Panaszok és kezelésük

Bárányhimlő tünetei, kezelése hagyományos gyógymódokkal

A bárányhimlő erősen fertőző vírusos megbetegedés. Bármely életkorban lévő embert érinthet, de rendszerint 10 éves kor alatti gyermekeknél alakul ki. A fejbőr és az arc, néha a törzs területén lévő apró piros pontkiütésekként jelenik meg, amelyek később szétterjednek a test többi részére is. Kiütések lehetnek a szájban és a füleken is.

A kiütések felhólyagosodnak, amelyek nagyon viszketnek, és ha levakarják őket, akkor hegesednek. A hólyagokon néhány nap múltán sárga seb­hely (pörk) jön létre, ami végül leesik. A megjelenő kiütések mértéke egyénileg változik, van, akinél csak egypár darab jelenik meg, míg másokat az arcuktól a nagy­lábujjukig elborítanak a kiütések.

Hogyan terjed?

A bárányhimlő nyállal vagy a hólyagokból ürülő folyadékkal terjed. Csak fertő­zöttel való közvetlen érintkezéssel lehet elkapni. A betegség 10-21 napig lap­pang. A beteg a kiütések megjelenése előtt a hólyagok leszáradásáig a legfertőzőbb. A bárányhimlő általában egy hétig tart. Ha valaki egyszer már átesett rajta, akkor életre szóló védelemmel bír vele szemben.

Figyelem! Ha a beteg a sebhelyek gyógyulása után is rosszul érzi magát, fejfájásra panaszkodik, álmos, azonnal orvost kell hívni. A bárányhimlő ritkán agyvelőgyulladáshoz vezethet.

A bárányhimlő egyre ritkább, mert a bárányhimlő elleni oltás már javasolt a gyermekeknek, ami megelőzi a vírusok terjedését. Ha a bárányhimlő kialakul, a kezelés célja általában a tünetek enyhítése, amíg a vírusok aktívak. Fontos kivételt jelentenek azok az újszülöttek, akiknek az édesanyja a szülést megelőzően 5 nappal vagy azt követő 2 napon belül lett bárányhimlős, mert nekik vírus elleni immunglobulint kell kapniuk.

Mivel csökkenthetjük a lázat?

Acetaminofennel lehet csökkenteni a lázat. 16 éven aluli gyerekeknek nem lehet aszpirint adni, mert az Reye-szindrómához vezethet, ami a májat és egyéb szer­veket érintő halálos betegség.

Mivel enyhíthetjük a viszketést?

A viszketés enyhítésére antihisztamint (difenhidramint vagy ciproheptadint) vagy hidroxizint lehet használni. Segíthet egy bőrnyugtató fürdő, amelynek vizé­ben szódabikarbóna van. A kalamint, kamillát vagy körömvirágot tartalmazó testápoló tejek is bőrnyugtató hatásúak.

Vírusellenes gyógyszerek

Serdülő- és felnőttkorban aciklovirrel lehet enyhíteni a tüneteket. Ez a gyógyszer javasolt azok számára is, akiknek az immunrendszere nem működik megfele­lően, akik szteroidokat szedtek, súlyos tüdőbetegségük van, vagy krónikus bőr­betegségben szenvednek. A famciklovirt is ugyanebből a célból használják.

  • Antibiotikumok: Ha másodlagos bőrfertőzés alakul ki, akkor antibiotikumot írnak fel. Általában azok az antibiotikumok a megfelelőek, amelyek Streptococcus baktérium ellen hatásosak.
  • Gyógynövények: 5 g japán loncvirágot (Lonicera japonica, Jin Yin Hua) és 3 g kínai mentalevelet (Mentha haplocalyx, Bo He) forrásban lévő vízzel kell leforrázni, majd néhány per­cig ázni hagyni. Egész nap ezt a teát kell kortyolgatni 10-30 napon keresztül.
  • Akupunktúra: Mindenképpen hagyományos kínai orvoslásban járatos orvoshoz kell fordulni, mivel ez a betegség erősen fertőző. Az akupunktúra megszüntetheti a „meleget” és a bőrkiütéseket a megfelelő meridiánpontok stimulálásával. A kezelés a ke­ringés szabályozásával a bőr egészségét is helyreállítja.
  • Akupresszúra: A Tai Yang, a Hegu és a Feng Chi pontokra naponta óvatos nyomást kell gyako­rolni körülbelül egy-egy percig. A Tai Yang pont a halántéknál, a szemöldök és a szemhéj találkozásánál lévő oldalirányú mélyedésben helyezkedik el. A Hegu pont a kézháton, a hüvelykujj és a mutatóujj között található. A Feng Chi pon­tok a fej hátoldalánál, a koponyaalap középpontjától mindkét irányban oldalra 5-5 cm-rel helyezkednek el.
  • Étrend: Könnyű, friss ételeket célszerű fogyasztani, mint a paszternák, a zeller, a spe­nót, a padlizsán, a porcsin, a viasztök és a mungóbab. Az „enyhe” sajátságú éte­lek, mint a zöld színű zöldségek, a retek, a keserűuborka és a körte az immun­rendszert erősíthetik. A zöld tea szintén előnyös, mivel enyhe tisztító hatással rendelkezik. Kerülni kell a gyömbért, a csilipaprikát, a mustárzöldjét és a bir­kahúst, mivel csípős és irritáló sajátságuk növeli a szervezetben a „meleget”, ami az állapotot ronthatja. Kerülendők még a tenger csemegéi, valamint a zsí­ros és fűszeres ételek is.

Az alábbi terápiák felnőttek és gyermekek esetén egyaránt alkalmazhatók. Ha gyermekeknél eltérő kezelés javasolt, arra felhívjuk a figyelmet!

Mit együnk?

Fogyasszunk nyers gyümölcs- és zöldségleveket. Ezek hűsítik és hidratálják a bőrt. A citromlevet különösen hasznosnak tartják. Igyunk sok vizet (a nap folya­mán óránként, összesen körülbelül 2,5 litert), hogy megelőzzük a kiszáradást.

Ne fogyasszunk tejtermékeket, amíg a bőrön lévő kiütések meg nem gyógyul­nak, mert a tejtermékek a fő allergének közé tartoznak és súlyosbíthatják a tüneteket.

Azt találták, hogy a sárgarépából és korianderből készített leves javítja a kezelés hatékonyságát. A leveshez vágjunk fel kis darabokra körül­belül 10 dkg sárgarépát és 6 dkg friss koriandert, majd főzzük meg.

Melyik étrend-kiegészítőt válasszuk?

Margosa-leveles fürdővíz

Szórjunk 2 csésze margosa levelet meleg vízzel feltöltött fürdőkádba, és 30 percig áztassa magát a beteg a vízben. Engedjünk hozzá hideg vizet és adjunk hozzá kevés gyömbért, és üljön a beteg a vízben 30 percig, ezzel enyhíthető a viszketés.

A következőkben felsorolt dózisok kizárólag felnőttekre vonatkoznak! Ha a gyógynövényüzletekben és drogériákban beszerezhető étrend-kiegészítőket gyermekeknek adjuk, kövessük a mellékelt útmutatókat! Napi 400 NE E-vita­min segíti a gyógyulási folyamatot és a szervezetnek hatásos antioxidánsokat biztosít.

Az E-vitamin-olaj alkal­mazása a bőrön szintén hatékony a bá­rányhimlő kezelésére, mert hatására a sebek gyorsabban múlnak.

Szedjünk A-vitamint (receptköteles!) az immun­rendszer erősítésére és a bőr gyógyításá­ra, de csak orvos felügyelete mellett.

A C-vitamin szintén erősíti az immun­rendszert és jelentős szerepet tölt be a szövetregenerálódásban, ebből napon­ta háromszor 1000 mg-ot lehet szedni. A bioflavonoidok hasonló szerepet ját­szanak és szinergikusan működnek a C-vitaminnal. Szedjünk ezért ezekből 500-1000 mg-ot naponta kétszer-háromszor, és naponta béta-karotint is a szö­vetek gyógyulása és az immunrendszer stimulálása céljából. Ez különösen fontos a várandós nők esetén!

Az alább felsorolt homeopátiás szerek a bárányhimlőre jellemző viszketést csök­kentik és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot:

  • Aconitum napellus: Már az első lázas állapot alatt alkalmazhatjuk. Ilyenkor jellemző a nyugtalanság és félelem, főként éjszaka, a lázat gyakran kíséri szomjúság és száraz bőr érzése. Amint a kiütések megjelentek, már más szert kell használnunk.
  • Atropa belladonna: A kezdeti stádiumban hirtelen jelentkező és magasra szökő láz kezelésére használjuk a Belladonnát. A tünetek közé tartozik a lázat kí­sérő élénkpiros bőr, ami érezhetően sugározza a meleget. Amint a kiütések megjelentek, ezt a szert is le kell cserélni.
  • Rhus toxicodendron: Az éjszakára rettentően viszkető kiütések és az emiatt ki­alakuló nyugtalanság és kellemetlenség kezelésére használjuk a Rhust. A kiütések kezdetben szabályos nedves hólyagok, később pörkösödnek. A pi­henés és a ruhák levétele tovább erősíti a viszketést; a dörzsölés és a po­zícióváltás ideiglenesen csökkentik a tüneteket.
  • Pulsatilla pratensis: A bárányhimlő késői stádiumában alkalmazható, olyan esetekben, amikor a kiütések lassan alakultak ki, de a folyamat elhúzódóan, lassan gyógyul. A tünetek közé tartozik a didergés, de érdekes módon a beteg nem kívánja a meleget,a meleg környezetet, a szája kiszáradt, lepedékes a nyelve, de nem szomjas. Az olyan gyerekek, akik egészségesen vidámak és jó kedélyűek, ilyenkor ragaszkodóak és sírósak.

A bárányhimlő vírusos betegség, amelynek gyógyítása, megelőzése nem lehetsé­ges növényi szerekkel. A fitoterápiának a kiütésekkel járó viszketés enyhítésé­ben lehet szerepe. A kínzó viszketés mérséklésének legegyszerűbb módja a hideg vizes borogatás. Ilyen célra a bőrt hűsítő mentől- vagy mentaillóolaj-tartalmú készítmények is felhasználhatók.

A sokrétű zab

A zab (Avena sativa) ledarált termése és hajtása több bőrgyógyászati pa­nasz enyhítésére alkalmazható, segítségével a bőr viszketése is enyhíthető. A növény olcsó, könnyen beszerezhető, mellékhatásokkal nem járó lehetősé­get jelent a bőrviszketés mérséklésére. Mivel bárányhimlőben az egész test­felületen kialakulnak kiütések, a kezelés legcélszerűbb módja a zabtartal­mú fürdő. Egy fürdőkád vízhez adott 1 csésze aprított zabszalmával a teljes bőrfelületet megnyugtató fürdő készíthető.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.