Betegségek és megelőzésük

Vírusfertőzések felismerése

Mindennapi fertőzéseink nagy része vírusere­detű: a megfázástól, köhögéstől egészen a fer­tőzéses hasmenésig. A vírusfertőzés kezelése csak tüneti, vagyis kívülről segítjük a szervezet saját immunrendszerének védekezését. A keze­lés fájdalomcsillapításból, kellő mennyiségű folyadék fogyasztásából és ágynyugalomból áll.

Egyes esetekben adható vírusellenes szer, de mindenképpen a szervezet immunrendszere „dolgozik”. A gyakoribb vírusfertőzések közé tartozik a fertőző betegségek közt számon tar­tott bárányhimlő és kanyaró is.

Bárányhimlő

A betegséget a Varicella zoster nevű vírus okozza. Cseppfertőzéssel terjed, vagy érintkezéssel, ha tehát valaki megérinti a bőrön levő hólyagokat. Általában gyer­mekkorban alakul ki, és élethosszig terje­dő immunitás marad utána. Felnőttkorban sokkal veszélyesebb, ezért nagyon fontos, hogy a fertőzött gyermeket ne en­gedjük közösségbe. A terhesek is nagyon érzékenyek a fertőzésre, mivel magzatká­rosító hatású, ezért fertőzés gyanúja ese­tén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Bárányhimlő
Bárányhimlő – vörös, hólyagos kiütések

A betegség lefolyása: 2-3 hét a lappan­gástól a gyógyulásig. Általában lázzal, rossz közérzettel és fejfájással kezdődik. Testszerte megjelennek a vörös, hólyagos kiütések, még a szájüreg belsejében is. A kiütések hólyagosodnak, majd felsza­kadnak. A gyermeket az utolsó hólyag pörkösödéséig nem szabad közösségbe engedni!

Ritkán súlyosabb tüdőgyulladás vagy agyvelőgyulladás alakulhat ki szövőd­ményként. Gyermekek számára nem szükséges különösebb kezelés, de 16 év fe­lett vagy csökkent immunműködésű be­teg esetén vírusellenes gyógyszereket kell adni.

Övsömör

Az övsömört szintén a bárányhimlő vírusa okozza. A legtöbb, lezajlott bárányhimlő után a vírus lappang, a gerincvelői idegek mentén. Aktiválódásának okát nem is­merjük (esetleg az immunrendszer műkö­dését csökkentő fertőzés). Lényege a bő­rön, az ideggyökök mentén megjelenő, fájdalmas és hólyagokkal járó fertőzés.

Rózsahimlő (rubeóla)

Gyermekekben enyhébb betegséget okoz (használják rá a háromnapos kanyaró ki­fejezést is). Felnőttekben súlyosabb meg­betegedés alakulhat ki. Cseppfertőzés útján terjed; a rubeólavírus lappangási ideje 2-3 hét, ezután jelentkeznek a tünetek.

Tünetek:

 • Láz;
 • rossz közérzet;
 • finom vörös kiütések az egész testen.

Gyermekekben ritkán okoz szövőd­ményt, de védőoltásokkal nem ellátott terheseknél nagyon veszélyes lehet! A rubeóla ugyanis sokféle magzati károsodás, veleszületett rendellenesség oka lehet: szívzavarok, szürkehályog, elmaradás a mentális fejlődésben, süketség. E rendellenességek keze­lésére – utólag – már semmilyen lehetőség nincsen, tehát létfontosságú a vakcináció megadása. Ma már kombinált védőoltás létezik a rubeóla, kanyaró és mumpsz ellen: MMR-oltás.

Pfeiffer-kór

Serdülő- és fiatal felnőttkorban nem ritka vírusfertőzés. Kórokozója az ún. Epstein-Barr-vírus. Cseppfertőzéssel és nyál útján terjed, ezért „csókolózó betegség” néven is emlegetik.

A megbetegedés a nyirokcsomók duz­zanatával jár, láz, fejfájás és rossz közérzet kíséretében. A tünetek hetekkel a fertőzés után jelentkeznek, és néhány nap alatt fej­lődnek ki. A már kialakult tünetek néhány hét alatt elmúlnak.

A Pfeiffer-féle mirigyláz kiütést és lép-megnagyobbodást is okozhat. Az étvágy romlik, a beteg fogyhat. Egyesek hónapo­kig levertnek, deprimáltnak érzik magu­kat. A diagnózis megerősítése vérvizsgá­lat alapján történik, a vírusellenes antitest kimutatásával.

A Pfeiffer-kór tünetei és jelei

 • Nyirokcsomó-megnagyobbodás;
 • fáradtság, levertség;
 • fejfájás;
 • láz;
 • kiütés;
 • torokfájás.

A Pfeiffer-kórnak nincs speciális keze­lése, csak tüneti terápia alkalmazható, és ez általában elegendő is. Majdnem min­den beteg nyom nélkül gyógyul, és az át­élt fertőzés életre szóló védettséget nyújt. A hosszan tartó betegség a fiatalokat in­kább idegileg viseli meg – a számukra hosszúnak tűnő tétlenség és rossz közér­zet miatt.

Kanyaró

A kanyaró vírusa gyermekekben súlyos fertőzést okoz. 500-ból egy gyermek hal bele ebbe a betegségbe. A fejlett országok­ban ritkán fordul elő a védőoltások miatt, de az esetek száma akkor ismét megemel­kedett, amikor a szülők nem adatták be a védőoltást (mondván, hogy maga a vakci­na súlyosabb megbetegedést okozhat).

A vírus cseppfertőzés útján terjed, fő­leg a köhögés nyálcseppjeivel. Fertőzőké­pessége négy nappal a betegség kitörése előtt és két nappal a kiütések megjelenése után a legnagyobb. A kezdődő fázisban láz, rossz közérzet és köhögés jellemzi. A száj üregben vörös alapon ülő szürkés­fehér, jellegzetes, ún. Koplik-foltok jelen­nek meg. A kiütések az arcon és a nyak ol­dalán kezdődnek, nem viszketnek, majd átterjednek a test többi részére.

Egészséges,jól fejlődő gyermekekben nem okoz szövődményeket, néhány súlyos szövődmény azonban előfordulhat: tüdő­gyulladás, szívizomgyulladás, ritkábban agyvelőgyulladás. A kanyaróvírus önmagában nem mag­zatkárosító, de koraszülést és vetélést pro­vokálhat. Speciális kezelése nincsen, védőoltás és a fertőzöttek kerülése viszont ajánlatos.

A kanyaró tünetei és jelei

 • Hidegrázás, láz;
 • fájdalmas vörös kiütés;
 • rossz közérzet;
 • köhögés;
 • kötőhártya-gyulladás;
 • tüsszögés.

MUMPSZ

Magyar nevén: járványos fültőmirigy­-gyulladás. A védőoltások elterjedése óta ritkábban fordul elő. A vírus csepp­fertőzéssel, köhögés, tüsszentés és közvetlen kontaktus útján terjed. Főleg az iskolás gyermekeket és fiatal felnőt­teket érinti.

Korai tünetei a láz, rossz közérzet, fejfájás, és egyik vagy mindkét fültőmirigy fájdalmas gyulladása, amitől a beteg arca „hörcsögszerű” lesz. A tü­netek 2-3 hét alatt elmúlnak. A mumpsz súlyos szövődményeket okozhat: agyvelőgyulladást, valamint a herék és mellékherék fájdalmas gyulladását; az utóbbi terméketlenséghez vezethet. A mumpszvírus a fültőmirigyek fájdalmas duzzanatát okozza; az arc, az orcák duzzadtak, pirosak lesznek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.