Panaszok és kezelésük

A kanyaró tünetei, kezelése

Mi a kanyaró?

A kanyaró egyike a legfertőzőbb vírusos betegségeknek, habár előfordulása a védőoltások széles körű elterjedése nyomán erősen csökkent. (Magyarországon kombinált védőoltást, MMR-t kapnak a gyermekek 15 hónapos koruk körül, és az oltást 11 éves korukban megismétlik. A vakcina kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védettséget ad.)

A betegség első jelei a száraz köhögés, az orrfolyás, a magas láz és a könnyező, piros szemek. A száj belsejében apró piros, kék-fehér közepű kiütések szintén kialakulhatnak. A kiütések ezt követően a test többi részére is kiterjednek pirosas barna és foltos megjelenéssel. A kiütések rendszerint a homlokon jelennek meg, majd innen terjednek lefelé az arcra, a nyakra, a törzsre a lábakig.

A kanyaró cseppfertőzéssel terjed és lappangási ideje egy-két hét. A betegek a kiütések megjelenése előtti negyedik naptól a kiütések megjelenése utáni ötödik napig fertőzőek. A felépülés rendszerint nagyjából egy hétig tart. Bárki, akinek nem volt kanyarója, megfertőződhet, de ha már egyszer átesett rajta, egész életre szóló immunitással bír a betegséggel szemben. Esetenként tüdőgyulladásos szövődmények kialakulhatnak a kanyaróból, és bizonyos esetekben a betegség végzetes kimenetelű is lehet.

Figyelem! Ha egy várandós nő kanyaróval fertőzött személlyel került kapcsolatba, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Mik a tünetek?

  • 39 °C feletti láz
  • Torokfájás
  • Száraz köhögés
  • Kivörösödött szem
  • fokozott fényérzékenység
  • A fülek körül tiszta piros pontkiütések, amelyek szétterjednek a testen

Mivel a kanyarót vírus okozza, a tünetek maguktól, kezelés nélkül megszűnnek. A hagyományos és az alternatív terápiák a beteg komfortérzetének növelését célozzák, enyhítve ezáltal a tüneteket, amíg a betegség lefolyik.

A kanyaró általában egy jóindulatú, magától gyógyuló, akut betegség. A kezelés a láz és a fájdalom csillapítását, illetve a viszketés enyhítését foglalja magában.

Milyen gyógyszerrel harcoljunk ellene?

Acetaminofennel csökkenthető a fájdalom és a láz. 16 éven aluli gyermekeknek nem lehet aszpirint adni, mert attól Reye-szindróma alakulhat ki, ami a test minden szervét érintő (akár) halálos betegség. Ha ízületi fájdalom is jelen van, akkor arra nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID-eket) (például ibuprofent) lehet szedni. Vágjuk le a gyermek körmét, a nagyon kicsiny gyermekre pedig esetleg adjunk egyujjas kesztyűt, hogy megakadályozzuk a gyermek vakaródzását. Keményítős fürdők és kalamin testápoló tejek segítségével enyhíthetők a bőrkiütések. Cetirizinnel csökkenthető a viszketés.

Ha a terhesség alatt kerülünk kapcsolatba a vírussal

A kanyaró klinikailag jelentős, mert ez az egyik ismert vírus, ami magzati fejlődési rendellenességet okozhat. A terhesség első 16 hetében megfertőződött magzatok közül majdnem mindegyiknél kialakul fejlődési rendellenesség. Sajnálatos módon ez az egész terhesség alatt megmarad és még az újszülöttek is kanyaróval fertőzöttek. Különösen azok a várandós nők vannak veszélyben, akik a terhesség első harmadában vannak kitéve a vírusnak. Ilyen esetben immunglobulint (egy olyan ellenanyagot, ami felismeri és semlegesíti a vírust) lehet adni, azonban annak ellenére, hogy lerövidíti a betegség fennállását az anyánál, nem előzi meg az újszülötteket érintő károsodásokat. A kanyaróval született újszülött még egy évig fertőz!

 Gyógyító növények

Gyógynövényes fürdőt kell készíteni 15 g japán loncvirágot (Lonicera japonica, Jin Yin Hua) és 15 g macskamenta virágos hajtását (Schizonepeta tenuifolia, Nepeta japonica, Jing Jie) öt pohár vízzel felforralva. Leszűrve a fürdővízhez kell adni ezt a folyadékot. Ebben a gyógynövényes fürdőben kell a betegnek fürdőt vennie, olyan időtartamon keresztül, amíg ez szükséges.

Biztos megfelelő az akupunktúra?

A kanyaró igen fertőző betegség, így az akupunktúra nem minden esetben a megfelelő kezelésmód, mivel a beteg a kezelés igénybevételéhez jelentős mértékben érintkezhet a környezetében lévő emberekkel. Azonban a test meghatározott meridiánpontjainak stimulálása a beteg vérkeringését serkentheti és segíthet a bőr egészségének helyreállításában és fenntartásában.

Mit jelent az akupresszúra?

A Tai Yang, a Hegu és a Feng Chi pontokra kell enyhe nyomást gyakorolni naponta körülbelül egy-egy percig. A Tai Yang pont a halántéknál, a szemöldök és a szemhéj találkozásánál lévő oldalirányú mélyedésben helyezkedik el. A Hegu pont a kézháton, a hüvelykujj és a mutatóujj között található. A Feng Chi pontok a fej hátoldalánál, a koponyaalap középpontjától mindkét irányban oldalra 5-5 cm-rel helyezkednek el.

Mit javasolt ennünk?

Minden nap megfelelő mennyiségű folyadékot kell bevinni a szervezetbe, és olyan ételeket kell előnyben részesíteni, amelyek a szervezet Yin energiáját „táplálják” és „feltöltik” a Qi energiát. Ilyenek a koriander, a spenót és a vízi-gesztenye. Könnyű és az immunrendszert erősítő ételeket célszerű fogyasztani, mint a zöld leveles zöldségfélék, a padlizsán, a porcsin és a körte. A zöld tea szintén előnyös, mivel enyhe tisztító hatással rendelkezik. Kerülendők a „meleg” és „melegítő” sajátságú ételek, mint a csilipaprika, a marha- és a bárányhús, valamint a mélyfagyasztott és a zsíros-olajos ételek. Szintén kerülni kell a nyers és/vagy hideg ételeket.

Mire figyeljünk étkezéskor?

A kanyarós gyermeknek a nap folyamán sokszor kell vizet innia. Teák és gyümölcslevek szintén segítenek, mivel nedvesen tartják a torkot, csillapítják a lázat és biztosítják a gyermek folyadékszükségletét. Levesekből és gyümölcslevekből készített jégkrémeknek szintén lehet enyhítő hatásuk. Adjunk inkább ilyeneket gyermekünknek szilárd ételek helyett. Ne fogyasszon a beteg gyerek zsírokat, zsíros ételeket, mert ebben az állapotban különösen nehezen emészt.

Étrend-kiegészítőkkel a gyógyulásért

A C-vitamin támogatja az immunrendszert és segít leküzdeni a fertőzéseket. Adjunk gyermekünknek naponta háromszor 200 mg-ot.

Szedjen a gyermek napi 10 mg cinket is az immunrendszer erősítése és a gyógyulás elősegítése céljából.

Az A-vitamin gyógyítja a nyálkahártyát a torokban és a szájban. Adjunk gyermekünknek napi 5000 NE A-vitamint, de csak miután megbeszéltük a szakorvossal.

Enyhítsük a fájdalmat gyógynövényekkel!

A kanyaróval társuló sok kellemetlen és fájdalmas tünetet lehet enyhíteni gyógynövényekkel; csillapíthatjuk például a lázat, a viszketést, a szemérzékenységet és a köhögést. Lázcsillapításra a macskamentából, cickafarkból és hársfavirágból készített tea alkalmas. Az egyes növényekből készített tinktúrából 20-20 cseppet adjunk forró vízhez és itassuk meg a gyermekkel.

A bőrviszketést viszketést csillapító gyógynövényekkel, például tyúkhúrral (Stellaria média) lehet enyhíteni. Főzet készítéséhez áztassunk 50-110 g szárított nö¬vényt 6-8 csésze forró vízben 15 percig. Szűrjük le a folyadékot, adjuk a fürdő¬vízhez, és áztassuk a beteg testét a meleg fürdővízben 20 percig.

Desztillációval készült varázsmogyoró-készítményt (párlatot) is felvihetünk a viszkető bőrre, ami ugyan azonnal csillapítja a bőrviszketést, de hatása csak rövid ideig tart.

A fényérzékenység következtében a szem túlerőltetése általános tünet kanyaró esetén, ezért a páciensek többsége szívesebben tartózkodik elsötétített szobában. Szemvidító füves (Euphrasia officinalis) szemmosás vagy kamillás borogatás könnyíti az ilyen kellemetlen érzést, de továbbra is fennmarad a kisebb fényigény. Szemvidítófüves szemmosáshoz hígítsunk 10-20 csepp tinktúrát 6 dl langyos vízben, és naponta kétszer, mosdó vagy lefolyó fölött öntsünk belőle oldalról a szembe.

Kamillás borogatást úgy készítsünk, hogy 1-2 teáskanál szárított virágot főzzünk 500 ml vízben 10 percig. Hagyjuk kihűlni a levet, és nedvesítsünk be egy vattacsomót vagy gézdarabot az oldattal. Csavarjuk ki, és helyezzük a túlerőltetett, fáradt szemre. Ügyeljünk arra, hogy a páciens pihenjen eleget, és a világítás mértékét mérsékeljük a helyiségben.

A következő szerek bármelyike felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, enyhítheti a kellemetlen érzést, amit a kanyaró okoz.

  • Aconitum napellus: Ezt a szert akkor válasszuk, ha a láz hirtelen és magasra szökik. A szemek nagyon érzékenyek, a beteg kruppra emlékeztető köhögést produkál és még az orra is folyik. Ez a szer a kezdeti stádiumban a leghatásosabb az első tünetek megjelenésétől számított 24-48 órán belül. Amint az első szakasz lezajlott, a tünetek tovább fejlődtek, időszerű, hogy a tünetekre legjobban illő szerre váltsunk.
  • Atropa belladonna: A Belladonna alternatív lehetőség a kezdeti láz kezelésére. A tünetek a rendkívül gyorsan magasba szökő láz, az élénkpiros, száraz, meleg bőr. A lázas időszakban a pulzus nagyon magas lehet, és lüktető fejfájás is előfordulhat.
  • Bryonia cretica

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.