Panaszok és kezelésük

Az íngyulladás tünetei, kezelése

A tendonitis egy ín fájdalmas gyulladása, azé a szöveté, amely az izmokat és a csontokat összeköti. Amikor egy ín begyullad, a hozzá tartozó izom meghúzása ingerlő fájdalmat okoz és a mozgása nehezített. A leggyakoribb oka az íngyulladásnak egy izom túlerőltetése. Ez edzés közben jelenhet meg, különösen, amikor új edzésprogram kezdődik, vagy az edzés terhelésszintjét emelik.

Mivel az ín nincs hozzászokva ehhez a fokozottabb igénybevételhez, begyulladhat. Az életkor előrehaladtával szintén növekszik az íngyulladás kockázata, mivel az izmok elvesztik korábbi rugalmasságukat és nagy mozgásképességüket. Az íngyulladás tünetei rendszerint néhány nap alatt enyhülnek, de súlyosabb esetekben akár hat hónapig is fennállhatnak. Íngyulladásra hajlamos testrészek az Achilles-ín, a vállak és a csuklók.

Jó tudni! A fájdalom kézben tartása az elsődleges célja mind a hagyományos, mind az alternatív terápiáknak. Ha a fájdalom már enyhült, a kezelés a mozgásképesség fokozását és az inak erősítését is magában foglalhatja, hogy a további sérüléseket kivédjék.

Pihentetés és jegelés

A kezdeti kezelés során az érintett területet nem szabad mozgatni, és el kell kerülni a kiváltó tevékenységet. A vállat azonban mozgatni kell, mert „befagyhat”. Az orvos belátása szerint karfelkötő kendővel, sarokemelővel vagy sínekkel rögzíteni lehet a területet. 15-20 perces jegelés gyakran segít.

Fontos a testmozgás!

Kezdjünk el mozogni, amikor a kezdeti fájdalom csökken, hogy visszanyerjük normális mozgásunkat, és erősítsük az inakat. A hidroterápia vagy a vízi aerobik jó mozgásforma az izomműködés helyreállításához, mivel a víz felhajtóerejének köszönhetően könnyebbnek érezzük testünket. Javasolt a fizioterápia az inak erősítésére és a kiújulás megelőzésére.

Jó tudni! Szükség szerint nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket (NSAJD-eket) lehet szedni a fájdalom enyhítésére. Az íngyulladás miatt fájó ízületekbe szteroidokat fecskendezhetnek.

Az ultrahang kezelés

Jótékony hatása lehet a magas energiájú fókuszált ultrahangkezelésnek (ez egy nem invazív kezelés, amelynek során magas energiájú hullámokat juttatnak az érintett területre a bőrön keresztül), ha az ínén kalciumlerakódások vannak. A meszesedéssel járó vagy anélküli fájdalom és duzzanat fókuszált hullámok nélküli ultrahanggal kezelhető.

A gyógynövények jótékony hatása

A hagyományos kínai gyógyászat területén járatos szakemberhez/orvoshoz célszerű fordulni a fájdalom és a gyulladás csökkentésére specifikusan alkalmazandó gyógynövények tekintetében. Az alkalmazandó gyógynövények az egyéni állapottól függenek. Bizonyos esetekben a betegnek csak akupunktúrás kezelésre lehet szüksége.

Miben segít az akupunktúra?

Az akupunktúrás kezelés csökkentheti a fájdalmat és megakadályozhatja az íngyulladás kiújulását. A kezelések száma az állapot súlyosságától függően változhat. A beteg már röviddel a kezelés megkezdése után érezhet bizonyos fokú javulást.

Óvatosan az akupresszúrával!

Az állapot ilyen jellegű kezelésének megkezdése előtt a kezelőorvossal egyeztetni kell. Lehet, hogy ez a kezelésmód nem alkalmas az adott állapotra.

Mit együnk?

Az íngyulladás esetére nincsenek specifikusan javallott ételek, azonban célszerű kiegyensúlyozott étrendet követni az egészség megőrzése érdekében. Frissen készült ételeket kell fogyasztani, és a megfelelő mértékű napi folyadékbevitelről gondoskodni kell. Kerülendő a metélőhagyma, a marha- és a bárányhús, valamint a csilipaprika, mivel ezek kölcsönhatásba lépnek a gyógynövényes kezelésekkel és növelik a szervezetben a „meleget”.

Íngyulladás esetén a fájdalom és a kellemetlen érzés oka a gyulladás. Fájdalomcsillapításra íngyulladásnál is kövessük a ficam esetén javasolt gyulladásgátló hatású étrendet, az étrend-kiegészítőkre és gyógynövényekre vonatkozó irányelveket. Az alábbiakban ezektől eltérő terápiákat ajánlunk a fájdalom csillapítására.

Minden, amit a proloterápiáról tudni kell…

A kezelés során egyszerű vegyületeket (általában dextrózt vagy kalcium-karbonátot) tartalmazó oldatot juttatnak injekcióval a sérülés helyére. Ez gyulladásos válaszreakciót indít, amelynek hatására javul a vérellátás, és új sejtek növekedéséhez, valamint a sérült kötőszövet regenerálódásához szükséges tápanyagok jutnak ide. Az injekciókról konzultáljunk proloterápiában jártas természetgyógyász orvossal.

Masszázs és hidroterápia

A masszázs hasznos lehet a fájdalom csillapításában és a mozgástartomány növelésében. Keressünk fel szakképzett gyógymasszőrt, aki tapasztalt az íngyulladás kezelésében. Az első 48 órában masszírozzuk jéggel, azután próbáljuk ki a hidroterápiát, vegyünk hideg-meleg váltófürdőt. Áztassuk az érintett területet 3 percig meleg, majd 30 másodpercig hideg vízben.

Ultrahangos kezelés (fonofrézis)

A terápiában nagyfrekvenciás hanghullámot alkalmaznak egy terület melegítésére és a vérellátás javítására. Ilyen kezelést csontkovácsnál vagy sportklinikán alkalmaznak.

Jó tudni! A bőrön át történő ideg-izom ingerlési módszer (angol rövidítése: TENS) keretében elektromosságot alkalmaznak fájdalomcsillapításra. Ilyen kezelést csontkovácsoknál vagy sportkórházban is alkalmazhatnak.

Az íngyulladás kezelésére szolgáló homeopátiás szereket soroljuk fel az alábbiakban. Természetesen ezek a szerek csak az enyhébb tünetek kezelésére szolgálnak, a krónikus esetek (például az Achilles-inat érintő problémák) kezelésére kérjük homeopata orvos segítségét.

  • Ruta graveolens: A beteg úgy érzi, mintha eltört volna a végtagja, sajog és belső zúzódások nyomát érzi. A gyulladt ín a bokában annyira fájdalmas és érzékeny, hogy bénának érzi a lábát a beteg. Ez általános gyengeség érzéséhez vezet a lábakban, lépcsőzéskor a térdek „szabadon” mozognak. Ilyenkor használjuk ezt a szert.
  • Bryonia cretica: Ha a gyulladást és a fájdalmat a legkisebb mozgás is kiváltja, de észrevehetően javul a helyzet, ha a beteg nyugodtan és biztosan tartja az érintett testrészt, válasszuk a Bryoniát.
  • Rhus toxicodendron: Akkor használjuk, ha az érintett terület meleg és gyulladt, tépő fájdalom társul hozzá, ami jelentősen romlik, még elviselhetetlenebbé válik, ha a beteg pihenni és aludni próbálna. A tünetek ideiglenesen javulnak finom mozgásra és meleg fürdőre.
  • Árnika: Mint a legtöbb ízületi és izompanasz esetén, az íngyulladás kezelésében is a hegyi árnika (Arnica montana) az egyik alapvető gyógynövény. A fájdalom és gyulladás enyhíthető árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel vagy a növény tinktúrájával végzett helyi kezeléssel. Az alkoholos kivonatot hígítsuk legalább háromszorosára vízzel vagy kamillateával, mert a tömény kivonat helyi irritációt, bőrgyulladást okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.