Élelmiszerek

Zab származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Ha valakinek olyan érzése támad, hogy hegyeket tudna megmozgatni, tele van tettvággyal és egetverően jó hangulata van, az ezt az érzést minden bizonnyal a zabnak köszön­heti. A táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatási eredményei szerint szinte egyetlen más élelmiszer sem képes annyira kielégíteni tápanyagszükségletünket, mint a zab. Az élsportolók szerint kiváló energiaforrás, az orvosok kihasználják sokoldalú gyógyhatását és védőerejét, s ma már a gyermekétkeztetés sem képzelhető el nélküle.

Honnan származik a zab?

A régészeti leletek tanúsága szerint Közép- és Észak-Euró­pában a bronzkorban, hozzávetőleg i. e. 1800-700 körül kezdtek zabot termeszteni. A germán és a kelta népek kö­rében minden kétséget kizáróan a legkedveltebb szemes növény volt, míg az ókori rómaiak gúnnyal és megvetés­sel csak így emlegették: „barbártáp”. Plinius egyenesen így fogalmaz: vajon miért fogyasztják a szőke északiak ugyanazt a tápot, mint lovaik?

A középkorban a zabkása általánosan elterjedt eledel volt, s Angliában a gyerekek mind a mai napig egy jó adag egészséges és tápláló zab­pehellyel kezdik a napot – a porridge tejből és zabpehelyből készül. Alkalmanként nálunk is fogyasztják: a nagyle­velű fajtát megtalálhatjuk, különféli müzlikeverékekben, a kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez inkább süte­mények, zöldségkrokettek készítéséhez alkalmas.

A zab­liszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét hasz­nálják fel. Ez az alkotóelemeknek csak a töredékét tartalmazza, elsősorban kötőanyagként és élelmiszer-koncentrátumként alkalmazzák.

Milyen alkotóelemekből áll?

A zab nem egyszerűen a leginkább fehérjedús gabonaféle, hanem a lehető leghasznosabb formában kínálja a létfon­tosságú fehérjeépítő anyagokat: ha a zabot tejjel fogyaszt­juk, hozzájutunk minden esszenciális aminosavhoz. De legalább ugyanennyire fontos zsírtartalma, különöskép­pen a zabszem linolsavtartalma miatt.

Napi 10 dkg zab fogyasztásával már fedezhetjük a szív­es érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsav­szükségletünk egyharmadát. A zab optimális arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidráto­kat keményítő és ballasztanyagok formájában.

Ezen felül még számos másodlagos növényi anyagot is biztosít szá­munkra, pl. fitoösztrogént, amelynek rákmegelőző hatása ma már bizonyított tény, továbbá sokféle B-vitamint, csonterősítő kalciumot és a stresszhatásokat leküzdő ás­ványi anyagot, magnéziumot.

Legfontosabb tudnivalók a zabról dióhéjban

  • A zab előnyeit nem csak mi élvezzük: a betakarított zabmennyiség 94%-a a szarvasmarhák számára szolgál takar­mányként.
  • A zabban egy antidepresszáns, hangu­latjavító hatású pszichotrop anyag is ta­lálható. Emellett bőségesen van benne B1 az úgynevezett „jóhangulat-vitamin”, amely az anyagcserét fokozott mértékű boldogsághormon, szerotonin termelésére serkenti.
  • A zab természetes doppingszer: speciá­lis tápanyag-összetételénél fogva fokoz­za a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát és kitartását, de egyúttal szellemi teljesítőképességükre is jó ha­tással van.
  • Már Kneipp tiszteletes is nagyra becsül­te a zabot: virágzás előtt begyűjtött le­veleiből teafőzetet készített, mert nyug­tató és altató hatásúnak tartotta.

A zab egészségtani jelentősége

A zab széles skálájú tápanyagkínálata révén sokoldalú te­hetségnek számít élelmiszereink között. Minthogy könnyen emészthető, és nagy mennyiségben található benne vízben oldódó ballasztanyag, mely elősegíti, hogy a kór­okozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek szervezetünkből, a zabnyákot régóta alkalmazzák emész­tési problémák gyógyítására.

A zab ballasztanyagai csök­kentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, e jóté­kony hatást a másodlagos növényi anyagok tovább fokozzák. Az orvosdoktorok cukorbetegségben szenvedő pácienseiknek a zab vércukorszint-csökkentő hatásának ismeretében jóval az inzulin feltalálása előtt zabkúrát ír­tak elő. Napjainkban oldódó ballasztanyagainak koleszte­rincsökkentő hatása miatt került a zab az élelmiszerlista élére, minthogy e tulajdonsága elősegíti a szív- és érrend­szer védelmét.

A kereskedelemben kapható müzlikeveré­kek az egészséges alkotóelemek mellett gyakran túl sok cukrot és zsírt tartalmaz­nak. Jobban tesszük hát, ha mi magunk ál­lítjuk össze müzlinket pelyhekből, szezoná­lis gyümölcsből és tejtermékből.

Diós zabpehelyszelet

Hozzávalók (1 tepsire való)

25 dkg zabpehely, 180 ml juharszirup, 5 dkg puha vaj, 3 csapott kávéskanál sü­tőpor, 10 dkg durvára vágott dió, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg pirított szezám­mag, 1 kezeletlen héjú narancs

Elkészítés

A zabpelyhet elkeverjük a szirupban, és pár óra hosszat állni hagyjuk, majd hozzá­keverjük a vajat, a sütőport, a diót és a magokat. A sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük. A narancsot forró vízzel megmossuk, héját finoman lereszeljük, majd a naran­csot kettévágjuk, kifacsarjuk. A narancs­héjat és narancslevet a tésztához kever­jük. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 25 percig sütjük. Miután kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.