Betegségek és megelőzésük

Íngyulladás, burzitisz kezelése

Tünetek

A változatosság gyönyörködtet – testet, lelket egyaránt. A test nem sze­reti a terhelés alatt végzett, sokszor ismétlődő mozgást: ettől az érintett íncsoport gyulladásba jöhet (gondoljunk csak a teniszezők úgynevezett „teniszkönyökére”). Az inak a csontokat az izmokkal összekapcsoló feszes, erős kötőszöveti szalagok. Időskorra veszítenek rugalmasságuk­ból, ami ugyancsak kedvez az íngyulladás kialakulásának.

Az íngyulladás (tendinitisz) sajátos formája fejlődhet ki annál, aki sokat könyököl. Az ízületek túlerőltetése burzitiszt is okozhat: ilyenkor begyulladnak a nyálkatömlők (bursák), melyek feladata, hogy csökkentsék a súrlódást azokon a helyeken, ahol bőr, izom vagy ín mozog a csont felett. Ezek a bántalmak azonban odafigyeléssel megelőzhetők.

Tipp: Egy reumatológus becslése szerint a rendszeres aerobik-, nyújtó- és erősítő­gyakorlatok bevezetésével, a testmozgásra fordított idő és erőfeszítés fokozatos növelésével akár 90%-ban megelőzhető a burzitisz és az íngyulladás.

Prevenció első körben

  • Személyre szabott mozgásformák. Az íngyulladást és a burzitiszt több­nyire az ízületek és az izmok túlerőltetése vagy repetitív igénybevétele okozza. A megoldás azonban nem a testmozgás, a sport elhanyagolása vagy teljes mellőzése, hanem a sérülések tudatos megelőzése személyre szabott mozgásformákkal és néhány, az alábbiakban részletezett óvin­tézkedéssel.
  • Mutassuk meg a gyógytornásznak, személyi edzőnek, sportorvosnak vagy háziorvosnak, milyen gyakorlatokat végzünk rutinszerűen, hogy felhívhassa figyelmünket az ízületeket, inakat fölöslegesen terhelő mozdulatokra.
  • Bemelegítés. Ahogy a meleg víz sem jön azonnal, amikor megnyitjuk a csapot, úgy az izmoknak és ízületeknek is szükségük van pár percre, hogy edzés előtt bemelegedjenek.
  • Rendszeresség és fokozatosság. Aki komolyan gondolja a testmoz­gást, ne csak hébe-hóba, havi egy-két alkalommal, hanem heti rend­szerességgel végezze. A csapatjátékokat kedvelők, akik szívesen fociz­nak, kosaraznak, röplabdáznak a barátaikkal, kollégáikkal, edzés vagy bemelegítés nélkül soha ne lépjenek pályára. A testmozgásra szánt időt – súlyzózásnál a vas tömegét – hetente csak 5-10 száza­lékkal érdemes növelni.
  • Heti változatosság. Aki például hetente kétszer súlyzózik, a hét egy napján iktasson be lábizom-erősítést, másnap pedig, mondjuk, a felsőtestét eddze; ha hetente háromszor fut, a hét többi napján biciklizzen. Ha valaki egy egész napot intenzív ker­tészkedéssel tölt, másnap locsolja meg a gyepet, vagy sétáljon a környéken.
  • Pihenés. Minden héten tartsunk legalább egy pihenőnapot. Ha a test­mozgás után megfájdul valamelyik ízületünk, a gyulladás megelőzése érdekében jeges borogatással kezeljük.
  • Izomerősítés. A szabad súlyokkal vagy erőemelő gépeken végzett súlyzó-zás erősíti az izmokat, következésképp csökkenti az ízületekre háruló terhelést, tehát alkalmas a túlerőltetésből fakadó sérülések megelőzésére. A legjobb eredmény érdekében gyógytornászunk vagy személyi edzőnk határozza meg, melyek a számunkra legalkalmasabb gyakorlatok.
  • Súlykontroll. A felesleges kilók miatti többletterhelés következtében az ízületek és az inak veszítenek rugalmasságukból, mozgékonyságukból, ellenálló képességükből, és sérülékennyé válnak.

Prevenció második körben

Cipők és betétek. A lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzítő Achilles-ín gyulladását többnyire a lábfej fokozott befelé fordulása, illetve dőlése (szaknyelven: pronatio) okozza. Edző- vagy tornacipőt ne a kínainál vagy a hipermarketben, hanem sportáruházban vásároljunk, és az eladó segítségével keressünk olyan kialakítású lábbelit, amelyik a legjobban elősegíti a helyes lábtartást.

A lábfej túlzott befelé fordulása esetén próbáljuk ki a gyógyszertár­ban kapható egyszerűbb betétek valamelyikét; ha nem segít, szakorvos­sal írassunk fel speciális ortopéd betétet. Gyermekek számára kifelé döntött sarkú cipő vény nélkül is kapható a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben. Emellett fontos, hogy mindig az adott sportág­nak megfelelő cipőt viseljünk: kosárlabdázáshoz például magas szárú tornacipő való.

Figyeljünk a fájdalomra! Ha egy ízület megfájdul, vegyünk be ibupro-fentartalmú vagy más fájdalomcsillapítót, illetve alkalmazzunk jeges borogatást. Mindkét módszer enyhíti a gyulladást, és segít megelőzni a maradandó károsodást.

Elasztikus térd- és könyökvédők. A sportolás, kondizás közben alkalma­zott könyök- és térdvédők nemcsak óvják, hanem meg is támasztják a fokozott igénybevételnek kitett inakat. Sokféle formában kaphatók. Kérdezzük meg orvosunkat, gyógytornászunkat vagy edzőnket, melyik típust ajánlja.

Összefoglalás

Okai. Öregedés; repetitív jelle­gű (monoton, ismétlődő) mozgás; az ízületben lezajló biokémiai változások.

Figyelmeztető tünetek. Az ízület fájdalma vagy érzékeny­sége, mely mozgásra rosszabbo­dik. Az érintett terület megduz­zad, környékén a bőr kivörösödik vagy meleg tapintású. A szakor­vos a fájdalom helye és jellege alapján pontosan meg tudja állapítani, burzitiszról vagy íngyulladásról van-e szó.

Új fejlemények. Egyes orszá­gokban alkalmaznak egy új, egé­szen kis beavatkozással járó eljá­rást, mely jelentősen enyhítheti a rotátormandzsetta-tendinitisz (más néven „úszó- vagy tenisz-váll”: a vállforgató izomzat szakadása vagy megduzzadása) okozta fájdalmat, és segít vissza­nyerni a vállízület mozgékonysá­gát.

Ez nem más, mint a bőrön keresztül végzett (perkután) ult­rahang-terápia, melynek során ultrahangvezérléssel fiziológiás sóoldatot fecskendeznek a vállba, hogy a forgatóizomban lerakó­dott kalciumkristályokat feloldja; ezt azután az orvos fecskendővel leszívja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.