami azt jelenti, hogy csak fokozott orvosi és laboratóriumi ellenőrzés mellett engedhető meg a hormonpótló kezelés.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.