Vitaminok táplálékkiegészítők

Vesebetegségek

A szervezetből a vese választja ki a felesleges salakanyagokat. A vesekövek és a vesemedence-gyulladás nagyon veszélyesek lehetnek, orvosi kezelést igényelnek. A táplálékkiegészítők segíthetnek megelőzni ezek kialakulását.

Tünetek

 • Folyadék-visszatartás.
 • Hányinger és hányás.
 • Étvágytalanság.
 • Deréktájról a lágyékba sugárzó fájdalom.
 • Gennyes vagy véres vizelet.

Forduljon orvoshoz…

 • Ha gyakori és kellemetlen vizelési ingert érez – ez húgyúti fertőzésre utalhat.
 • Ha súlyos deréktáji fájdalom jelentkezik.
 • Ha vizelete gennyes vagy véres.

A betegség leírása

A vesekövek a húgyban kikristályosodó ásványi sók miatt alakulnak ki. Méretük az apró szemcséktől a nagy rögökig változhat; a nagyobbak akadályozhatják a vizelet szabad áramlását. A kalcium-oxalát-kövek a leggyakoribbak, ele három más típusú kő is kialakulhat: a húgysavkő, a cisztinkő és a struvitkő.

A vesebetegségek közé tartozik a vesetestecskék gyulladása (amelyet szaknyelven glomerulonephritisnek neveznek) és a vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) – mindkettő súlyos betegség. A glomerulonephritis során a vérből fehérje kerül a vizeletbe. Tünetként magas vérnyomást és testszerte vizenyő kialakulását okozhatja. Ha csak egy vese pusztul el, még nincs nagy baj, mivel a másik vese el tudja látni a kieső működését is. Ha azonban mindkettő megbetegszik és működésképtelenné válik, az így kialakuló veseelégtelenség nagyon súlyos állapot.

Mi okozza?

A vesekövek kialakulásának legfőbb oka az ún. nyugati étrendben keresendő, azaz állati fehérjében és készételekben gazdag táplálkozásban, de örökletes hajlam, húgyúti fertőzés és kalciumszabályozási zavar is szerepet játszhat kifejlődésében. A finomított szénhidrátok (kristálycukor, porcukor stb.) és az élelmiszerekben lévő cukor fokozzák az inzulintermelést, ami a kalcium nagyobb fokú kiválasztódását okozza. Ha a folyadékbevitel elégtelen, a túlzott verejtékezés vagy a kiszáradás miatt töményeclik a vizelet, s a benne lévő sók könnyebben kicsapódnak.

A húgysavkövek akkor keletkeznek, amikor nem választódik ki elég vizelet, vagy ha a vérben túl sok a húgysav. Gyakran társulnak köszvényhez. A cisztin nevű aminosavból álló köveket egy ritka öröklődő rendellenesség idézi elő. A struvitkövek fertőzés hatására jönnek létre, gyakran a húgyutakban. Nagyon fontos, hogy a vesekőtípust felismerjék és ennek ismeretében eldönthesse, hogy a hagyományos kezelés mellett milyen természetes gyógymódot válasszon.

A glomerulonephritist legtöbbször autoimmun reakció okozza. Vesemedence-gyulladás akkor lép fel, amikor a húgyvezeték alsó részében a vizelet áramlását valami megakadályozza, és a kórokozók felvándorolnak a húgyhólyagból. Gyógyszerszedés, cukorbetegség, vérkeringési zavar miatt is felléphet vesekárosodás: ennek jele, hogy fehérje kerül a vizeletbe. A magas vérnyomás szintén okozhat vesepanaszokat, de ve-sebetegség eredményeként is kialakulhat.

Ajánlott gyógykészítmények

MagnézuimAdagolás: Naponta 500 mg. Figyelmeztetés: Veseelégtelenség esetén ne használja!
B6-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 50 mg. Ajánlat: Magnéziummal együtt fogyasztva csökkentheti az oxalát kiválasztódását.
GyermekláncfűAdagolás: Naponta I liter gyermekláncfűlevélből készült tea. Ajánlat: Serkenti a húgysav kiválasztását.
C-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 500 mg. Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot.
E-vitaminAdagolás: Naponta 250 mg. Figyelmeztetés: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától.
PáfrányfenyőAdagolás: Naponta háromszor 80 mg kivonat. Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 24% ginkgo fiavon-glikozidot tartalmaz.
Nagybogyós áfonyaAdagolás: Naponta kétszer 400 mg kivonat. Ajánlat: Helyettesíthető naponta 50 dl édeskés nélküli gyümölcsléitallal.

A táplálékkiegészítők hatása

Azok a betegek, akik magnéziumot és B6-vitamint szednek, sokkal kevesebb oxalátot választanak ki, s ezek a táplálékkiegészítők az oxalát kövek kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznosak lehetnek. Ha húgysavból álló kövek alakulnak ki, a gyermekláncfűlevélből készült tea elősegíti a húgysav vizelettel történő kiválasztódását. A glo-merulonephritis betegség kialakulásában szerepet játszó szabad gyökökkel szemben véd a C-vitamin, az E-vitamin és a páfrányfenyő – ezek mindegyike hatékony vesevédő antioxidáns.

A páfrányfenyő hatásos gyulladásgátló, és az érelmeszesedés akadályozásával javítja a vesék vérellátását. A nagybogyós áfonya (ez egyébként igaz minden áfonyára) megakadályozza, hogy a baktériumok a húgyvezeték falára tapadjanak, és enyhítheti a fertőzések lefolyását. Az articsókakivonat tisztító és méregtelenítő hatását is kimutatták. Egy Japánban végzett vizsgálat szerint a spirulina nevű alga bizonyos gyógyszerek okozta vesekárosodással szemben is véd.

Mit tehet még?

 1. Ha vesekőre hajlamos, a kalcium-oxalát-kövek kialakulásának megelőzésére kerülje az oxálsavban gazdag táplálékok fogyasztását (például spenót, rebarbara, csokoládé, mogyoró, eper), csökkentse az állati fehérjét bőségesen tartalmazó élelmiszerek fogyasztását,- egyen több le-vélzöldséget (a spenóton kívül).
 2. A húgysavkövek kialakulásának megelőzésére, csökkentse a purint bőségesen tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, mivel a purin az anyagcsere során húgysavvá alakul. Purint tartalmaznak a marha- és vadhúsok, a spárga, a tenger gyümölcsei, vagyis többek között a tengeri kagylók, rákok és polipok.
 3. A struvitkövek kialakulásának megelőzésére, szüksége lehet antibi-otikumterápiára. A struvitkő kialakulását előidéző fertőzések megelőzhe-tők, illetve gyógyulásuk elősegíthető vörösáfonya-kivonat vagy -lé, valamint gyógyteák fogyasztásával. A gyógyteák közül a következő növényekből készültek ajánlhatók önmagukban vagy egymással kombinálva: kukoricabajusz, boclzavirág és orvosiziliz-levél.
Kutatási eredmények. A vesekövek kialakulása gyakran a túlzott kalciumbevitel következménye, ezért a betegeknek általában azt javasolják, hogy csökkentsék a tejfogyasztást. Amerikai kutatások szerint viszont a tej és a tejtermékek, éppen ellenkezőleg, segíthetnek megelőzni a vesekövek kialakulását.

Ma Magyarországon a vesekő jóval gyakoribb, mint a XX. század elején

A baktériumok kulcsszerepet játszhatnak a vesekőképződésben. Egy finn vizsgálat szerint a baktériumok akár az esetek 90%-át is okozhatják, nem csak a betegségek 10-15%-át, ahogy azt eddig gondolták. Ha ez így van, akkor az antibiotikumterápia a vesekőmegelőzés hatékony eszköze lehet.

Jegyezzük meg. Ha valakinek egyszer már volt veseköve, 20-25% az esélye annak, hogy a betegség kiújul. A vegetáriánus, rostokban gazdag étrend, amely csak csekély állati fehérjét és feldolgozott készételt tartalmaz, segíthet megakadályozni az újabb vesekövek képződését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.