Egészségügyi kérdezz-felelek

A DHEA abban, hogy fiatalabbnak látsszak és érezzem magam?

Ne dőljön be a felhajtásnak! E táplálék kiegészítőknek sem a fiatalító hatása, sem a biztonságossága nem bizonyított még. A DHEA egy, az emberi mellékvesében termelődő hormon, amelyet a szervezet aztán tesztoszteronná és ösztrogénné alakít át. A DHEA-termelés már a húszas évek közepén csökkenni kezd, ezért a kutatók vizsgálni kezdték, vajon nem állítható-e vissza a középkorúaknál és idősebbeknél a fiatalos életerő a vegyület mesterséges változatának szedésével.

Az 1990-es évek végén egy tanulmány azt állította, hogy a szer segített az idősebb férfiaknak az izomtömeg növelésében és a zsírszövet leépítésében, míg egy másik azt találta, hogy a készítmény növeli az alacsony DHEA-szintű nők libidóját. Azóta azonban több vizsgálat is hiába próbálta kimutatni, hogy a DHEA-nak ilyen fiatalító hatásai lennének.

A DHEA negatív hatásai

Egyes orvosok attól tartanak, hogy mivel a DHEA növeli az ösztrogén és tesztoszteronszintet, a szer szedése növelheti az emlőrák, a prosztatarák és más daganatos betegségek kockázatát. Emellett egyes vizsgálatokban a DHEA-t szedő pácienseknél olyan, nem kívánt mellékhatások léptek fel, mint a „jó” HDL-koleszterin szintjének a csökkenése, a vérnyomás emelkedése és nőknél az arcszőrzet növekedése. A DHEA készítményeknek megvan a maguk helye a gyógyászatban (például enyhíthetik a lupus tüneteit), de az idő múlásának kijátszása nem tartozik ezek közé.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.