Panaszok és kezelésük

A hüvelygomba hatékony kezelése

Amint észreveszi a gombafertőzésre utaló első jeleket, már tudja, mi következik – és gyors enyhülést akar. Csak akkor menjen a patikába, ha teljesen biztos abban, hogy élesztőgomba-fertőzésről van szó; egyébként jobban teszi, ha orvosához fordul diagnózi­sért és receptért. Amennyiben gyakran van ilyen fertőzése, próbálja megtalálni az okát – előidézheti például antibiotikumok (ezek elpusztítják a hüvelyben élő kedvező hatású baktériumokat, lehetővé téve a gomba megtelepedését), kortikoszteroidok és fogamzás­gátló tabletták szedése, illetve spermicides krémek használata.

Gombaölő szerek

A gombaölő szerek többsége vény nélkül kapható krémek, kúpok vagy golyók formájá­ban érhető el, ám a gomba el­len leghatásosabb termék egy szájon át alkalmazandó, vény­köteles tabletta. Egyetlen adag flukonazol éppoly hatásos le­het, mint az egy-három napon át alkalmazott hüvelykúp vagy -krém: enyhíti a tüneteket, és a nők 80-90 százalékában tel­jesen elpusztítja a gombákat.

Ha évente négy vagy több fertőzése van, az első fertőzés után még hat hónapig használt gombaölő szer megakadályoz­hatja a kiújulást. Egy nagy esetszámú vizsgálat megállapí­totta, hogy azon nők körében, akik az első fertőzés három adag, 72 óránként bevett flu-konazollal való kezelése után még hat hónapon át szedtek hetente egy adagot a gyógy­szerből, a fertőzés utáni egy évben feleakkora volt a kiúju­lás kockázata, mint a fenntartó kezelést nem folytató társaik esetében. Átlagosan 10 hónap után lépett fel bennük újabb fertőzés, míg a kontrollcso­portban 4 hónap volt az átlag.

Ha gyakran van hüvelygom­ba-fertőzése, kérdezze meg or­vosát, hogy amikor antibioti­kumot kell szednie, nem volna-e érdemes azzal együtt, a fertőzés megelőzése céljából vényköteles gombaölő gyógy­szert is használnia!

Probiotikumok

E „jó” baktériumok szedése segít helyreállítani egészséges ará­nyukat a hüvelyben is, és így megelőzni az élesztőgomba ­fertőzés kiújulását. Egyes nők ha antibiotikumot használnak, mindig szednek mellette ezek­ből a táplálékkiegészítőkből is. Érdemes kipróbálni őket, rá­adásul nincsenek, illetve alig vannak mellékhatásaik. Több ezer változatuk van, hüvely­gomba-fertőzés esetén használ­ja a Lactobacillus rhamnosus GR-1, az L. acidophilus vagy az L. fermentum RC-14 jelű törzseket.

A cukorbevitel megszüntetése nem megoldás!

Sok nő hisz abban, hogy ez segít a hü­velygomba megelőzésében. Bár tény, hogy a cukorfogyasztás csökkentése sok szempontból helyes, nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra vonatkozó­an, hogy az étrend hozzájárul­na a gombafertőzésekhez

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.