Fájdalmak diagnózisa

Láz és ízületi panaszok

A lázas, infekciós betegségek prodromális tünetei között gyakran szerepelnek végtagfájdalmak és ízületi fájdalmak, sőt a betegségek lefolyása alatt is fájhatnak az ízületek. Régen „reumatoid”nak nevezték ezeket a panaszokat és elváltozásokat, ma azonban a reumatoid arthritis fogalma jobban körülhatárolt és más betegséget jelez.

Ízületi panaszok okai

A scarlatina szövődményei között szerepel a polyarthritis, mely gyakran a kar és a kéz ízületeire terjed, de a térdben, bokában is mutatkozik és hasonlít a reumás polyarthritisre. Meningitis epidemicában is látunk polyarthritist. Az akut vírushepatitis gyakran kezdődik a reumás polyarthritisre emlékeztető sokízületi panaszokkal, úgy látszik, hogy elsősorban vírus okozta megbetegedés. A nagyobb járványok idejének tapasztalata az, hogy ezek a prodromális vagy kezdeti jelenségek, melyek nyilván immuneredetűek, szalicilkészítményekre nem reagálnak úgy, mint a reumás polyarthritis jelenségei. Bakteriális dysenteriában, sőt pneumoniában is találkozunk ízületi panaszokkal.

Septikus állapotokban, súlyos allergiában (penicillinvagy más gyógyszerallergia, szérumbetegség stb.), colitis ulcerosában, Crohn-betegségben a reumatoid arthritisnek megfelelő ízületi panaszokat észlelünk, melyeknek súlyossága gyakran párhuzamos az alapbetegség súlyosságával. Mindezekben az esetekben a betegség fajlagos tünetei (lezajlott scarlatina, meningeális tünetek, sárgaság vagy pozitív májpróbák, hasmenés, infiltrátum a tüdőben stb.) mögött az ízületi panaszok általában háttérbe szorulnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.