Panaszok és kezelésük

A neuralgia tünetei, kezelése (idegfájdalom)

A neuralgia olyan típusú idegfájdalom, amelyet gyakran égő és nyilalló érzésként írnak le. Számos típusa a test különböző részeit érintheti. A leggyakoribb formái a háromosztatú ideg neuralgiás fájdalma és a posztherpeszes neuralgia.

A háromosztatú ideg az agyból lép ki, hogy ellássa az arc, a fejbőr, a fogsorok, a száj és az orr érzékelési funkcióit, ezért a fájdalom az arcot érinti.

Okai

Az idegfájdalom oka gyakran ismeretlen, de néha az ideg közelében lé­vő erek által az idegre gyakorolt nyomásnak tulajdonítják. Tünetei közé tartozik a súlyos mértékű arcfájdalom, ami néha olyan erős lehet, hogy az ebben szenve­dő agóniáját váltja ki. Valamely egyszerű folyamat vagy cselekvés is kiválthatja a fájdalmat, pl. a nyelés vagy a fogmosás. A rohamok gyakorisága változó, de a fáj­dalom néha egy nap alatt többször is megjelenhet. Ha az állapotot már diagnoszti­zálták, akkor az egyénre jellemző kiváltó tényezőket kell azonosítani és elkerülni.

A posztherpeszes neuralgia a bárányhimlőt és az övsömört okozó vírushoz tár­sul. Ebben az állapotban az a terület, ahol a bárányhimlő vagy az övsömör kiüté­sei megjelentek, a kiütések/hegek elmúlása után fájdalmassá válik. A poszther­peszes neuralgia néhány héttől néhány hónapig is eltarthat.

Az idegfájdalomnak számos oka lehet, a kezelés a fájdalom forrásá­nak azonosításától függ. Ehhez szükség van egy ideggyógyász vagy háziorvos ál­tal irányított nagyon alapos kivizsgálásra. Néhány állapot, amely idegfájdal­mat okozhat: anyagcsere-betegség (például cukorbetegség vagy vitaminhiány), gyulladásos betegségek (például az idegek körüli duzzanat, fertőzések), daga­natok, gyógyszerekre, valamint toxinokra (például növényvédő szerekre) adott válaszreakció.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető?

Számos gyógyszer létezik, amellyel ezt az állapotot kezelik. Az egyik gyógyszer­csoport a triciklikus antidepresszánsoké. Az idegfájdalmat egy újabb depresszió elleni gyógyszerrel, a paroxetinnel is kezelik. Epilepszia elleni gyógyszereket is gyakran fel szoktak írni. Közéjük tartozik a karbamazepin, a gabapentin, a to­piramát és a lamotrigin.

Fájdalomcsillapítókat is lehet használni. A súlyos idegfájdalom kezeléséhez néha szükség lehet a kábító fájdalomcsillapítók közé tartozó tramadolra, morfinra vagy oxikodonra. A helyi érzéstelenítők (mint pél­dául a lidokain spray) is enyhíthetik a tüneteket.

Milyen egyéb kezelési módok léteznek?

Szükséges lehet, hogy a betegek tanácsadáson vegyenek részt mert a lélektani problémák súlyosbíthatják az idegfájdalmat. A fizioterápia és a stresszoldó technikák is segíthetnek.

A hagyományos út a legjobb!

A hagyományos kínai gyógyászat megközelítése szerint a zsibbadást és a bi­zsergést, valamint az idegfájdalmat a nem megfelelő keringés okozza.

Ennek kezelésére 12 g kínai csüdfű gyökerét, 12 g Saposhnikovia divaricata gyökerét, 12 g Notopterygium incisum gyökerét, 12 g illatos bazsarózsagyökeret, 10 g Aquilaria agallocha gyantáját/fás részét, 12 g kínai angelikagyökeret, 8 g friss gyömbérgyökeret és 5 db jujuba (kínai datolya)- termést kerámiaedényben három pohár vízzel kell felforralni, majd további 30 percig lassú tűzön főzni. A folyadékot leszűrve, na­ponta kétszer egy pohárral kell fogyasztani.

Mit tesz az akupunktúra?

Az akupunktúrás kezelés az energia- és a vérkeringés serkentésén keresztül fejtheti ki a hatását, és így „erősítheti” az idegvégződéseket. Kezelési tervért és a várható javulás felméréséért tapasztalt akupunktúrás terapeutához kell for­dulni. A tipikus akupunktúrás terápia 12 héten keresztül heti egy kezelésből áll. Már az első kezelés után tapasztalhat a beteg javulást, amennyiben álla­pota nem súlyos és relatíve új keletű, egyébként hosszú távú kezelésre lehet szükség, minthogy a neuralgia gyógyítása nehéz.

Akupresszúrával a megoldásért!

A zsibbadó és fájdalmas területet óvatosan kell masszírozni. A Xue Hai, a Yin Lin Quan és a Jie Xi pontokra kell nyomást gyakorolni a felső végtagok esetén, az alsó végtagoknál pedig a Qu Chi és a Wai Guan pontokat kell kezelni.

A Xue Hai pont a láb belső oldalán, közvetlenül a térdhajlat alatt található. A Yin Lin Quan pont a lábszár belső oldalán, a térdkalács alatt 7,5 cm-re lévő mélyedés­ben helyezkedik el. A Jie Xi pont a lábfej felső része (rüszt) és a lábszár találko­zásának hajlatában, a nagylábujjhoz tartozó ín és a többi lábujjakhoz tartozó inak között található.

A könyök behajlított állapotában a Qu Chi pont a könyök külső oldalán, a könyökhajlat vonalának oldalirányú végpontjánál helyezkedik el. A Wai Guan pont az alkar belső oldalán található, a csuklóránc középpont­ja alatt körülbelül 3,75 cm-re. Ezekre a pontokra alkalmanként egy-két percig kell nyomást gyakorolni.

Javítsuk a keringésünket megfelelő étrenddel!

A keringést javító ételeket célszerű fogyasztani, mint például spenótot, bambuszrügyet, gyömbért és zöldhagymát. Friss gyümölcsök fogyasztása is jóté­kony hatású, mint a körte, a tőzegáfonya és a fekete áfonya, valamint a banán. A marhahús, a tojás, a tej, a mungóbab, a vörösbab, a barackmag, a pórsáfrány fogyasztása ugyancsak javallott.

Mit célszerű ennünk?

Fogyasszunk B-vitaminban gazdag ételeket, mert ezek gyógyítják az idegrend­szert. Ilyen például a búzacsíra, a sörélesztő, a tojás és a teljes kiőrlésű gabonák.

Fogyasszunk világos színű gyümölcsöket és zöldségeket, például tökféléket, sár­garépát, bogyósokat és narancsot, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak bioflavonoidokat, valamint C- és A-vitamint, mert mérséklik a gyulladást és a bőr hólyagos állapotát, és hatékonyan növelik a szervezet ellenálló képességét.

Frissen préselt zöld zöldséglevek fogyasztásával olyan nélkülözhetetlen táp­anyagokhoz jut nap mint nap a szervezet, amelyek lúgosítanak és erősítik az immunrendszert. Kerüljük a húsokat, a sült ételeket, a cukrot, a csokoládét és a szódát, mivel ezek gátolják az immunrendszer működését és lassítják a gyó­gyulási folyamatot.

Étrend-kiegészítők

Szedjünk naponta 1200 NE természetes E-vitamint (tokoferolok és tokotrienolok keveréke) a neuralgia kezelésére, és napi 400 NE-t a megelőzésére.

A C-vita­min támogatja az immunrendszert és csökkenti a stressz okozta károsodást az idegekben. Naponta háromszor szedjünk 1000 mg-ot. Az immunitás javítására szedjünk naponta 30 mg cinket is.

Napi 200 mg szelén fogyasztása segít vírus­fertőzések esetén, és napi kétszer 500 mg L-lizin szintén segíti a gyógyulást.

A B-vitaminok létfontosságúak az egészséges idegekhez. Szedjünk 100 mg-ot naponta háromszor.

Jó tanács! Szakorvos felügyelete mellett alkalmazott B12-injekció szintén nélkülözhetetlen a szervezet gyorsabb felépüléséhez és a fájdalom eny­hítésére. A proteáz-enzimeket a herpeszoster vírus okozta neuralgiás esetek­ben jótékony hatásúnak tartják, mivel mérséklik a szervezet vírusra adott gyul­ladásos válaszreakcióját és szabályozzák az immunválaszt. Naponta kétszer vegyünk be 2-3 proteáztartalmú kapszulát éhgyomorra.

Milyen gyógynövényt válasszunk?

Szedjünk napi négy alkalommal 500 mg olívalevél-kivonatot potenciális vírus­ölő hatása miatt. Az immunrendszer támogatására és vírusölő hatásáért a Ma­gyarországon nem honos Lomatium dissectum gyökeréből előállított készítményt alkalmaznak, amiből naponta négyszer lehet 500 mg-ot szedni. Az orbáncfű is vírusölő tulajdonságú. Vegyünk be 300 mg-ot vagy 4 ml-t a tinktúrából naponta háromszor. Kapszaicin tartalmú krém is segíthet.

Mindkét készítmény haszná­lata javallott neuralgiás esetekben, ilyenkor vékonyan kell felvinni az érintett területre naponta háromszor- négyszer. A kezelést néhány héten keresztül taná­csos végezni, ha nem jelentkeznek azonnal pozitív eredmények. Kapszaicin tartalmú krém recept nélkül is kapható, alkalmazzuk a mellékelt használati útmutató szerint! Lehet, hogy égető vagy csípő érzést tapasztalunk, amikor elő­ször használjuk a krémet, de a fájdalom csillapodni fog.

Az enyhe és a közepesen súlyos neuralgia kezelhető az alábbi szerek valamelyi­kével. A súlyos, illetve a rendszeresen jelentkező idegfájdalom kezelését bízzuk tapasztalt homeopata orvosra, aki egy hagyományos orvossal együttműködve kezelheti a problémát.

  • Aconitum napellus: A hideg, száraz szél okozta arcidegfájdalom kezelésében nagy sikerrel alkalmazható. A legjellemzőbb tünetek, hogy a betegnek olyan érzése van, mintha forró tűkkel szurkálnák az arcát, vagy az érintett ideg mentén jeges víz folyna az arcán, és az arcbőr bizsereg.
  • Arsenicum album: Akkor használjuk ezt a szert, ha a beteg folyton idegeskedik, és emiatt vannak fájdalmai, amelyek különösen este és a kora reggeli órák­ban rosszabbodnak. Az idegfájdalom főként a jobb oldalon jelentkezik, jel­lemzően a jobb szemüreg környékén. A fejtető fájdalmas és érzékeny, a kel­lemetlen érzés rosszabbodik hidegben, és ideiglenesen javul melegben.
  • Lachesis: Az olyan idegfájdalom kezelésére használható, amely hideg levegő mi­att alakult ki, de jellemzően a bal oldalon intenzívebb és ébredés után erő­södik fel igazán. Jellemző tünet még, hogy a fej hátsó részén jelentkezik a fájdalom, és ezt az érzést csak felerősíti, ha a beteg a párnáján fekszik.
  • Colocynthis: Ha az idegfájdalom görcsös és hullámokban jelentkezik az arc egyik oldalára korlátozódva, az állkapocs és/vagy a szemüreg környékén, vá­lasszuk a Colocynthist. A fájdalom és a kellemetlenség enyhül nyomásra és melegre. Érdekes, hogy a pihenés rontja, míg a mozgás enyhíti a tüneteket.
  • Magnesium phosphoricum: Hasonlóan az Arsenicum albumnál leírtakhoz, itt is az éjszakai rosszabbodás és a jobb oldali érintettség, valamint a melegre va­ló javulás a jellemző. A fájdalom természetét tekintve nem égő, és előfordul, hogy erős szellemi megterhelést követően alakul ki, így kimerültséget ered­ményez és a koncentrálóképesség csökkenését okozza.
  • paprika: Az erős paprika (Capsicum annuum) kivonatát tartalmazó készítmé­nyek gátolják a fájdalom kialakulásáért felelős anyagok képződését, ezenkí­vül fokozzák a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A papri­ka hatásosságát többféle neuralgia (herpeszes eredetű, cukorbetegséggel társuló, háromosztatú ideg fájdalma) esetén bizonyították.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.