Orvosi tanácsok

Szívelégtelenség tünetei, kezelése

A szívelégtelenség során a betegek (kezdetben csak terheléskor) elgyen­gülnek, fulladnak. A betegség előrehaladtával már nyugalomban is jelent­keznek a fenti tünetek. Valamennyi szervi szívbetegség végső stádiuma lehet a szívelégtelenség.

Mit érdemes tudni a szívelégtelenségről?

A betegség lényege, hogy a szív pumpafunkciója károsodik, nem tud elég vért biztosítani az aktuális igénynek megfelelően. A fejlett ipari országokban a szívelégtelenségben szenvedő betegek száma fokozódott. A kórházi ágyak egyre nagyobb hányadát foglalják el ilyen be­tegek, a halálozás pedig öt éven belül 50% is lehet.

Az idősek aránya nálunk is fokozódik, egyre több szívbeteg éli meg az időskort, tehát az esély is nagyobb szívelégtelenség kialakulásá­ra. A betegség kiváltásának hátterében leginkább koszorúérbetegség, magas vérnyomás, billentyűbetegségek, alkoholos szívizomelfajulás áll.

Szívelégtelenség lehetséges tünetei

Á betegség korai felismerése fontos, hogy kezeléssel e nagyszámú beteg minél ké­sőbb kerüljön a súlyosabb csoportba. A már kialakult, súlyos szívelégtelenség tü­netei a laikusok részéről is jól felismerhetők: fulladás, gyengeség, szapora szívműködés, köhécselés, lábdagadás, éjszakai gyakori vizelés, hasi fájdalom, depresszió. A korai felismerés csak orvosi vizsgálattal, műszerekkel lehetséges. A szív felett hallható zörej, plusz hangok, tüdő feletti szörcsölések jelzik a szívelégtelenséget. A legkoraibb stádiumban a szívultrahang mutatja ki a szív pumpafunkciójának csökkenését a társuló szívbetegséggel együtt, de fontos az orvosi fizikális vizsgálat, az EKG, mellkasröntgen, speciális labor, CT, MR, katéteres vizsgálat is.

Mit tehetünk ellene?

A betegség megelőzésében a hipertónia, koszorúér-betegség kialakulását kell elsősorban megakadályoznunk, illetve a már kialakult betegségeket a lehető leg­jobb kezelésben, gondozásban kell részesíteni. A mai kezelés lehetővé teszi, hogy a modern, néha nem olcsó gyógyszerekkel megelőzzük a szívizom-elfajulást, a szívelégtelenséget. A már kialakult betegségben az állapot rosszabbodásának érdekében azonnal abba kell hagyni a dohányzást, a felesleges testsúlytól fokozatosan meg kell szabadulni, a túlzott alkoholfogyasztást mellőzni kell. A diéta lényege a sóbevitel korlátozása, legalább olyan mértékben, hogy a sózott húso­kat, rágcsálnivalókat, ropikat mellőzzük étrendünkből. Orvosunkkal egyeztetett módon rendszeres fizikai aktivitással, erőteljes sétával javíthatunk a szívelégte­lenség állapotán.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelésben az elmúlt évtizedben lényeges módosítások történtek. Az egyértelműen elfogadott, ajánlott gyógyszerek a vízhajtók, úgynevezett ACE-gátlók, béta-blokkolók, bizonyos esetekben a digitálisz, nitrátkészítmények. A gyógyszeres kezelés mellett eszközös beavatkozá­sokat, műtéteket is alkalmazunk szívelégtelenségben: speciális pacema­ker-beültetés, szívátültetés stb.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.