Panaszok és kezelésük

A hőguta tünetei, kezelése

Mi a hőguta?

A hőguta akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tudja szétoszlatni a megemelkedett hőterhelést a normális módokon, és viszonylag rövid idő alatt túlhevül. Súlyos állapot, némely esetekben életveszélyes is lehet, az öntudat elvesztésével, és sürgős orvosi ellátást igényel.

Abnormálisan magas testhőmérsékletet számos tényező kiválthat. Származhat hosszú ideig magas hőmérsékletű, nedves és erős napsütéssel járó klímának való kitettségből. Túl sok fizikai erőkifejtés, vagy sport­tevékenység túlhajszolása, különösen meleg, nedves éghajlaton szintén okozhat hőgutát.

Napégés, a szervezet folyadék- és sóhiánya és a nagymértékű alkoholfo­gyasztás meleg környezetben szintén kiválthatja ezt az állapotot. Bizonyos csoportok a hőguta kialakulása szempontjából különösen veszélyeztetettek, köztük az idősek és gyengék, a csecsemők és a kisgyermekek, a túlsúlyos (kövér) emberek és a várandós nők. Bárki, akinek szív- és érrendszeri vagy tüdő­betegsége van, vagy bizonyos típusú gyógyszereket szed, mint például a béta­blokkolók, szintén nagyobb kockázattal számolhat.

Figyelem! Ha a testhőmérséklet eléri a 40 °C-ot, sürgősségi állapot lép fel. Ha a testhőmérséklet 42 °C fölé emelkedik, akkor az agyban, a májban, a vesékben és a vázizmokban gyakran alakul ki sejtkárosodás éppúgy, mint vérzékenység.

A hőkimerülés kezelése

Hőkimerülésról akkor beszélünk, amikor egy személy teste túlzottan felhevül, de nincs láza, éber marad, és tudatánál van. A beteget hűvös, árnyékos helyre kell vinni, és óránként fél liter folyadékot itatni vele, hogy szervezete visszanyer­je víztartalmát. Tegyünk literenként fél teáskanál sót a folyadékba, hogy meg­előzzük a szervezet alacsony nátriumszintje miatt kialakuló szövődményeket.

A hőguta kezelése

A beteget kórház­ba kell szállítani, ahol elérhetők az újraélesztéshez és az életfunkciók támoga­tásához szükséges vénás gyógyszerek. Vegyük le a beteg ruháit, és vigyük egy hűvös, jól szellőző helyiségbe. A testhőmérsékletét sűrűn kell ellenőrizni, a kitű­zött cél, hogy egy órán belül 38 °C alá süllyedjen a láza. Ha lehetséges, fújjunk a betegre hideg párát, és helyezzünk köré ventilátorokat.

A jeges borogatás al­kalmazása kérdéses, mivel összehúzza az ereket, valamint hidegrázást okoz, és ezáltal ismét megemeli a test hőmérsékletét. A súlyos hőgutát alacsony vér­nyomás és görcsrohamok kísérhetik, amiket kezelni kell. Másik szövődmény az acidózis, egy életveszélyes állapot, amely kórházi kezelést igényel. A legtöbb be­teg 48 órán belül teljesen felépül a hőgutából.

Melyik gyógynövény a legjobb választás?

  • Japánloncvirág-tea: 5 g japán loncvirágot és 3 g kínaimenta-levelet leforrázva pár percig kell áztatni. Ezt a teát kell fogyasztani egész nap 10-30 napon ke­resztül.
  • Gyógynövényes főzet: 12 g Pseudostellaria heterophylla gyökeret 15 g kígyószakáll gyökérgumóját 5 g nyers édesgyökeret és 5 g kínaimenta-levelet üveg- vagy kerá­miaedényben három pohár vízzel fel kell forralni, majd további 30 percig las­sú tűzön főzni. Leszűrve naponta kétszer egy pohárral kell ebből a főzetből elfogyasztani.
Tipp: Az akupunktúrás kezelés hasznos lehet és kombinálható a gyógynövényrecep­tekkel. A hőguta kezelésére egy alkalom 30 percig tart. Minél hamarabb kapja a beteg az állapot felléptét követően, annál hatékonyabb lesz.

Végeztessünk akupresszúrát!

A Ru Zhong, a Qu Chi és a Hegu pontokra kell az ujjbeggyel közepesen erős nyo­mást gyakorolni. Amikor a könyök behajlított állapotban van, akkor a Qu Chi pont a könyökhajlat külső oldalán lévő bemélyedésben helyezkedik el (az átlós könyökízület oldalirányú végénél). A Hegu pont a kézháton a hüvelykujj és a mu­tatóujj között található. Az emlőbimbó középpontjában található a Ru Zhong pont.

Milyen étrend segíthet hőguta esetén?

A hőgutában szenvedők vízháztartásának helyreállítását a görögdinnye és a körte segítheti. Általánosságban fogyasszunk könnyű, friss ételeket, mint a paszternák, a zeller, a spenót, a padlizsán, a porcsin, a viasztök, a mungóbab, a keserű uborka, a tofu és a retek. A zöld tea szintén előnyös, mivel enyhe tisztító hatással rendelkezik. Kerülendők a „melegítő” sajátságú ételek, mint a csilipaprika, a mustárzöld, a marhahús, a bárányhús éppúgy, mint a zsíros, olajos ételek is.

A hőguta legjobb természetes kezelése a megelőzés a test hűtésével.

Mit együnk?

Elfogyasztott ételeink legyenek egyszerűek és könnyűek, elsősorban gyümölcsök és zöldségek. A zeller, uborka, görögdinnye és narancsfélék különösen hasz­nosak magas víztartalmuk miatt. Sózzuk meg jól az ételeket az elektrolitok megfelelő szinten tartása céljából. (Az elektrolitok különböző ionok, például nátrium, kálium vagy klorid, amelyekre a sejteknek elektromos töltésük sza­bályzásához és a vízmolekulák sejtmembránon keresztüli mozgásához van szük­ségük.)

Ügyeljünk a megfelelő mértékű folyadékbevitelre, igyunk még mielőtt megszomjazunk! A sok folyadék fogyasztása létfontosságú a melegben végzett tevékenység előtt, közben és utána. Ezt követően is folyamatosan igyunk sok fo­lyadékot, például vizet vagy sportolóknak ajánlott italokat 15 percenként. Ha melegben tartózkodunk vagy erős testmozgást végzünk, általában kerüljük a koffeint, a meleg italokat és az alkoholt, mert ezek melegítenek és kiszáradáshoz vezethetnek.

Fontos a megelőzés!

Ha a napon tartózkodunk vagy testmozgást végzünk, viseljünk könnyű, laza ru­hát, például pamutot, így az izzadság el tud párologni. Még jobb olyan ruhát fel­venni, amely meleg időben is alkalmas testmozgásra, ugyanis ezek elszívják a nedvességet a testfelületről, és a test hőmérsékletét alacsonyan tartják (konk­rét termékekről érdeklődjünk a sportüzletekben). Viseljünk kalapot is, ami árnyékot ad és jól szellőzik. Ha kezd melegünk lenni és fáradunk, hagyjuk abba a tevékenységet és próbáljuk hűteni magunkat. Menjünk hűvös helyre, épületbe vagy árnyékba.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hőguta komoly következményekkel járhat, így a ki­egészítő kezelési módok önmagukban csak nagyon enyhe esetekben alkalmaz­hatók. Ha bármilyen jel utal arra, hogy az állapot rosszabbodik, azonnal keres­sük fel orvosunkat, hogy megkaphassuk a megfelelő kezelést.

  • Atropa belladonna: Amennyiben a tünetek hirtelen alakultak ki például a túl­zásba vitt napozás miatt, használjuk a Belladonnát. Jellemző ilyenkor a lüktető, doboló fejfájás, ami kisugárzik a fejből a hát felé, ezt az érzést enyhíti, ha szabadon hagyjuk a hajat, illetve ha hátrahajtjuk a fejet. A bőr élénkpiros, nagyon száraz és meleg tapintású.
  • Glonononium: Ezt a szert a hőguta miatti fejfájás kezelésére használhatjuk, de ekkor a hátrahajtott fej erősíti a fájdalmakat. A tünetek gyorsan alakulnak ki, enyhülnek, ha friss, hideg levegő éri a fejet, de a közvetlen hűtés (például jégzselével) rontja a tüneteket. A fájdalom felfelé terjed és rosszabbodik az állapot, ha mozgunk, de javul, ha levetkőzünk.
  • Carbo vegetabüis: Az enyhe folyadékvesztést köve­tő ájulás kezelésére használjuk a szert. A beteg­nek „légszomja” van, legalábbis nagyon vágyik a friss hűvös levegő után, hogy jobban érezze ma­gát. A levegőtlen környezet tovább rontja a tü­neteket, míg a hideg italok kortyolgatása és a pihenés felpolcolt lábakkal egy hűvös szobában javulást hoz.
Jó tanács: Kerüljük a napot, amikor a legerősebben süt, 11:00 és 15:00 óra között.

A hőguta súlyos, veszélyes állapot, amit nagyon magas testhőmérséklet, csök­kent izzadás, esetenként ájulás, öntudatlanság jellemez. Hőguta általában magas hőmérsékletű környezetben való hosszas tartózkodás után alakul ki. Fontos elkülöníteni a hőkimerüléstől, amelynek fő tünetei a gyengeség, hányin­ger, szédülés és intenzív izzadás.

Hőguta esetén a beteget azonnal kórházba, orvoshoz kell szállítani

Mivel életveszélyes állapotról van szó, ne kísérletez­zünk a különböző, bizonytalan hatású házi szerekkel. Az orvosi kezelés alapja a test hőmérsékletének lehűtése. Az orvos vagy a mentő érkeztéig a beteget borogassuk vizes ruhával, vagy ventilátorral fokozzuk a párolgás okozta hőleadást.

Hőkimerülés esetén a tüneteket a magas hőmérsékletű környezetben vég­zett fizikai munka során izzadás következtében kialakuló folyadék- és ásványi­anyag-hiány okozza. A beteget le kell fektetni, és néhány percenként kis mennyi­ségű, hideg folyadékot adni neki. Erre a célra a legmegfelelőbbek az izotóniás italok, de ha ezek nem állnak rendelkezésre, enyhén sós víz vagy – ha a beteg kívánja – menta- vagy kamillatea is alkalmazható. A teák előnye, hogy kelle­mes ízük miatt az elesett, esetenként hányingerrel is küszködő betegek egy ré­sze könnyebben meg tudja inni, mint a vizet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.