Panaszok és kezelésük

Az ízületek fájdalmának csökkentése

Az ízületek fájdalmas betegsége, amelynek számos típusa van – sok közülük gyul­ladásos, míg néhány eredetét tekintve degeneratív (elfajulással járó). Nem ismert, hogy pontosan mi váltja ki. Részben örökletes lehet, és nőiknél háromszor gyako­ribb, mint férfiaknál. Bármely életkorban kifejlődhet – akár gyermekkorban is.

Az osteoarthritis (arthrosis; degeneratív ízületi betegségként is ismerik) az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Igen fájdalmas, és akkor jön létre, ha az ízületi porc elkezd elhasználódni, majd lassan elkopik. Az ízületi gyulladás e típusa a közép-korúakat érinti. A kifejlődéséhez hozzájáruló tényezők közé tartozik a genetikai hajlam, a túlsúly és az ízületek korábbi sérülésből származó károsodása.

A rheumatoid arthritis a csontokat és az ízületeket összekapcsoló szöveteket érin­ti, és egyike az ízületi gyulladás leginkább kimerítő és a beteget legyengítő formái­nak. Az ízületi fájdalom majdnem mindig a kezekben kezdődik, különösen az ujjpercekben, és gyakran mindkét kézen egyidejűleg jelenik meg. A károsodás legszembetűnőbb területei az ízületek, de az egész szervezetet érintheti, különö­sen az ujjakat, a csuklókat, a könyököt és a térdet. Testmozgás napi rendszerességgel.

Az életmódváltás kiegészítheti, sőt helyettesítheti a gyógyszereket

A napi rend­szerességgel végzett testmozgás, különösen a vízi aerobik, jótékony hatású. Úgy tűnik, hogy az izomerő növelése is enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. Különösen igaz ez a négyfejű combizom erősítésére. A hő- és az ultrahangkeze­lés szintén hatásos lehet.

Gyulladáscsökkentő táplálkozás?

Térjünk át egy gyulladáscsökkentő étrendre, amely magában foglalja az elfo­gyasztott tejtermékek, glutén, cukor és feldolgozott ételek mennyiségének csökkentését. Az is jótékony hatású lehet, ha gyulladáscsökkentő fűszereket (például gyömbért, kurkumát és sárga gyömbérgyökeret) használunk. Kezd­jünk el fogyókúrázni, ha szükséges, mert segíthet enyhíteni a tüneteket.

Étrend-kiegészítők

Fogyasszunk naponta 4-7 gramm halolajat. Habár a legutóbbi tanulmányok szerint a glükózamin és a kondroitin nem olyan hatásosak, mint ahogy azt ko­rábban gondolták, néhány eset mást mutat: van beteg, akinél hatékonyak le­hetnek, míg másoknál nem. A helyileg alkalmazott kapszaicinkrém segíthet, azonban bőrirritációt okozhat. A D3-vitaminról (kolekalciferol) kiderült, hogy fon­tos az osteoarthritisben szenvedőknél. A napi ajánlott mennyiségnél sokkal ma­gasabb dózisban alkalmazzák, ezért kérdezzünk meg az orvost az adagolásról.

Milyen gyógyszer ajánlatos?

Az ibuprofen és az egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek hatékonyak, azonban hosszú távú alkalmazásuk általában nem javasolt, mivel mellékhatás­ként gyomorvérzést okozhatnak. Ilyen esetben acetaminofent kell választani, hi­szen ennek van a legkevesebb gyomrot érintő mellékhatása. Egyéb gyógyszere­ket (például tramadolt, propoxifent és kodeint) is lehet fájdalomcsillapításra használni, azonban mellékhatásaik közé tartozik kábító hatásuk és a székre­kedés, valamint függőséget okozhatnak, viszont nem okoznak gyomorpanaszo­kat.

A COX-2-gátlók (például a celecoxib) esetén kisebb a gyomorbántalmak kockázata, azonban ismert, hogy megnövelik a szív- és érrendszeri zavarok (pél­dául szívroham) kockázatát. Hatékony rövid hatású kezelést jelentenek a szteroidtartalmú ízületi injekciók. Ha minden hatástalannak bizonyul, akkor műtétet (például protézisműtétet vagy osteotomiát – amelynek során a cson­tok tengelyállását megváltoztatják, hogy csökkenjen a kopás és a fájdalom) le­het végezni.

Tipp: Az állapot kezelésére a gyógynövényes orvoslást az akupunktúrával lehet kom­binálni.

Természetes gyógymódok

 • Belsőleges recept: 10 g Notopterygium incisum gyökerét, 10 g moly­hos angelikagyökeret, 12 g Taxillus chinensis szárát, 15 g Achyranthes bidentata gyökerét, 10 g amuri parásfakérget és 12 g Atractylodes lancea gyökértörzset kerámiaedényben három po­hár vízzel fel kell forralni, majd 30 percig lassú tűzön főzni. A leszűrt folya­dékból naponta kétszer egy pohárral kell fogyasztani.
 • Külsőleges recept: 10 g sisakvirággyökeret, 10 g Kusnezoff sisakvirággyökeret, 12 g fahéjat, 12 g őszibarackmagot, 10 g pórsáfrányvirágot és 15 g Achyranthes bidentata gyökerét üveg­vagy kerámiaedényben három pohár vízzel fel kell forralni, majd 30 percig lassú tűzön főzni. A leszűrt folyadékból naponta kétszer egy pohárral kell fogyasztani. Egy törülközőt ezzel a folyadékkal átnedvesítve kell az érintett ízületekre helyezni, vagy magukat az ízületeket kell 20—30 percig ebben a főzetben áztatni, naponta egyszer. Ezt az eljárást 5-7 napig kell ismételni.

A si­sakvirágfajok rendkívül mérgezőek, alkalmazásuk csak a kínai előkezelési előírások igen szigorú – és tanúsított – betartása mellett elképzelhető. Előke­zelés nélkül mindennemű alkalmazás akár halálos mérgezéshez is vezethet!

Mit enyhít az akupunktúra?

Ez a kezelés az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és diszkomfortérzést enyhít­heti. Ha az ízületi gyulladás krónikus állapot, az akupunktúrás kezelés folyta­tása több mint kívánatos. A terápia 12, egyenként 30 perces kezelésből áll he­tente egyszer vagy kétszer, az egyéni állapottól függően. Általában a betegek a fájdalom és a gyulladás mértékének csökkenését, valamint a mozgásképesség növekedését várhatják az akupunktúrás kezeléstől.

Az akupresszúra is megoldást jelenthet

A Ba Feng és a Ba Xie pontokra kell nyomást gyakorolni, valamint a Yang Lin Qian és a Qu Chi pontokat kell masszírozni. A Ba Feng pont a lábfej felső ré­szén, a nagylábujj és a második lábujj eredése között található. A négy-négy Ba Xie pont a kézhátakon, az ujjak eredésénél, az ujjközökben helyezkedik el. A Yang Lin Qian pont a láb külső oldalán, a térd alatt 5 cm-rel lévő mélye­désben található. A Qu Chi pontok körülbelül 7,5 cm-re az orrnyílásoktól, köz­vetlenül az arccsont gödre alatt találhatók.

Azok a bizonyos falatok…

 • Étrend: A hagyományos kínai orvoslás a „nedvességfelesleget” tekinti az ízületi gyulla­dás egyik fő okának. Zöldhagyma, porcsin, táró, méz, licsi, tök és keserű uborka fogyasztása a „nedvességfelesleg” csökkentése szempontjából előnyös, és a gyógynövényes és akupunktúrás módszerekkel kombinálható az ízületi gyulladás kezelésében. Ha az ízületi gyulladáshoz a kezek és a lábak hidegsége társul vagy az állapot télen romlik, akkor 20 g fahéjból és 30 g friss gyömbérből két pohár vízzel teát kell főzni, és naponta kétszer félpohárnyit kell elfogyasztani ebből a megszűrt teából. Ez a recept nem alkalmas azoknak, akik hőkiütéssel küzde­nek. 90 ml (0,9 dl) galagonyabor lefekvés előtti elfogyasztása enyhítheti az ízü­letek fájdalmát.
 • Táplálkozás: Az ízületi gyulladás kiszáradással jár, emiatt gyakran (néhány óránként) igyunk egy-egy pohár vizet, összesen napi 2,5 litert, hogy az ízületek ne szárad­janak ki („olajozottan” mozogjanak) és a szervezet hidratálódjon. Fogyasszunk esszenciális zsírsavakban gazdag ételeket, például lazacot, makrélát és lenma­got. Ezeknek gyulladásgátló tulajdonságuk van, és a lenmagok rostjai béltisztí­tó hatásúak. Együnk bőven vöröshagymát, spárgát, káposztát és fokhagymát, mivel ezek sok ként tartalmaznak, ami elősegíti a porc regenerálódását.
Kerül­jük a mesterséges, nem zöld takarmányon tartott állatok húsából készült éte­leket, a sülteket, a cukrot, a tejtermékeket, a finomított szénhidrátokat, az al­koholt és a koffeint. A burgonyafélék családjába tartozó zöldségek, például a paradicsom, padlizsán, burgonya és csilipaprika egy szolanin nevű anyagot tar­talmaznak, ami súlyosbítja a gyulladást. Hagyjuk ki étrendünkből ezeket az ételeket 3-4 hétig, és figyeljük, észlelünk-e javulást.

Mire képes egy vitamin?

Egy jó minőségű multivitamin megfelelő tápanyagokat biztosít az ízületi sérülé­sek megelőzéséhez. Kövessük a termék csomagolásán található használati út­mutatót! Glükózamin-szulfát, amit általában kondroitin-szulfáttal kombinál­nak, mérsékli az ízületi fájdalmat és elősegíti a porc újraképződését. Vegyünk be naponta 400 mg glükózamint, 200 mg kondroitinnel.

Szedjünk naponta 200 mg metil-szulfonil-metánt (MSM) is. Az MSM-nek természetes gyulladás­gátló hatása van és ként tartalmaz, ami a porc fontos alkotóeleme. Szedjünk naponta 4-6 g halojalat legalább 2-3 hónapig, hogy érezhető legyen a teljes ha­tás; mérsékli a gyulladást és megolajozza az ízületeket.

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a niacinamid segít ízületi gyulladásban szenvedő betegeken. Szedjünk 500 mg-ot naponta háromszor, ennél nagyobb adag orvosi ellenőrzést igényel. Szedjünk 250 mg metionint naponta négyszer. A metionin egy kéntar­talmú aminosav (a kén fontos összetevője a porcnak), ezért kedvező hatással van az ízületi gyulladásban szenvedő betegekre. Szedjünk naponta 1000-3000 mg C-vitamint, erre a kollagénszintézis javítása miatt van szükség, ami a csont egyik fontos alkotóeleme. Vegyünk be éhgyomorra 1-2 kapszula proteáz-enzimet is, hogy csökkentsük a gyulladás mértékét.

Melyik gyógynövény a megfelelő választás?

Szedjünk naponta háromszor 500 mg bromelaint, gyulladásgátló hatásáért. A kapszaicintartalmú krém leköti a neurotranszmittereket azokban az idegek­ben, amelyek a fájdalomüzeneteket közvetítik az agyba. Az érintett területen naponta 2-4-szer lehet alkalmazni. A fehér fuz (Salix alba) enyhíti a fájdalmat az ízületekben. A termék 120 mg szalicint tartalmazzon; vagy szedjünk 5 ml-t tinktúra formájában, naponta háromszor. Yukka-gyökeret is szoktak alkalmaz­ni ízületi fájdalmakra, szedjünk naponta kétszer 1000 mg-ot. Szedjünk 1-2 g gyömbért vagy 2 ml tinktúrát naponta háromszor, a gyulladás csökkentése és fájdalomcsillapítás céljából.

Tipp: Vegyünk keserűsós vagy ásványi sós vizű meleg fürdőt legalább 20 percen ke­resztül. Ez feltölti a szervezet ásványianyag-raktárát és enyhülést ad.

Az alábbi szerek bármelyike segíthet egy szúró fájdalommal járó, enyhe lefolyá­sú ízületi gyulladás kezelésében. Az olyan eseteket, amelyek súlyosabb kimene­telűek és egy már kialakult rheumatoid vagy osteoarthritis következményeként alakulnak ki, a legjobb, ha tapasztalt homeopata orvos kezeli.

 • Ledum paulstre: Akkor használjuk ezt a szert, ha az ízületekben jelentkező fáj­dalmat a hideg borogatás vagy a hideg vízben való fürdés is enyhíti. A fájda­lom jellemzően alulról felfelé terjed a láb ízületeiben, az érintett ízületek ta­pintásra hidegek és zsibbadtak a fájdalomtól.
 • Bryonia cretica: Ha az ízületek duzzadtak, pirosak, és ez az állapot rosszabbo­dik a nap folyamán, de javul, ha pihenünk, használjuk a Bryoniát. Ha mind­ezekhez a tünetekhez még székrekedés és komoly fejfájás is társul, akkor a Bryonia a leghatásosabb szer. A mozgás rontja, illetve még intenzívebbé te­szi a tüneteket, ha viszont az ízületet rögzítjük és alátámasztjuk, a fájda­lom és a kényelmetlenség megszűnik.
 • Apis mellifica: Ha az ízületek pirosak és püffedtek, és a helyi fájdalom szúró jel­legű, próbáljuk az Apist. Az akut epizódok hirtelen, súlyos formában jelent­keznek, emiatt a beteg nyugtalan és ideges. A meleg vízzel való érintkezés rontja a tüneteket, míg a hideg levegő vagy a hideg borogatás ideiglenesen enyhíti a fájdalmat.

Fogyasszunk gyulladásgátló ételeket!

Bizonyos ételek gyulladást, merevséget és fájdalmat indukálhatnak az ízületekben, ezeket próbáljuk kiiktatni étrendünkből, vagy csak nagyon ritkán fogyasszuk. Ezek az ételek a vörös húsok, a finomított fehér lisztből és cukorból készült termékek, a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a tea, a kávé és az alkohol. Kerüljük az „instant”, víz hozzáadásával készítendő ételeket isi Az ilyesfajta ételek tele vannak adalékanyagokkal, konzerváló- és íz/okozó szerek formájában.

Hogyan fokozzuk a vérkeringésünket?

Az ízületi gyulladás és fájdalom csillapításának egyik lehetősége, ha helyi irritációt okozó növényekkel helyileg fokozzuk a vérkeringést. Ezek a gyógynö­vények külsőleg (kenőcs, krém, borogatás formájában) alkalmazva nemcsak a véráramlást serkentik, hanem az immunrendszer befolyásolása révén a gyul­ladást is mérséklik. A vérkeringés fokozására gyakran a fehér mustár (Sinapis alba) magját használják fel. 3-4 evőkanál aprított mustármagot keverjünk össze annyi meleg vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk.

A sűrítéshez keményítő is felhasználható. A masszát oszlassuk el egy gézdarabon, majd borogassuk be a gyulladt ízületet. 15 perc után a borogatást távolítsuk el. Az első kezelésnél néhány percenként ellenőrizzük a bőrt a borogatás alatt, és ha felhólyagosodást tapasztalunk, a kezelést fejezzük be. Naponta 3 alkalommal, legfeljebb 2 hétig végezhető a kezelés. A túladagolás vesebántalmakat okozhat.

Kámfor

Gyermekeknek, vesebetegeknek nem ajánlott mustármagos borogatás alkalmazása. A kámfor helyileg alkalmazva szintén fokozza a vérkeringést. Gyermekek keze­lésére is használható, de a felnőtteknek szánt készítményeknél kisebb koncent­rációban. A kámfortartalmú kenőcsök, balzsamok- ritkán – túlzott bőrirritációt vagy ekcémát okozhatnak.

A vérkeringés fokozására erős paprika (Capsicum annuum) kivonatát tartalma­zó készítmények is felhasználhatók. A készítmények hatóanyaga a paprika csí­pős ízéért is felelős anyag, a kapszaicin, amelynek közvetlen fájdalomcsilla­pító és gyulladáscsökkentő hatása is van. A túl nagy dózisban alkalmazott kapszaicinnek kellemetlen mellékhatásai lehetnek, ezért csak ellenőrzött ható­anyag-tartalmú készítményeket használjunk, és tartsuk be az alkalmazás idő­tartamára vonatkozó korlátozásokat. A készítmények gyulladt vagy sérült bőr kezelésére nem használhatók.

Ismerjük meg a gyulladáscsökkentő növényeket!

Napjainkban az ízületi gyulladást és a fájdalmat csökkentő, szájon át alkal­mazható készítmények között a hagyományos növényi szereknél (pl. fűzfakéreg­tea) korszerűbbnek számítanak a gyógyszerek, gyógytermékek. Ennek főleg az az oka, hogy a gyógyszerek, ellenőrzött hatóanyag-tartalmú növényi kivonatokat tartalmazó gyári készítmények könnyebben és pontosabban adagolhatok. Az egyik legismertebb növényi gyulladáscsökkentő a fűzfa (Salix) fajok kérge.

A teát 1 teáskanál aprított fűzfakéregből készítsük forrázással, majd 20 perces áztatással. Agyári készítményeket az előírás szerint adagoljuk, de a napi adag­ban a hatóanyag, a szalicin mennyisége ne haladja meg a 120 milligrammot. A fűzfakéreg-készítmények kevésbé izgatják a gyomrot, mint az acetil-szalicilsavat tartalmazó fájdalomcsillapítók. Gyermekek és szalicilátokra érzékenyek számára a fűzfakészítmények fogyasztása ellenjavallt.

 • Az indiai tömjénfa (Boswellia serrata): Gyantáját az indiai ájurvédikus gyógyá­szatban fájdalom- és gyulladáscsökkentőként használják fel. A növény hatóa­nyagai a gyulladást fokozó vegyületek képződésének gátlásával, a fűzfa ve­gyületeitől eltérő módon hatnak. A kezelésnek ritkán vannak mellékhatásai. A gyanta kivonatának napi adagja 400-1200 mg.
 • Az ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens): Keserű ízű gyökere csillapítja a fájdalmat és hatására könnyebben mozgatható a gyulladt ízület. A növény gyulladáscsökkentő hatása jelentősebb, mint fájdalomcsillapító aktivitása, ezért elsősorban krónikus, hosszan fennálló gyulladás kezelésére alkalmas. Gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedőknek nem javasolt, mivel fokozza a gyo­morsav-elválasztást. A gyökér napi adagja 4,5 g, vagy az ennek megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazó 800-2400 milligrammos dózisú kivonat.
 • Csalán: A nagy csalán (Urtica dioica) friss levelét régóta használják ízületi pana­szok kezelésére a népi gyógyászatban, mivel megfigyelték, hogy a csaláncsí­pést a fájdalom mérséklődése követi. A növény kivonata belsőleg és külsőleg alkalmazva is csökkenti az ízületi gyulladást, mellékhatások ritkán jelent­keznek. Szájon át történő adagolás esetén napi adagja 8-12 gramm, amely teaként is elfogyasztható (1 teáskanálnyi növényi részt forrázzunk le egy csé­sze vízzel, majd hagyjuk állni 20 percig), de különösen előnyös hatású a nö­vény présleve. Helyi, külsőleges alkalmazás esetén 10-20 csepp csalántinktúrával dörzsöljük be a gyulladt ízületet.
 • Fekete nadálytő: A fekete nadálytő (Symphytum officináié) gyökere gyulladás­csökkentő hatása miatt alkalmazható ízületi panaszok kezelésére. A na­dálytő májkárosító vegyületeket is tartalmaz, ezért a növényből készült ki­vonatokat tilos szájon át fogyasztani és sérült bőr kezelésére alkalmazni. A mérgező alkaloidok kismértékben az ép bőrön át is felszívódnak, ezért csak az olyan gyári készítmények alkalmazása javasolható, amelyek esetén a forgalmazó garantálja, hogy nem tartalmaznak az egészségre ártalmas mennyiségű májkárosító vegyületet. A népi gyógyászatban a növény gyökeré­nek vagy föld feletti részének forrázatát használták borogatásként, de biz­tonsági okokból a házi készítmények helyett az ellenőrzött összetételű gyári készítmények (krémek, kenőcsök) használata javasolt. Terhesség, szoptatás ideje alatt és kisgyermekeknek alkalmazása ellenjavallt.
 • Árnika: Az ízületi gyulladás enyhíthető 20-25% árnikakivonatot tartalmazó kenőccsel, krémmel, vagy a növény tinktúrájával végzett helyi kezeléssel. A hegyi árnika (Arnica montana) virágzatának szeszes kivonatát vízzel vagy kamillateával legalább háromszorosára hígítsuk, mert a hígítatlan árnikatinktúra helyi irritációt, bőrgyulladást okozhat. A növény virágzatának 2 grammjából 1 dl vízzel készült forrázatát borogatásként alkalmazhatjuk a gyulladt ízület kezelésére. Árnika készítményt csak ép bőrön alkalmazzunk, mert sérült bőrrel érintkezve nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergia a növénnyel szemben. Azoknál, akik már allergiásak az árnikával egy növénycsaládba (fészekvirágzatúak) tartozó növényre (pl. kamillára), nagyobb az allergia kialakulásának esélye.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.