Fájdalom enyhítése

Íngyulladás kezelése

Hallott már a teniszkönyökről? Nos, az is egyfajta íngyulladás, vagyis az izmokat a csontokkal összekötő igen erős szövet irritációja és gyulladása. Az állapot bármelyik inat érintheti, de a leggyakrabban a vállban, a csuklóban, a sarokban (Achilles-ín­gyulladás), a térdkalács alatt és a könyökben alakul ki. Rendes körül­mények között az izmok mozgatását az inak akadálytalan mozgása kíséri. Ám ha egy ín begyullad, minden apró mozdulat fokozza az irritációt.

Miért alakul ki?

Sajnos ahogy az ember öregszik, az inak „rojtosodni” kezdenek, és elveszítik gumiszalagszerű rugalmasságukat, így könnyebben alakulhat ki íngyulladás, különösen a mozdulatok tartós ismételgetése esetén -, például amikor teniszezik, virággumókat ültet, úszik, focizik, golfozik vagy éppen kifesti a lakást – esetleg baleseti sérülés után. Az olyan álla­potok, mint a reumás ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a köszvény vagy a pajzsmirigybetegség, ugyancsak erősíthetik a fogékonyságot. Olykor még a rossz tartás vagy a túlzott nyújtás is okozhat íngyulladást: gyakori eset például, hogy valaki, aki csak most kezd el egy bizonyos testmozgást végezni, bemelegítés nélkül vág neki az edzésnek, vagy azonnal túl inten­zív mozdulatokat végez. Az inak nem bírják a hirtelen túlerőltetést, és bumm, már jelentkezik is a fájdalom.

Jegyezzük meg! Ám akárhogy alakul is ki az íngyulladás, fájdalmas. Az érintett terület megduzzad, érzékennyé válik. Ha az állapot súlyosbodik, vagy ha elha­nyagolják, ínszakadás is bekövetkezhet. Ám ne aggódjon: az íngyulladás pihentetés és gyulladáscsökkentők hatására legtöbbször szépen gyógyul.

Az első teendők

Nem kell szenvednie – próbálja ki inkább az alábbi lépéseket.

1. Álljon le!

Bármilyen tevékenységet folytat is, ahogy megérzi a fájdalmat, azonnal hagyja abba és pihenjen.

2. Elő a jéggel!

Tegyen egy zacskó tört jeget vagy jeges borogatást 20 percig a fájó pontra, hogy enyhítse a fájdalmat és a duzzanatot.

3. Vegyen be fájdalomcsillapítót!

Itt az ideje lenyelni valamilyen gyulladáscsökkentő gyógyszert, például ibuprofent vagy naproxent. Kövesse a csomagoláson megadott adagolási utasításokat.

4. Próbálkozzon nedves meleggel!

Ha a duzzanat eltűnt, de a terület még mindig fáj, tegyen 20 percig melegí­tőpárnát vagy nedves, meleg ruhát a fájó pontra: a meleg kitágítja az ereket, és fokozza a terület vérellátását, felgyorsítva a gyógyulást. Melegítés után próbálja masszírozni a fájó területet, vagy végezzen óvatos nyújtást.

Azonnali enyhülés

Ha sajog és érzékeny a válla (vagy a könyöke, a csuklója, a sarka), az alábbi módszerekkel mulaszthatja el a leggyorsabban a fájdalmat.

Pihenő. Hagyja abba, amit csinál, és pihentesse az érintett területet.

Nyújtás. A fájó testrészek izmainak kíméletes nyúj­tása hatékonyan enyhítheti az íngyuiladással járó fájdalmat. Ám ha a nyújtás közben fájdalmat érez, akkor nem jól csinál valamit.

Víz. Ha sok vizet iszik, az elősegítheti az inak olajozottságát, ami pedig hozzájárulhat a normális mozgásképesség helyreállításához.

Kihangosítás. Ahelyett, hogy telefonálás közben a nyakát és a vállát erőltetné, használjon kihangosítót vagy headsetet a fájdalommentes beszélgetéshez.

Mit tehet az orvos?

A szakember úgy ellenőrizheti, valóban íngyulladása van-e, hogy bizo­nyos mozdulatok bemutatására kéri, és megállapítja, pontosan honnan származik a fájdalom. Röntgenvizsgálatot, MR- vagy CT-felvételt is kérhet, hogy kizárja a szakadást és megvizsgálhassa az ín esetleges elváltozá­sait. Az íngyulladás kezelésének legfontosabb elemei: pihentetés, nedves meleg, kíméletes nyújtás és gyulladáscsökkentők szedése. Komplikáltabb esetekben orvosa a következő módszereket javasolhatja.

Kortikoszteroidok. A kortikoszteroid-injekciók a fájdalmat és a gyul­ladást is enyhítik – a többször ismételt injekció azonban gyöngítheti az inat. Jó alternatíva lehet a fájó ponton bedörzsölt kortikoszteroid-oldat, amelynek bőrön át való felszívódását gyenge elektromos árammal segítik elő fizikoterápia során.

Fonoforézis – szonoforézis. Orvosa fizikoterapeutához is beutalhatja, ahol az érintett terület ultrahangos kezelésével próbálhatják csökkenteni az íngyulladással együtt járó gyulladást és fájdalmat.

Segítsen magán

Ha a gyulladás nem különösen erőteljes, és az ín sem sérült meg, állapota enyhítése elsősorban önön múlik. Érdemes megpróbálkozni az alábbi módszerekkel.

Pihentetés. Kerülje a gyulladt ín terhelését – szükség esetén sínnel, fűzővel vagy fáslival akadályozza meg a mozgatását. Ha csak teheti, emelje meg a fájó testrészt, hogy ezzel is csökkentse a duzzanatot. Ne törekedjen azonban teljes mozdulatlanságra: az óvatos nyújtás és a kíméletes mozgá­sok, például az úszás, valószínűleg nem okoznak problémát.

Fáslizás. Bugyolálja be fáslival a gyulladt pontot, így a duzzanat kisebb lesz, segítve az ín gyorsabb gyógyulását. A kötés azonban ne legyen annyira szoros, hogy kényelmetlennek érezze vagy hogy akadályozza a vérkeringést.

Ergonómia. Vizsgálja meg azokat a mozdulatait – ahogyan ül, köny­vet tart, könyököl stb. -, amelyek megterhelhetik inait és izmait. Gyako­rolja, miként vizsgálhatja át gondolatban a testét és hogyan lazíthatja el a feszültnek tűnő izmokat. Próbáljon változtatni az ízületeit érő terhelése­ken – így például ahelyett, hogy egy nehéz könyvet behajlított csuklóval tartana, olvassa inkább úgy, hogy az ölében támasztja meg. Ha teniszkönyök kínozza, ügyeljen arra, hogy ütőjének széles markolata legyen, és ne feszítse túl a húrjait. Ellenőriztesse hozzáértő teniszoktatóval az ütő markolatát, húrfeszességét, nagyságát és súlyát.

Erősítő és nyújtó gyakorlatok. A duzzanat lelohadása és a gyógyulás megindulása után gyógytornász segítségével dolgozzon az érintett inak és a környező izmok megerősítésén és nyújtásán. Ez segítheti az ín gyógyulá­sát és normális állapotának helyreállását.

Ha nagyobb a baj

Amennyiben a gyulladás súlyos, komolyabb beavatkozásra lehet szükség.

Műtét. Noha az operáció ritka, egyes esetekben muszáj eltávolítani az ín körüli gyulladt szöveteket. Ha az ín be- vagy elszakadt, orvosa helyreállít­hatja – ez enyhíti a fájdalmat, és lehetővé teszi a testrész újbóli használatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.