Panaszok és kezelésük

Bevált módszerek a húgyúti fertőzések gyógyítására

A nők fele életében legalább egyszer átesik húgyúti fer­tőzésen (HF). Ebben nagyon sok minden szerepet játsz­hat, a nemi élettől kezdve egészen az 55 éves kor után csökkenő ösztrogénszintig. Sőt egyes kutatások szerint az AB és B vércsoportú nők is nagyobb veszélyben lehet­nek. A szakembereknek még nem sikerült kideríteniük, miért van az, hogy egyes nők sohasem kapják el, mások pedig gyakran szenvednek miatta – azt viszont tudják, hogyan lehet megfékezni a kialakult fertőzést, és hogyan lehet csökkenteni a kiújulás kockázatát.

Antibiotikumok

A húgyúti fertőzés első jelére – a szokásosnál gyakoribb vi­zelési ingerre és vizelés közbeni égető érzésre – azonnal keresse föl orvosát, aki valószínűleg antibiotikumot fog felírni. Há­romnapos trimetoprim-szulfa-metoxazolos kezelés a HF-ek 94 százalékát meggyógyítja, és ugyanolyan hatásos, mint az öt napig vagy még tovább folyta­tott kezelés, állapították meg izraeli kutatók. A hosszabb an­tibiotikum-kúra viszont a dup­lájára növelte a mellékhatások, például az élesztőgomba-fertő­zés kockázatát.

Sajnos a HF-et okozó bakté­riumokban kezd kialakulni az e gyógyszerekkel szembeni re­zisztencia. Ha Önt az előző hat hónapban már kezelték ilyen betegséggel, vagy ha környeze­tében gyakoriak a gyógyszer-rezisztens HF-et okozó bakté­riumtörzsek, akkor orvosa más antibiotikumot írhat föl. Egyes antibiotikumok, például a ciproflaxin, már egyetlen adag­ban is igen hatásosak.

Vörösáfonya-lé

Ez a pikáns gyümölcslé olyan ve­gyületeket tartalmaz, amelyek gátolják, hogy a baktériumok a húgyhólyag vagy a húgycső falára tapadjanak. A vörös áfonya hatásával foglalkozó vizsgálatok eredményeinek egyik áttekintő elemzése során azt találták, hogy azon nők körében, akik 12 hónapon át naponta ittak vörösáfonya-levet vagy szedtek vörösáfonya­kivonat-tartalmú tablettát, 39 százalékkal csökkent a HF kiújulásának kockázata.

A kü­lönböző vizsgálatokban napi 200 és 700 milliliter közötti gyümölcslevet használtak; az egyikben a résztvevők hat hónapon át napi 300 milliliter vörösáfonyalé-koktélt ittak, s a fertőzés kockázata a felére csökkent. Édesítetlen vörösáfonya-levet fogyasszon.

C-Vitamin

Amikor vá­randós nőknek három hóna­pon át naponta adtak 100 mil­ligramm aszkorbinsavat (C-vitamint) tartalmazó vagy nem tartalmazó multivitamint, az aszkorbinsavas csoportban feleannyi HF fordult elő, mint a másikban. Az aszkorbinsav talán azzal segít, hogy savasab­bá teszi a vizeletet, amely így kevésbé lesz megfelelő környe­zet a baktériumok számára.

Élőflórás joghurt

Az erjesztett tejtermékeket, például joghurtot hetente leg­alább háromszor fogyasztó finn nők körében 80 százalék­kal volt kisebb a HF kockáza­ta, mint azok esetében, akik­nek az átlagos fogyasztása ezekből a termékekből a heti egyet sem érte el, számoltak be kutatásaik eredményeiről az Oului Egyetem finn kutatói. Az élőflórás joghurtban lévő jótékony baktériumok meggá­tolhatják a HF-et okozó bakté­riumok elszaporodását.

Nem szereti a joghurtot? Akkor próbáljon ki egy probiotikus táplálékkiegészí­tőt. A következő baktérium­törzsek mind segítenek: Lacto­bacillus rbamnosus GR-1, L. reuteri RC-13, L. casei shirota és L. crispatus CTV-05.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.