Orvosi tanácsok

Veleszületett és öröklött vesebetegségek

A vese szerkezetének és működésének sokfajta veleszületett és öröklött rendellenessége ismert. Ezek egy része az UH-vizsgálat elterjedésével és korai tünetek – például vesemedence- gyulladás – esetén születést követő­en, vagy akár már terhesség alatt, valamint gyermekkorban felismerésre kerülnek. Tünetmentesség esetén azonban csak felnőttkorban derülhet fény a veleszületetten egy vesére, kisebb, fejletlen, abnormális helyze­tű, vagy patkóvesére, valamint egy- vagy kétoldali kettős vesére, illetve húgyvezetékre. Ezek hajlamosíthatnak húgyúti fertőzésre, hosszú távon akár veseelégtelenségre (lásd. gyermekgyógyászati és urológiai fejezet). Felnőttkori végstádiumú veseelégtelenség szempontjából két kiemelkedő jelentőségűvel foglalkozunk részletesebben.

Felnőttkori polycystás vesebetegségről

Orvosi nyelven így nevezik a soktömlős vesét. Az USA-ban az egyik leg­gyakoribb öröklött betegség, előfordulása szerint 400-1000 amerikaira jut egy, a negyedik leggyakoribb végstádiumú veseelégtelenség fajta.

Kutatási eredmények! Eu­rópában a becsült előfordulása átlag 1:2500, a művesekezeltek körülbelül 10%-át teszik ki, hazánkban, Borsod megyében 10-12%. A kimutatott előfordulások számának növekedése várható az UH-vizsgálatos családszű­rések terjedésével.

Több fajtája ismert, 60 éves kor előtt körülbelül 50%-a halad előre, progrediál végstádiumig. A tünetek általában a 3., 4. évtized­ben, az egyén legaktívabb időszakában jelentkeznek. A halálozás rizikóját a magas vérnyomás, a veseelégtelenség és esetlegesen agyvérzés fokozza. Vesepótló kezelés mellett jelentős életminőség-romlás következik be, si­keres veseátültetés ismét teljes értékű életet hozhat.

Nőket vagy a férfiakat érinti jobban a vesebetegség?

Autoszomális domináns módon öröklődik, férfiakat, nőket egyaránt érint. Legtöbbször a 16 és 4 kromoszóma érintettsége mutatható ki. Ez egy sok szervet érintő, szisztémás betegség. A veséket elfoglaló, a működő szövetet pusztító, a vese jelentős megnagyobbodásával járó számos ciszta, tömlő mellett elsősorban máj-, de akár petefészek-, hasnyálmirigy-ciszták, koponyaűri éreltérések (aneurizma, zsákszerű kiboltosulás), szívbil­lentyű-eltérések, bél zsákszerű kiboltosulása (divertikulózis) lehet jelen.

Milyen tünetei lehetnek?

A magas vérnyomás, deréktáji, hasi fájdalom, tapintható hasi rezisztencia (máj- és veseciszták), vérvizelés, hasi görcsölés, cisztabevérzés, befertőződés, vesekövesség, és előrehaladott állapotban a húgy-vérűség. Következménye a veseelégtelenség, esetleg agyvérzés, agyalapi aneurizma.

Hogyan lehet felismerni a  vesebetegséget?

Kimutatása jelenleg is még az UH-vizsgálat, bár elérhetőek már geneti­kai vizsgálatok is, melyek akár a veseciszták megjelenése előtt, akár már a terhesség alatt is kimutathatják a kóros gént. A veseciszták jelen lehetnek már születéskor is, de sokkal később, a 2-3. évtizedig is elhúzódhat megjelenésük. Felismerését követően rendszeres vérvétel, UH-követés szüksé­ges. A magas vérnyomás a betegek körülbelül 75%-ánál található meg, ke­zelni kell.

Vérvizelés, cisztabevérzés, gyulladás esetén legtöbbször elkerül­hetetlen a kórházi kezelés. A nagyobb hasi cisztákra tekintettel minden, a hasat esetleg érintő trauma kerülendő (sport, munkahely stb.). Kerülendő a sóban, fehérjében gazdag étrend, illetve veseelégtelenség kialakulásakor ezek jelentős megszorítása szükséges.

Jegyezzük meg! Ismert polycystás betegeknél az egész vér szerinti családot szűrni kell. A gyermekeket gondozásba kell venni, 30 év alatt évente, tünetek, ciszták kimutatása esetén évente UH- vizsgálattal követni kell, rendszeresen vér-, vizeletvizsgálatot végezni.

Tartós fejfájás, családban előfordult agyvérzés esetén agyi éreltérés keresése lehet szükséges. Ma már a génhordozók szű­résére, genetikai tanácsadásra is van lehetőség.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.