Panaszok és kezelésük

Az arcfájás kezelése

Diagnózis az arcfájásra

Az arcfájásnak számos típusa létezik. Némelyik súlyos és folyamatosan tartó, míg mások enyhék és esetiek. A fájdalom lehet szaggatott és folyamatos, változó in­tenzitású és évekig is fennállhat. Érintheti az arc egy kis területét, de kiterjedhet a teljes arcra és a szájra is. Ezt a típusú fájdalmat gyakran szűnni nem akaró, lükte­tő és sajgó fájdalomként írják le.

Mi váltja ki?

Arcfájást számos állapot kiválthat, de a leggya­koribbak az orrmelléküregek gyulladása, a fül fertőzései, fogászati problémák (tályog vagy fogfájás), fejfájás, herpesz (övsömör), mumpsz és a háromosztatú ideg fájdalmas gyulladása (arcidegzsába) súlyos, hasogató fájdalommal, gyakran az aj­kak, a fogíny vagy az orcák érintettségével. A fülek területén jelentkező fájdalom kapcsolatban lehet a bőr, a fogak, a mandulák, a garat, a gégefő vagy a nyak álla­potával.

Az állkapocs területe körüli fájdalmat az orrmelléküregek gyulladása, fo­gászati tályog vagy daganat okozhatja. Arcfájást specifikus sérülés, az étel megrágása vagy egyes esetekben a bőr legkisebb érintése is kiválthat. Az állapot a stresszel is összefüggésben áll és gyakran társul a szervezet egyéb részeinek fájdalmaihoz (pl. az irritábilis bél-szindróma vagy a viszkető bőr esetén).

Azonosítsuk az arcfájás okait!

A fájdalom következményeként a legtöbb ilyen beteget depresszió és szorongás is gyötri. Az arcfájások számos típusa kontrollálható gyógyszerekkel, de bizonyos esetek­ben az okot nem lehet megtalálni és a fájdalom nem reagál fájdalomcsillapítókra. Azoknak, akiket olyan állapotok érintenek, mint a háromosztatú ideg gyulladása, amelyben a gyógyszeres kezelés eredménytelen, a műtéti beavatkozás enyhülést hozhat. A hosszú ideje fennálló arcfájást mindig orvosnak kell kivizsgálnia.

Az arcfájás hagyományos kezelése az októl függ

Az arcfájás gyakori tünete az arcidegzsábának, amely kínzó, villámcsapásszerű, jellemzően az orr, az ajkak, a szem és a fül körül jelentkező fájdalmat okoz. A fájdalom a háromosztatú ideg – az ötödik és a legnagyobb agyideg – rendellenességéből ered, azonban arc­üreggyulladás, fogfertőzés, fülfertőzés, fejfájás, herpesz, állkapocs-ízületi fájda­lom és ritkábban daganat kísérője is lehet, ezért szükség van bizonyos vizsgálatok elvégzésére, hogy kizárhassák a daganat és a fertőzés lehetőségét.

Ha fertőzés okozza a fájdalmat, akkor annak megfelelően kell kezelni. Amennyiben a fertőzés forrása a herpesz, a kezelés a vírusok aktivitásának visszaszorításá­val történik.

Életmód-változtatás

Próbáljunk meg elkerülni minden lehetséges kiváltó tényezőt, beleértve a forró és a hideg vizet vagy környezetet, illetve az arc irritációját, például a borotválkozást.

Az arcidegzsába kezelése

Az arcfájás típusának kezelésére felírt gyógyszerek közé tartozik a karbamazepin, a gabapentin és az izomlazítók, mint például a baklofen. Amennyiben a gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak, el lehet végezni a sztereotaktikus radiosebészeti beavatkozást, amelynek során elroncsolják a háromosztatú ideget, hogy így megszüntessék a betegséget. Egyéb technikák is hatásosak, mint pél­dául a perkután rádiófrekvenciás abláció, amely során egy felhevített elektróda segítségével hőkárosodást ejtenek az idegen.

 Jegyezzük meg! Általánosságban nincsenek kimondottan az arcfájás kezelésére szolgáló gyógynövények, azonban a hagyományos kínai orvoslásban jártas szakember javasolhat az adott állapotban alkalmazható gyógynövényeket.

Mire alkalmazható az akupunktúra?

Az akupunktúra mind az arcfájás tüneteinek, mind okainak kezelésében alkal­mazható. Az akupunktúrát az arcidegzsába terápiájára is széles körben alkal­mazzák és enyhíteni képes az éles fájdalmat is. Specifikus diagnózisért és keze­lési tervért hagyományos kínai orvoslásban jártas szakemberhez kell fordulni.

Mire alkalmazható az akupresszúra?

A Xia Guan és a Quan Liao pontok alkalmasak az arcfájás enyhítésére. A Xia Guan pontok a fülek előtt, az állkapocs mélyedésénél találhatók. A Quan Liao pontok körülbelül 7,5 cm-re az orrnyílásoktól, közvetlenül az arccsont mélyedé­se alatt találhatók. Ezekre a pontokra az ujjbegyekkel közepes erősségű nyo­mást kell gyakorolni.

Jegyezzük meg! Az egészséges, kiegyensúlyozott, friss gyümölcsökből, zöldségekből, változatos gabonafélékből álló étrend mindig előnyös, de a fájdalom enyhítésére különösen a zöldhagyma, a porcsin, a táró, a licsi, a borsmenta, a tök és a keserű uborka fogyasztása alkalmas.

Hogyan állítsuk össze étrendünket?

Étrendünket úgy állítsuk össze, hogy kerüljük a gyulladást fokozó ételeket, például finomított cukrokat, hidrogénezett olajokat és glutént. A glutén olyan fehér­je, ami gabonafélékben, főleg búzában található, és kimutatták, hogy gyulla­dáskeltő lehet. A lazac, a makréla és a dió gazdag esszenciális zsírsavakban, ezért gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A lenmagban szintén sok esszenciális zsírsav van, emellett rosttartalma is magas. Szórjunk belőle gabonapehelyhez, vagy keverjük turmixba, gyümölcslébe.

Tipp: A stressz csillapítása elengedhetetlen a fájdalom kezelésében. Sajátítsunk el lazító technikákat, hogy hatékonyabban küzdjünk meg a stresszes körülményekkel. Egy jó masszázs nyugtató olajkeverékkel szintén segít.

Milyen étrend-kiegészítő nyújthat megoldást?

Egy jó minőségű multivitamin megfelelő tápanyagokat biztosít a sérült szövet gyógyulásának elősegítéséhez. Kövessük a termék csomagolásán található használati útmutatót!

Szedjünk naponta 400 mg glükózamin-szulfátot az ízü­leti fájdalmak csökkentésére és a porc újraképződésének gyorsítására. Ez kü­lönösen akkor hasznos, amikor a fájdalom állkapocs-ízületi működési zavar­hoz köthető. A metil-szulfonil-metán (MSM) természetes gyulladásgátló és segít a fájdalom megszüntetésében: szedjünk belőle 200 mg-ot naponta, valamint napi 4-6 g halolajat a gyulladás mérséklésére és az ízületek olajozottságának biztosítására.

Lehet, hogy észlelhető eredmény csak 2-3 hónap elteltével fog jelentkezni. Szedjünk éhgyomorra 1-2 kapszula proteáz-enzimet a gyulladás csök­kentésére. Napi 50 mg B-vitamin-komplex bevite­le erősíti az idegrendszert és segít a stressz legyő­zésében. Napi három alkalomra elosztva, 250 mg magnézium nyugtatja az idegrendszert.

Milyen gyógynövényeket szedjünk?

Szedjünk naponta háromszor 500 mg bromelaint természetes gyulladásgátló hatásáért. A kapszaicin tartalmú krém segíthet gátolni a fájdalomüze­netek közvetítését az agyba. A krémet az érintett területen naponta 2-4-szer alkalmazzuk.

Az ör­dögkarom (Harpagophytum procumbens) enyhíti az ízületek fájdalmait, és különösen akkor hasz­nos, ha a beteg állkapocs-ízületi működési zavar­ban szenved. Fogyasszon 1500-2500 mg-ot na­ponta háromszor, kivéve akkor, ha epeköve, gyomorégése vagy fekélye volt.

A gyömbér is gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik és enyhíti a fájdalmat. Adagja naponta 3 alkalommal 1-2 gramm vagy 1-2 ml tinktúra formájában.

Amennyiben a tünetek megegyeznek az alább felsoroltakkal, akkor az itt emlí­tett homeopátiás szerek alkalmazhatók enyhe vagy középsúlyos fájdalom esetén. A gyakori vagy visszatérő fájdalom kezelését azonban bízzuk homeopata orvosra.

  • Aconitum napellus: Használjuk akkor az Aconitot, ha a fájdalom hirtelen és minden előzmény nélkül alakul ki az után, hogy az arc hideg száraz levegő­nek volt kitéve. Jellemző tünet, hogy a beteg nagyon rosszul tűri a fájdalmat, egészen addig a pontig, hogy már nyugtalanságot és pánikot vált ki.
  • Arsenicum album (Acidum arsenicosum anhydricum): Ha a fájdalom égő, hasz­náljuk ezt a szert. A fájdalmat ideiglenesen enyhíti a meleg, de a hideg ront­ja. A tünetek különösen riasztóak lehetnek éjszaka vagy a kora reggeli órák­ban. A fájdalom észrevehetően nagyobb a jobb oldalon.

Növényi szerekkel az arcfájdalom akkor csillapítható, ha azt valamilyen zúzó­dás, izomsérülés, esetleg arcüreggyulladás váltja ki, vagy idegi eredetű.

Borogassunk meleggel!

Ha az arc fájdalma zúzódás, fejfájás vagy arcüreggyulladás következménye, az arcra helyezett felmelegített sót tartalmazó zacskóval vagy meleg vízzel átita­tott törülközővel enyhíthetők a panaszok. A törülközőre csöppentett néhány csepp levendula-illóolajjal (Lavandula angustifolia) a kezelés kellemesebbé te­hető, ráadásul a beteg idegi feszültsége és egyes esetekben a fejfájás is csök­kenthető.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis), a borsosmenta (Mentha piperita) illóolaja a vérkeringés élénkítésével fejti ki fájdalomcsillapító hatását. Ezeket az olajokat ne használjuk a szem, az orr vagy a száj közvetlen közelé­ben, mert irritáló hatásúak lehetnek. Gyermekek esetén teljes mértékben ellenja­vallt alkalmazásuk, mivel légzési nehézséget okozhatnak.

Fekete nadálytő és varázsos hatása

A fekete nadálytő (Symphytum officináié) gyökere gyulladás­csökkentő hatása miatt alkalmazható mechanikai sérülések, zúzódások ke­zelésére, a fájdalom csillapítására. A nadálytő azonban májkárosító vegyü­leteket is tartalmaz, ezért a növényből készült kivonatokat tilos szájon át fogyasztani és sérült bőr kezelésére alkalmazni.

A mérgező alkaloidok kis­mértékben az ép bőrön át is felszívódnak, ezért csak az olyan gyári készít­mények alkalmazása javasolható, amelyek esetén garantált, hogy nem tar­talmaznak az egészségre ártalmas mennyiségű májkárosító vegyületet. Terhesség, szoptatás ideje alatt és kisgyermekeknek alkalmazása ellenjavallt. Vigyázni kell, hogy a nadálytő kivonata ne kerüljön a szembe vagy a szájba, mert ott gyorsabban, nagyobb mennyiségben szívódik fel, és mérgező hatá­sai lehetnek.

  • Arnika: A zúzódás következtében kialakuló gyulladás enyhíthető, a gyógyu­lás gyorsítható árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel. A növény virágzatának 2 grammjából 1 dl vízzel készült forrázatát borogatásként alkalmazhatjuk a gyulladt ízület kezelésére. Árnikakészítményt csak ép bőrön alkalmazzunk, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűség­gel alakulhat ki allergia a növénnyel szemben. Azoknál, akik már allergi­ásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó nö­vényre (pl. kamillára), nagyobb az allergia kockázata. A száj, a szem környékét ne kezeljük árnikakivonattal, hogy elkerüljük a nyálkahártyá­ra vagy a szájba kerülését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.