Panaszok és kezelésük

Előzze meg az influenzát!

Amit csak lehet, érdemes kipróbálni az influenza elleni harcban. Ez a vírusfertőzés nemcsak magas lázat és kü­lönféle fájdalmakat okoz, hanem utána heteken át vég­telenül kimerültnek is érezhetjük magunkat, sőt halálos veszélyt jelenthet az idősekre, illetve azokra, akiknek meggyengült az immunrendszerük, vagy akik idült beteg­ségben szenvednek. Emellett a tüdőgyulladás kockázatát is megnövelheti. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfris­sebb adatokat arra vonatkozóan, hogy hogyan védheti meg magát, illetve miként gyorsíthatja fel a gyógyulást, ha erőfeszítései ellenére mégis elkapná a betegséget.

Vírus elleni gyógy­szerek

Ha az influenza szö­vődményei tekintetében veszé­lyeztetett csoportba tartozik –  például idős vagy valamilyen betegsége van, például szívbe­teg -, az influenza első jeleinek észlelésekor hívja fel orvosát, és kérje meg, hogy írjon fel Önnek egy ozeltamivir- vagy zanamivirkúrát. Ezek az influ­enza elleni gyógyszerek enyhít­hetik a tüneteket, és lerövidít­hetik a gyógyulás idejét: úgy hatnak, hogy meggátolják a ví­rusrészecskék kiszabadulását a fertőzött sejtekből, így nem engedik, hogy a vírus tovább­terjedjen a szervezetben.

E gyógyszerek kizárólag ak­kor hatásosak, ha az első tüne­tek jelentkezésétől számított 24-48 órán belül elkezdik a szedésüket. Egy kutatás során több mint 4000 főt – 13 és 97 év közötti korú influenzásokat – vizsgáltak meg, s azok, akik ozeltamivirt kaptak, nagyjából öt nap alatt felgyógyultak, míg a placeboinjekcióval kezelt be­tegeknek ehhez hat nap kellett.Az ozeltamivires csoport tag­jainak esetében emellett 48 óra elteltével 29 százalékkal csök­kent a kimerültség, 26 száza­lékkal a fájdalom és 57 száza­lékkal a láz. A gyógyszer csaknem a felére mérsékelte a gyógyulási időt a szívbetegek és az idült obstruktiv légúti be­tegségben szenvedők körében – ez jó hír, mivel az influenza akár végzetes is lehet az idült egészségi problémákkal küsz­ködők számára.

Biztonsági figyelmeztetés: ha a családban valamelyik gyer­mek vagy felnőtt ozeltamivirt szed, figyeljen oda az illető vi­selkedésére. Japán kutatók be­számolója szerint a gyógyszert szedő gyermekek és tinédzse­rek ritkán delíriumos állapotba kerültek, és megpróbáltak kárt tenni magukban.

Szambukol

Egy gon­dosan tervezett norvég vizsgá­latban e folyékony bodzakivo­nat hatására az influenzában szenvedők 3-4 nap alatt meg­gyógyultak, míg akik placebót kaptak, azoknak ez hét-nyolc napig tartott. A szakértők úgy vélik, hogy a bodzában lévő, antocianinnak nevezett antioxidánsok (ezek adják a bo­gyók sötétlila színét is) növelik az immunrendszer hatékonysá­gát, és meggátolják, hogy az influenzavírus hozzákötődjön a test sejtjeihez. Napi négyszer egy evőkanálnyit kell bevenni belőle, három-öt napon át.

Influenza elleni védőoltás

E védőoltások nem tökéletesek, de érdemes beadatni őket: a legjobb eset­ben 70-90 százalékos, a leg­rosszabb esetben 40-50 száza­lékos védelmet nyújtanak az adott évben leggyakoribb inf­luenzatörzsek ellen.

Az ok: a folyamatosan változó szerkeze­tű influenzavírusok az oltó­anyag kidolgozása és az influ­enzaszezon kezdete között is megváltozhatnak. Ennek elle­nére érdemes beoltatnia magát, különösen akkor, ha az idősebb korosztályba tartozik. Egy tíz éven át, több ezer idős személy bevonásával végzett kutatás során megállapították, hogy a védőoltás 27 százalék­kal csökkenti az influenza mi­atti kórházi felvételek számát, az influenza miatti halálozáso­két pedig 48 százalékkal.

INFLUENZA VAGY NÁTHA?

TÜNETNÁTHAINFLUENZA
LázRitkánIgen; általában hirtelen jelentkezik és magasra szökik
FejfájásRitkánHeves
FájdalmakEnyhékNagyon hevesek
Kimerültség, gyengeségEnyheErőteljes
OrrdugulásIgenNéha
TüsszögésIgenNéha
TorokfájásIgenNéha
Kellemetlen érzés a mellkasbanNincs vagy enyheIgen
KöhögésSzaggatóNéha heves

Antivirális szerek a megelőzésre

Azok kö­rében, akik ozeltamivirt vagy zanamivirt kezdtek szedni az­után, hogy családjukban valaki elkapta az influenzát, 75-81 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy ők maguk is megbetegedjenek, jelentették a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói.

Kézmosás a meg­előzésre

Az influenzavírus órákon át életképes maradhat az üveg, a fém vagy a műanyag felületeken, sőt még a szöveten és a papíron is. Mosson kezet rendszeresen szappannal és bő vízzel. Ez lényegesen hatéko­nyabb módszer, mint az anti-mikrobális kézgélek használa­ta. Utazás közben, kézmosási lehetőségek híján persze azok is jó szolgálatot tesznek.

A tévhitetekkel ellentétben a következő módszerek nem hatásosak influenza eseténAmantadin és rimantadin: Az amerikai Betegségmegelőzési és Járvány­ügyi Központ (CDC) nem javasolja e vírus elleni szerek használatát, mivel az influen­zavírusok három fő csoportja közül csak egy ellen hatásosak. A vírus gyorsan ellenállóvá válik e szerekkel szemben; a CDC szakemberei az egyik évben például azt tapasztalták, hogy az e gyógyszerrel szem­ben ellenálló fertőzések aránya 1,9-ről 14,5 százalékra nőtt.

Antibiotikumok: Mi­vel az influenzát nem baktériu­mok, hanem vírusok okozzák, az antibiotikumok nem segíte­nek a fertőzés ellen, és a tüne­teket sem enyhítik. Ne szedje őket! Az orvos is csak akkor rendeli, ha az influenzát bakte­riális fertőzés kíséri.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.