Orvosi tanácsok

Táplálkozzon a jobb egészségért!

Megfelelő ételek fogyasztásával elérheti, hogy teste még idős korában is maximálisan ki tudja használni képességeit. A helyes étrend hozzá­járul szellemi frissességéhez és mozgékonyságának megőrzéséhez, segít távol tartani a betegségeket, és még az öregedés folyamatát is késleltetheti.

Egyen Curryt!

A curry fűszerkeverék ja­víthatja szellemi képességeit, állítják szinga­púri kutatók. A hatás valószínűleg főként a curry sárga színét adó fűszernek, a kurkumának tulajdonítható. A benne lévő, kurkumin nevű vegyület antioxidáns, gyulladás­csökkentő, koleszterinszint-csökkentő és rákellenes hatású. Jó megoldás lehet az is, ha kurkumintartalmú táplálékkiegészítőt szed.

Jegyezzük meg! A curry egyik fő összetevője, a kurkuma segíthet megőrizni a szellemi frissességet.

Nassoljon zöldséget!

A darabolt sárgarépa, brokkoli, zeller és paprika nemcsak finom rágcsálnivalók, hanem az életet is meghosszabbíthatják. Olasz tudósok szerint már napi 60 gramm zöldség elfogyasztása is két évet adhat az életéhez.

Hízzon egy kicsit!

Ahogy idősebbé vá­lik, megengedhet magának valamivel göm­bölydedebb idomokat. A testtömegindexet (BMI) általában 18,5 és 24,9 között tartják egészségesnek. Egy holland tanulmány sze­rint azonban 70 éves kor fölött a 27 körüli BMI – ami rendesen már túlsúlynak számít – megnöveli a hosszabb élet esélyét. A 31 fö­lötti, illetve 21 alatti BMI ugyanakkor a korai halálozás kockázatát erősítő tényezőnek tűnt. A BMI-ről bővebben lásd a 80. oldalt.

Legyen flexitáriánus!

Az adatok azt mutatják, hogy a vegetáriánusok tovább él­nek. Ha azonban ön nem akar teljesen le­mondani a húsról, legyen flexitáriánus, azaz csak ritkán fogyasszon vörös húsokat. A leg­újabb amerikai kutatások szerint már az is 7-19 százalékkal csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát, ha napi egy adag vörös hús helyett valami mást fogyaszt (halat, baromfit, olajos magvakat, hüvelyeseket, zsírszegény tejtermékeket vagy hántolatlan gabonaféléket). Próbáljon hetente egy vege­táriánus napot tartani. Egyen egész nap zöld­ségeket, vagy legalább a főétkezése legyen húsmentes.

Egyen almát, maradjon fiatal!

Az al­mában lévő, antioxidáns hatású polifenolokról úgy gondolják, hogy segítenek semlegesí­teni a szabad gyököket, vagyis azokat az ártalmas molekulákat, amelyek hozzájárul­nak a korral összefüggő változásokhoz és egy sor betegség kialakulásához.

Társasági élet az interneten

Ha nehezen tud kimozdulni, vagy ha kis vidéki településen él, keressen a világhá­lón olyan online közösségeket, amelyeket önhöz hasonló érdeklődésű emberek al­kotnak. Az interneten mindenki megtalál­hatja a kedvére való társaságot. A magá­nyosság egyik legjobb ellenszere, ha olyasmit csinál, ami célt és rendszert ad napjainak. Ráadásul így olyan barátokat is szerezhet, akik mindig ott vannak néhány egérkattintásnyira.

Válasszon extra szűzet!

Spanyol kuta­tók úgy vélik, hogy az extra szűz olívaolaj megéri azt a pénzt, amennyivel többe kerül, mivel évekkel hosszabbíthatja meg az életet. A szakemberek azt találták, hogy az olaj­bogyók első, hideg sajtolásából származó olí­vaolaj a polifenoloknak köszönhetően gátol néhány, a rák kialakulásában és az öregedés­ben szerepet játszó folyamatot.

Egyen halat!

Az olajos húsú halakból, például lazacból, makrélából vagy szardíniá­ból származó ómega-3 zsírsavak segíthetnek fiatalon tartani a sejtjeit. Egy amerikai tanul­mány megállapította, hogy az olajos húsú halakat és így sok ómega-3 zsírsavat fogyasz­tók sejtjeiben hosszabbak a telomerek, azaz a DNS-szálak végszakaszai, amelyek hossza összefügg az élet hosszúságával. Egyen tehát rendszeresen olajos húsú halakat vagy szed­jen halolajtartalmú táplálékkiegészítőt.

Mondjon nemet a második pohárra, ha szeszes italokról van szó!

A brit Királyi Pszichiátriai Kollégium a 65 év felettieknek azt tanácsolja, hogy naponta legfeljebb más­fél egység, illetve hetente nem több mint 11 egység alkoholt fogyasszanak. Ez alig fele a felnőttekre vonatkozóan megadott határ­értéknek, amely azonban az öregedéssel járó fizikai változások miatt már túl sok volna az időseknek. A szervezet ilyenkor már nem bontja le olyan hatékonyan az alkoholt, és a máj is fogékonyabb az alkohol okozta káro­sodásra. Ne igyon tehát többet naponta egy kis pohár bornál vagy egy fél korsó sörnél! Ha azt szeretné, hogy itala tovább tartson, adjon a borhoz szódavizet.

Emlékezzen, mennyit nyomott 21 évesen!

Ha ön középkorú, ügyeljen ar­ra, hogy testsúlya legfeljebb 4,5 kilogrammal haladja meg a 21 éves korában mért értéket. A 20 éves koruktól a középkorú éveikig leg­feljebb 2,2 kilogrammot hízottakhoz képest az ugyanebben az időszakban 5-10 kilóval gyarapodottak körében háromszor nagyobb­nak bizonyult a cukorbetegség, a magas vér­nyomás és az epekövesség kockázata.

Válassza a barnát a fehér helyett!

A hántolatlan gabonafélék különösen jót tesznek az időseknek. Ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a krónikus betegségek – például a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák – kockázatának csökkentéséhez. A hánto­latlan gabonafélék fogyasztása segít a szék­rekedés megelőzésében és abban, hogy a bél­rendszerben egészséges egyensúly alakuljon ki a „jó” és a „rossz” baktériumok között.

Igyon vizet!

Az idősebbek különösen hajlamosak a kiszáradásra, ezért ügyeljen arra, hogy egész nap bőségesen fogyasszon folyadékot – akkor is, ha nem szomjas. Ne feledje, hogy az összes nem szeszes ital, valamint a folyékony ételek – elsősorban a levesek és a hígabb főzelékek – is számíta­nak a folyadékbevitelben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.